KATOLIK.pl - Portal katolicki dla wierzących, wątpiących i poszukujących

szukaj w

Informacje o Forum
Jak działa Forum Pomocy
Jak działa Forum Dyskusji
Zanim zapytasz
Prośby o modlitwę

"Katolikowy" RSS

Wskocz w tematy z:
września 2007
lutego 2007
maja 2006
marca 2006
listopada 2005
czerwca 2004
lipca 2003
kwietnia 2002

Odpowiedzi na pytania
Aborcja, Eutanazja
Biblia
Bóg, wiara, rozum
Cierpienie, Chorzy
Cuda
Dekalog
Dogmaty
Duch Święty
Duchowość
Grzech
Historia Kościoła
Inne religie
Jezus Chrystus
Kościół
Maryja
Misje
Modlitwa
Moralność
Nawrócenie
Powołanie
Prawo kościelne
Rodzina, Małżeństwo
Rozważania, opowiadania
Sakramenty
Seksualność
Sekty, okultyzm
Sens życia
Spowiedź święta
Szatan, piekło
Świat wokół nas
Święci, Świątobliwi
Tradycje, Liturgia
Życie wieczne

wszystkie F.A.Q. chronologicznie

Polecamy

Szukam www z zabawami dla dzieci o t. religijnej.
Autor: karol (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2010-07-24 23:27

Zostałem poproszony o poprowadzenie kilku spotkań o tematyce religijnej na półkolonii, problem w tym, że nie czuję się odpowiednio przygotowany pedagogicznie i teologicznie (jestem w trakcie studiów). Poszukuje, więc stron www z zabawami dla dzieci o tematyce religijnej, propozycjami pogadanek i zajęć z młodzieżą, itp.

Re: Szukam www z zabawami dla dzieci o t. religijnej.
Autor: O. Jan, omi (---.dsl.bell.ca)
Data:   2010-07-25 02:16

Na Madagaskarze podczas pikników młodzież i dzieci urządzały konkursy, które z nich lepiej przedstawi jakąś scenkę z Ewangelii. Najpierw czytano tekst (np o Synu Marnotrawnym [Łk 15, 11-32], o miłosiernym Samarytaninie [Łk 10, 30-35], itp), potem poszczególne grupy pokazywały, co potrafią. Było wesoło. Nawet chrząkanie świnek było słychać.
Sam jestem ciekawy, czy w Polsce udałoby się to. Nigdy tego nie robiłem.
Szczęść Boże
O. Jan, omi.

PS W internecie na stronie Laudate.pl - Czytelnia - O Jan Sadowski jest 2109 zagadek na pogodny wieczór. Może zainteresują? Są łatwe, dlatego trudno zgadnąć, bo odpowiedź jest za blisko - tak ocenił malgaski ksiądz.

Autor: Esterka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2010-07-26 01:13

Ojcze Janie - udawało nam się na oazie, :) podobnie choć trochę inaczej. Poszczególne grupki przygotowywały jako pantomimę dowolny tekst z Biblii, a reszta zgadywała, o co chodzi.

Autor: Ela (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data:   2010-07-26 07:17

A w jakim wieku dzieci i młodzież?
Można np. ułożyć lub dać dzieciom do ułożenia krzyżówki z wybranych ksiąg Pisma Świętego, przeczytać głośno fragment i urządzić konkurs na najpiękniejszą ilustrację do niego (wykonaną mieszanymi technikami: papier, bibuła, plastelina, kasze, makarony) lub komiks, podzielić na kilka grup i niech każda ułoży zadania dla pozostałych, tańczyć razem dla Pana (można kupić płyty z nauką tańców modlitewnych, np. Mocni w Duchu). Z Bogiem

Autor: O. Jan, omi (---.dsl.bell.ca)
Data:   2010-07-27 10:58

Jeszcze raz w sprawie zabaw. Dziękuję Esterce za informację o religijnej zabawie w Polsce. Ważna jest idea, rozwiązania mogą być różne i dobrze, jeśli różne są.
Przed kilku laty, podczas urlopu w Polsce, kupiłem książkę o zabawach dla dzieci. Potrzebna była, gdy na sali parafialnej powstawała grupa tańczących czterolatków. Jednakże niektórych propozycji 500 zabaw nie pochwalałem. Uważam, że używanie pokarmów (makarony itp) jest brakiem szacunku dla owoców ludzkiej współpracy z Bogiem, abyśmy nie byli głodni. Może jestem przewrażliwiony, ale widziałem ludzi głodujących śpiących w kartonach na chodnikach w dużych miastach na Madagaskarze. Odmówiłem udziału w posiłku w parafii, przy której jestem rezydentem, gdy usłyszałem od podającej mi talerz z jedzeniem w ilości na trzy posiłki: "co ksiądz nie zje, to się wyrzuci". Dane z serca, ale bez szacunku dla daru Bożego.
Pisałem o tym do Redakcji katolickiego tygodnika w Polsce, ale Ksiądz Redaktor nie miał odwagi wydrukować. Inne moje spostrzeżenia wydrukował. Ciekawy jestem, czy w tym Forum, ta moja wypowiedź zostanie dopuszczona?
Szczęść Boże
O. Jan, omi

-----------------

Zostanie, zostanie Ojcze Janie. :) Dziękujemy serdecznie za te wszystkie bardzo przydatne ludziom odpowiedzi. :)
p.o. moderatora

Autor: Joy (---.lightspeed.austtx.sbcglobal.net)
Data:   2010-07-27 23:37

"Uważam, że używanie pokarmów (makarony itp) jest brakiem szacunku dla owoców ludzkiej współpracy z Bogiem, abyśmy nie byli głodni. Może jestem przewrażliwiony/.../"
Jeśli to przewrażliwienie - chociaż według mnie nie jest - to nie jest Ojciec w tym odosobniony. Mnie od wczesnego dzieciństwa wpajano, że wszystkie produkty żywnościowe są Bożym darem i nie wolno ich marnować. Nie potrafię z obojętnością patrzeć, kiedy się to robi, i na dodatek uczy tego dzieci.

Autor: B. (---.warszawa.mm.pl)
Data:   2010-07-28 09:12

Przyłączam się do opinii dotyczących używania kasz i makaronów do celów "plastycznych". Mnie też od dzieciństwa uczono, że żywność to dar Boży, że należy ją szanować i Bogu za nią dziękować. Odczuwam ból, gdy widzę relacje tv z jednego z miast Zachodu "z tradycyjnych bitw na pomidory", gdzie na ten cel przywożone są tony pomidorów, ciężarówkami. Albo gdy kromki chleba rozrzucone są na chodniku i na jezdni obok śmietnika, gdzie za chwilę zostaną zmiażdżone przez koła samochodu. Na chodniku ludzie omijają, ale z jezdni niektóre osoby zbierają (z zachowaniem ostrożności) i przerzucają na trawnik obok śmietnika.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka:

Gloria zaprasza!