logo
Sobota, 06 marca 2021
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
Kanał czerwony
Kanał zielony

4 pytania nt. mocnego postanowienia poprawy.
Autor: Maciek (213.136.255.---)
Data:   2021-02-16 13:55

Witam,
Mam takie pytania dotycz±ce mocnego postanowienia poprawy:

1. Czy je¿eli kto¶ nie pamiêta czy kiedy¶ przy spowiedzi rzeczywi¶cie chcia³ zerwaæ ze wszystkimi grzechami, czy by³o to mocne postanowienie poprawy i tak siê zastanawia nad tym to spowied¼ by³a wa¿na?

2. Czy postanowienie poprawy musi byæ ze wszystkich grzechów nawet tych najpowszedniejszych?

3. Czy je¿eli kto¶ nie ma zbyt wielkiego postanowienia poprawy ale jednak co¶ tam próbuje z tym walczyæ z kilkoma rzeczami to warunek jest spe³niony?

4. Je¿eli kto¶ nie chce zbytnio wyzbyæ siê takiej lekkiej dokuczliwo¶æ to spowied¼ ma sens?

Re: 4 pytania nt. mocnego postanowienia poprawy.
Autor: Ona (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2021-02-16 15:03

2. Za ka¿dy grzech trzeba bêdzie pokutowaæ w czy¶æcu, wiêc lepiej siê ze wszystkich poprawiaæ. Chocia¿ nie od razu Kraków zbudowano i grzechy lekkie nawet ¦wiêtym siê zdarza³y (ale nieczêsto). Moim zdaniem im grzech l¿ejszy tym trudniej z nim zerwaæ, bo taka nasza u³omna natura i nigdy a¿ do ¶mierci nie uda nam siê ca³kowicie zerwaæ z grzechem, jak ju¿ pisa³am nawet ¶wiêci czasem grzeszyli. Chodzi o to by ¶wiadomie nie mieæ przywi±zania do grzechu. A co to znaczy ¶wiadomie? Np. rozmawiam z kim¶ i w trakcie tej rozmowy wywi±¿e siê sprzeczka to jest nasza u³omno¶æ a nie ¶wiadome przywi±zanie. ¦wiadome przywi±zanie jest wtedy kiedy celowo siê z kim¶ k³ócê by postawiæ na swoim lub kiedy wiem, ¿e mam sk³onno¶æ do k³ótni a nie walczê z tym.

Re: 4 pytania nt. mocnego postanowienia poprawy.
Autor: Hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2021-02-16 20:42

2. Nie da rady poprawiæ siê z wszystkiego równocze¶nie. Nie jeste¶my zdolni ogarn±æ ca³okszta³tu ¿ycia. Literatura religijna oraz m±drzy spowiednicy mówi±: jedna, realna, mo¿e nawet niedu¿a rzecz, ale konkretna. Postanowienie ma takiej w³a¶nie jednej konkretnej sprawy dotyczyæ. I nad tym konkretnie pracujemy.
Co wiêcej, przy nastêpnej spowiedzi warto powiedzieæ, co konkretnie postanowili¶my i co nam siê uda³o, a co nie i dlaczego.

4. Nie mam pojêcia i nie muszê wiedzieæ, czym jest taka jedna lekka dokuczliwo¶æ (zak³adam, ¿e to jednak grzech). Je¶li nie masz zamiaru nic z tym zrobiæ, to nie wygl±da to dobrze. Taka postawa sprawia wra¿enie, które wyrazi³abym takimi np. s³owami:
"dobrze, Panie Bo¿e, przyznajê, tu narozrabia³em, ale zamierzam nadal w ten sposób rozrabiaæ i nie oczekuj, ¿e siê przy³o¿ê w tym wzglêdzie. Robiê ¼le, my¶lê, ¿e to w sumie niewa¿ne, takie sobie tam ma³e grzeszki, i nadal bêdê robiæ ¼le, nie licz±c siê z Twoim zdaniem".
Jak Ci to wyznanie zabrzmia³o, Maæku? Trochê s³abo, prawda?

Wiesz, mówi siê, ¿e spowied¼ to nie pralka automatyczna, czyli nie chodzi o to, aby siê wypraæ z pe³nym przekonaniem, ¿e zaraz w taki sam sposób co¶ pobrudzê, bo co mi tam, znowu bêdzie pranie w cudownym detergencie i bêdzie OK. Rozgrzeszenie i powtórka z premedytacj±.
Moim zdaniem to wcale nie jest w porz±dku.

Mo¿e zacznij uczciwie i odwa¿nie mówiæ przy spowiedzi, ¿e pope³ni³e¶ jeszcze to i to, ale wcale nie zamierzasz nic z tym zrobiæ.
Je¶li masz opór przed takim prawdziwym wyznaniem na spowiedzi, to zastanów siê, dlaczego.

Odpowiedz na tê wiadomo¶æ
 Twoje imiê:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: