logo
Niedziela, 14 sierpnia 2022
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak wierzyc w sens przykazan?
Autor: Katarinkas (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2021-04-20 15:28

Zyja moi znajomi bez slubu 10lat, potem biora slub (maja juz dzieci, dom itd), kpia z czystosci, smieja sie z ksiezy, a praktyka to cos w rodzaju: raz na swieta isc do kosciola. Potem wesele planowane przez 5 lat, zycie na wlasnych zasadach. Formalnie taki slub sie uznaje - bo malzenstwo jest skonsumowane. To ma byc blogoslawienstwo? Wiecie jak boli serce, gdy ja sie modle cale zycie o meza i zrezygnowalam z takich uk³adów, a ktos zyje na kocia lape i bierze slub. Nie chce sluchac, ze na pewno u nich zle sie dzieje,no Boga nie ma. A jak dobrze sie dzieje wiele lat, znam mega szczesliwe osoby nie tylko z obrazka - to jak czlowiek ma wierzyc w sens przykazan?

Re: Jak wierzyc w sens przykazan?
Autor: Estera (---.231.48.146.koba.pl)
Data:   2021-05-01 15:32

No dobra, ale po co i dlaczego w³a¶ciwie jeste¶ z Bogiem? Dla modlitwy o mê¿a, ¶lubu, bycia szczê¶liw±, korzy¶ci p³yn±cych z przestrzegania przykazañ, uznania ¶lubu znajomych (chocia¿ akurat tej czê¶ci Twojej wypowiedzi nie rozumiem - jest ten ¶lub, czy go nie ma, kto go uzna³, sk±d zasady?), b³ogos³awieñstwa, Twojego rozumienia przykazañ? Jaka jest twoja motywacja?

Autor: Hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2021-05-01 16:34

Twoim udzia³em jest nieszczê¶cie porównañ. Na pewno bolesne.
I pewnie zazdro¶æ? Skoro moje ¿ycie uk³ada siê inaczej ni¿ ja bym chcia³a, to niech innym te¿ nic siê nie wiedzie! Ja tu czysta, oni brudni, no proszê, co to ma byæ!
Ja tu siê modlê, ja tu zrezygnowa³am, a oni...

Co w tym z³ego, ¿e kto¶ bierze ¶lub?
Co Ci do tego, z czego kto siê byæ mo¿e wyspowiada³?
Czy¿by¶ patrza³a z³ym okiem na to, ¿e Bóg jest dobry tak¿e dla ¿yj±cych, jak piszesz, latami na koci± ³apê?
Czy¿by nie powinien?
No nie, bo Bo¿a dla niektórych cierpliwo¶æ Ciebie krzywdzi?
Mt 20, 1-16. Polecam.

Ca³kiem na temat:
https://bozeobietnice.blog.deon.pl/2020/09/20/czy-na-to-zlym-okiem-patrzysz-ze-ja-jestem-dobry/

Autor: Mika (178.212.127.---)
Data:   2021-05-01 20:22

My¶lê ¿e nie chodzi o sam problem porównañ. Ale rzeczywi¶cie w koñcu zaczn± siê pojawiaæ w±tpliwo¶ci, poczucie ¿alu skoro wko³o tyle par ¿yj±cych w nieczysto¶ci, potem wspania³y ¶lub, który jakby przekre¶la³ ten grzech, bo ksi±dz nie zabroni przecie¿ braæ ¶lubu. Potem czêsto udane ¿ycie, bo nie jest prawd±, ¿e takie zwi±zki siê rozpadaj± nagminnie po ¶lubie. Mo¿e byæ przykro komu¶ kto jednak podejmuje trud ¿ycia w czysto¶ci czy innych wyrzeczeñ zachowuj±c przykazania. A inni jakby ¿yj± lekko a wiedzie im siê dobrze. Nie wiemy jak to bêdzie oceniane po ¶mierci. Mo¿e Ci co "u¿ywali" za ¿ycia te¿ bêd± ³agodnie potraktowani, albo na równi z tymi trudz±cymi siê. Nie wiadomo.

Data:   2021-05-01 21:15

1.
"Mo¿e byæ przykro komu¶ kto jednak podejmuje trud ¿ycia w czysto¶ci czy innych wyrzeczeñ zachowuj±c przykazania. A inni jakby ¿yj± lekko a wiedzie im siê dobrze."
Zauwa¿my, ¿e ¶lub, wspania³y co do oprawy czy nie, nie jest, a przynajmniej nie powinien byæ ani celem, ani nagrod± za porz±dne ¿ycie, za dotrzymanie czysto¶ci itd.

Zatem zestawianie siê z innymi: bo mieli ³adny ¶lub, a ja ¿aden - opiera siê na jakim¶ g³êbszym b³êdzie. B³±d ten polega na:
- porównywaniu siê w³a¶nie (niby nie o porównania chodzi, ale jednak o tym, Miko, dalej i tak o tym piszesz),
- na zestawianiu zas³ug,
- na koncepcji w stylu: zapracowywa³am dobrym ¿yciem i nie dosta³am takiego wynagrodzenia, a oni nie zapracowali i otrzymali, no jak to jest!

2.
"potem wspania³y ¶lub, który jakby przekre¶la³ ten grzech, bo ksi±dz nie zabroni przecie¿ braæ ¶lubu".

¦lub sam jako wydarzenie grzechu nie przekre¶la.
Pan Bóg owszem, ma moc przebaczyæ, sakramentalnie unicestwiæ grzech. I to jest wspania³e.
Zamiast siê wiêc ucieszyæ, ¿e Bóg ma moc przebaczyæ czyj¶ grzech, nawet wieloletni, pakujemy siê w ¿ale... jak starszy syn z przypowie¶ci o synu marnotrawnym. Sparafrazujê: Tyle lat Ci s³u¿y³em, a teraz ten mój m³odszy brat, o fatalnej przesz³o¶ci, przyszed³ gotów przeprosiæ, no i jest ¶wiêto na jego cze¶æ. A ja co?

"25 Tymczasem starszy jego syn przebywa³ na polu. Gdy wraca³ i by³ blisko domu, us³ysza³ muzykê i tañce. 26 Przywo³a³ jednego ze s³ug i pyta³ go, co to ma znaczyæ. 27 Ten mu rzek³: "Twój brat powróci³, a ojciec twój kaza³ zabiæ utuczone cielê, poniewa¿ odzyska³ go zdrowego". 28 Na to rozgniewa³ siê i nie chcia³ wej¶æ; wtedy ojciec jego wyszed³ i t³umaczy³ mu. 29 Lecz on odpowiedzia³ ojcu: "Oto tyle lat ci s³u¿ê i nigdy nie przekroczy³em twojego rozkazu; ale mnie nie da³e¶ nigdy ko¼lêcia, ¿ebym siê zabawi³ z przyjació³mi. 30 Skoro jednak wróci³ ten syn twój, który roztrwoni³ twój maj±tek z nierz±dnicami, kaza³e¶ zabiæ dla niego utuczone cielê". 31 Lecz on mu odpowiedzia³: "Moje dziecko, ty zawsze jeste¶ przy mnie i wszystko moje do ciebie nale¿y. 32 A trzeba siê weseliæ i cieszyæ z tego, ¿e ten brat twój by³ umar³y, a znów o¿y³, zagin±³, a odnalaz³ siê"»."
(£k 15, 25-32)

Ksi±dz nie zabroni takim ¶lubu, co wiêcej - uwaga - Pan Bóg nie zabrania. A powinien Twoim zdaniem? Bo za ma³o zas³ug?

3.
Generalnie rysuj± siê tu pewne sprawy do przepracowania:
a. Niebezpieczna koncepcja zapracowywania przed Bogiem na... (upatrzone dobro)
b. Trudno¶æ w uznaniu, ¿e Bóg "pozwala sobie" na przebaczenie i zaufanie ludziom, którzy grzeszyli (i bêd± grzeszyæ, to jest o nas wszystkich, a nie tylko o parze ludzi, która ¿y³a w niesakramentalnym zwi±zku)
c. Sk³onno¶æ do porównywania siê

4.
Bardzo podoba mi siê zakoñczenie dotycz±ce s±du po ¶mierci: nie wiadomo...
Ja bym napisa³a jeszcze: zostawmy to Panu Bogu.

Autor: Katarinkas (---.adsl.inetia.pl)
Data:   2021-05-01 22:06

Mika, dokladnie. Nie lubie tego zarzucania,ze zazdrosc, ze na pewno grzeszysz, na pewno jestes z Bogiem interesownie... no a jak nie? Dlatego pytam, bo jest mi przykro. Gdy caly czas jest mi smutno, a widze slub siostry z rozwodnikiem, to jaki sens mojego zachowywania przykazan? Cala rodzina od lat szaleje, bo urodzila sie corka, maja mnostwo kasy, podrozuja... nie zakladajcie,ze juz o sa zli i jest miedzy nimi zle. A ja nie moge miec nawet dzieci w zyciu. Staralam sie tyle lat i blagalam o kawalek domu, a nic mi latwo nie przychodzi. Nikt mnie nigdy nie kochal, a jestem po 30. Wiecie jak czlowiekowi przykro? Zycze innym dobrze, niech sobie zyja w palacach i oplywaja w miliony. Ja po prostu chce tez zazyc odrobine milosci, a nie cale zycie walczyc i byc samotna. Trace wiare w Boga. Chyba stracilam, bo co to za zycie dla samotnej kobiety...wiecznosc wiecznoscia, ale kilkadziesiat lat trzeba tu przezyc i co, w takich mekach? Czlowiek gorzknieje i placze po nocach bo nie ma do kogo sie odezwac

Autor: Magda (---.wdm.pl)
Data:   2021-05-02 01:45

Rozumiem Ciê, jestem w podobnej sytuacji. Wiesz, du¿o ludzi poznaje siê teraz przez internet - na ró¿nych stronach, aplikacjach. Nie chcê reklamowaæ, nie jest to moim celem, ale w sekcji 'Zanim zapytasz' jest kilka adresów:

www.zapisanisobie.pl
www.szczesliweserca.pl
www.znajomapolonia.com
www.wymodleni.pl
www.dla-samotnych.pl
www.oratorium.com.pl
www.catholicsingles.com/
www.catholicmatch.com
www.avemariasingles.com
www.eharmony.com

Mo¿na poznaæ katolików szukaj±cych mi³o¶ci. S± tam przyk³ady par, które tam siê pozna³y. Mo¿e warto spróbowaæ :)

Autor: Ј (---.austin.res.rr.com)
Data:   2021-05-02 03:35

"Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie mi³uje. Kto za¶ Mnie mi³uje, ten bêdzie umi³owany przez Ojca mego, a równie¿ Ja bêdê go mi³owa³ i objawiê mu siebie." J 14, 21

Czy te s³owa Jezusa to dla Ciebie zbyt ma³o, ¿eby wierzyæ w sens przykazañ? Je¶li za ma³o czy wrêcz bez znaczenia, to my¶lê, ¿e jest Ci potrzebne spotkanie z ¿ywym Bogiem. Nie kiedy¶ tam w niebie, ale teraz, tutaj, na ziemi. Takie spotkanie, które zapocz±tkuje w Tobie przemianê. Spotkanie, które Ciê zacznie uzdrawiaæ. I takiego spotkania Ci ¿yczê.

Autor: Katarinkaas (---.adsl.inetia.pl)
Data:   2021-05-02 11:53

J, kiedy czlowiek latami probuje zyc dobrze,nie wszystko mu wychodzi i stara sie... to gdzie tego Boga masz? Lepiej uwazam grzeszyc, wejsc w zwiazek i potem Bog przebaczy. Tak zrobili wszyscy moi znajomini sa szczesliwi, a ja przez te przykazania zostalam sama jak palec, w biedzie,bo nie chcialam oszukiwac klientow i w dodatku chora. Bog nie pokaral moich starych, ktorzy zle mnie wychowali, dali im 2 dzieci, a mi Bog dal kalectwo. Ja sensu nie odnajduje w tym prawym zachowaniu, bo sie nie da. A przypowiesc o synu marnotrawnym nie jest dobrym porownaniem - syn marnotrawny mial wszystko. A byl zazdrosny.

Autor: Estera (---.231.48.146.koba.pl)
Data:   2021-05-02 14:11

Autorko, ponawiam pytanie: z jakiego powodu jeste¶ z Bogiem? Dla korzy¶ci? Zastanów siê nad tym. Nie musisz tego pisaæ na forum, ale przyda Ci siê takie zatrzymanie nad powodami i motywacj±. Piszesz, ¿e tracisz wiarê, bo nikt Ciê nigdy nie kocha³. Czy rzeczywi¶cie nikt? Czy wierzysz w to, ¿e Kto¶ tak bardzo Ciê kocha, ¿e odda³ za Ciebie ¿ycie?
Mam wra¿enie, ¿e czujesz siê mniej warto¶ciowa przez brak mê¿a. To trzeba przepracowaæ, bo to k³amstwo. Twoja warto¶æ nie zale¿y od innych, nie zale¿y od tego, jak kto¶ na Ciebie patrzy. Jeste¶ warto¶ciowa dlatego, ¿e jeste¶. Jeste¶ córk± Króla. Poczytaj Pie¶ñ nad Pie¶niami i wszystko, co mówi tam Oblubieniec do Oblubienicy, odnie¶æ do siebie.
I jeszcze jedno do zastanowienia... Serio chcesz zrezygnowaæ z Boga, bo Twoja siostra ¿yje w grzechu? Dla mnie to nielogiczne. Ale z³emu bardzo zale¿y na tym, ¿eby Ciebie odci±gn±æ od Boga. Mo¿e dlatego pokazuje Tobie, ¿ycie, siostry jako dobre i atrakcyjne.

Data:   2021-05-02 16:00

"kiedy czlowiek latami probuje zyc dobrze,nie wszystko mu wychodzi i stara sie... to gdzie tego Boga masz?"
"a nic mi latwo nie przychodzi"

A co, czy Bóg ma obowi±zek spowodowaæ, ¿e wszystko nam bêdzie wychodzi³o? I przychodzi³o ³atwo? Pierwsze s³yszê.
To zupe³nie normalne, ¿e nie wszystko nam wychodzi.

"Lepiej uwazam grzeszyc, wejsc w zwiazek i potem Bog przebaczy."

To ju¿ by³oby dzia³anie z premedytacj±. Ryzykujesz, o ile wybierzesz tak± drogê. Tym, ¿e siê przeliczysz. Na przyk³ad nie zd±¿ysz poprosiæ o przebaczenie. Igraæ z Bogiem?

Sensem przykazañ jest na przyk³ad to, ¿e ¿yj±c w zgodzie z nimi, nie krzywdzi siê siebie i innych. To sens wa¿ny, nawet na p³aszczy¼nie tylko przyrodzonej, humanistycznej. O wa¿niejszych sensach na razie nie piszê.

Twoje szczê¶cie, mimo ¿e w to nie wierzysz, nie zale¿y od zwi±zku, jak to nazywasz. Ani od dzieci itd.
Napiszê brutalnie - nie da siê tak budowaæ czegos sensownego, nie bêdziesz szczê¶liwa, je¶li nie pogodzisz siê ze sob±. Ze swoimi limitami.
Je¶li nie zaakceptujesz siebie, nie znajdziesz w sobie warto¶ci, to co innym dasz? Wniesiesz te gorycze do ka¿dego "zwi±zku" i nadal bêdziesz mia³a pretensje o ka¿de niespe³nione oczekiwanie. Zawiesisz siê na innych ludziach, na mê¿czy¼nie itd., a gdy nie bêdzie tak, jak chcesz, znowu powiesz: a inni s± szczê¶liwi, a Bóg mi nie da³....

Autor: Ј (---.res.spectrum.com)
Data:   2021-05-02 18:52

"J, kiedy czlowiek latami probuje zyc dobrze, nie wszystko mu wychodzi i stara sie... to gdzie tego Boga masz?"

Tutaj jest Bóg:
"Oto stojê u drzwi i ko³aczê: je¶li kto pos³yszy mój g³os i drzwi otworzy, wejdê do niego i bêdê z nim wieczerza³, a on ze Mn±." Ap 3, 20

Autor: Joanna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2021-05-02 19:56

"to gdzie tego Boga masz?"

Gdzie? Tu¿ obok. To, ¿e Go nie widzisz obok siebie, w swoim ¿yciu, to nie znaczy, ¿e Go tam nie ma. Jest. Zapewniam Ciê, ¿e jest. A zw³aszcza tam, gdzie siê tego zupe³nie nie spodziewasz. Trzeba staraæ siê Go dostrzec.

"Zacznij dostrzegaæ Moj± obecno¶æ tam, gdzie siê tego zupe³nie nie spodziewasz. Bo tam w³a¶nie jestem i dzia³am."

To s³owa, które us³ysza³am kiedy¶ w czasie którego¶ kazania. W takim momencie, ¿e odebra³am je jakby by³y skierowane specjalnie do mnie. Czy dla mnie. W ogóle samo kazanie by³o dla mnie zaskoczeniem. Sam fakt, ¿e ksi±dz je wtedy powiedzia³. Bo to by³a Msza w dzieñ powszedni. W taki zwyk³y dzieñ. Gdzie zwykle kazania nie ma. A wtedy by³o. I te s³owa bardzo mi wtedy pomog³y. I s± dla mnie bardzo cenne. Mo¿e Tobie te¿ pomog±.

Autor: orelka (---.merinet.pl)
Data:   2021-05-02 21:55

To nie jest tak, ¿e przestrzeganie przykazañ gwarantuje nam szczê¶liwe i dostatnie ¿ycie ziemskie. Przykazañ przestrzegamy dlatego, ¿e taki, a nie inny jest nasz system warto¶ci.
Przed o³tarzem ¶lubujemy mi³o¶æ, wierno¶æ i uczciwo¶æ w dobrej i z³ej doli nie dlatego, ¿e to magiczne zaklêcie gwarantuj±ce udany zwi±zek, ale dlatego, ¿e my CHCEMY kochaæ, byæ wiernym i uczciwym niezale¿nie od sytuacji - a robimy to przed Bogiem w nadziei na to, ¿e gdy wype³nienie tej przysiêgi bêdzie trudne - On pomo¿e.

Zazdro¶cisz innym szczê¶liwych zwi±zków, ale tak naprawdê nie wiesz czy i na ile s± one szczê¶liwe. Nie wiesz, co bêdzie za piêæ, dziesiêæ lat - co siê wydarzy, jakie przyjd± burze (a zawsze jakie¶ przychodz±) i czy rzeczywi¶cie jest (bêdzie) czego zazdro¶ciæ.

¯a³ujesz - tak zrozumia³am - ¿e z pewnych uk³adów musia³a¶ rezygnowaæ, ale nigdy nie wiesz, czy w takim zwi±zku by³aby¶ szczê¶liwa. Wybieranie na mê¿a cz³owieka o podobnym ¶wiatopogl±dzie nie jest oczywi¶cie gwarancj±, ¿e wszystko sie uda, niemniej jednak zwiêksza prawdopodobieñstwo, ¿e nie bêdzie siê za kilka lat pisaæ "m±¿ zostawi³ mnie z dwójk± dzieci i odszed³ do innej kobiety - gdzie w tym wszystkim jest Bóg?" albo "jestem w ci±¿y, badania pokaza³y, ¿e dziecko ma wadê genetyczn±, m±¿ powiedzia³, ¿e jak nie usunê, to on odejdzie, bo nie bêdzie marnowa³ sobie ¿ycia, a sama nie dam rady z chorym dzieckiem".
Gwarancji - jak pisa³am - nie ma - ale zgodno¶æ w podstawowych kwestiach (a do takich nale¿± kwestie ¶wiatopogl±dowe) jest w ma³¿eñstwie bardzo, bardzo wa¿na.

Bo¿e przykazania nie s± - powiedzia³abym - jakimi¶ wygórowanymi wymaganiami. Pierwsze trzy dotycz± kwestii czysto religijnych, kolejne odwo³uj± siê do do¶æ uniwersalnych warto¶ci.
Nawet na szóste - z pewnych wzglêdów budz±ce najwiêcej emocji - mo¿na spojrzeæ i od takiej strony - naprawdê chcia³aby¶ i¶æ do ³ó¿ka (z czego potencjalnie mo¿e narodziæ siê nowe ¿ycie - tak wiem, istnieje antykoncepcja, ale i ona czasem zawodzi) z mê¿czyzn±, który nie jest w stanie zadeklarowaæ siê, ¿e chce z Tob± byæ na dobre i na z³e - w szczególno¶ci na to ewentualne z³e (bo bycie z kim¶ "na dobre" nie jest szczególnie trudne)?

Bycie uczciwym, czy przestrzeganie jakichkolwiek zasad moralnych nie daje nam ¿adnych gwarancji, ¿e nasze ¿ycie bêdzie udane i szczê¶liwe. Daje nam to, ¿e bez wzglêdu na rozwój sytuacji bêdziemy w stanie spojrzeæ sobie w oczy.

Wiara w Boga te¿ nam nie daje gwarancji, ¿e wszystko bêdzie siê uk³ada³o. Wiara w Boga polega tylko na tym, ¿e wierzymy, ¿e On jest. ¯e jest taki, jaki jest.
Wiara w Boga nie chroni nas przed ¿yciowymi burzami. ¦wiadomo¶æ, ¿e Bóg jest pozwala nam te burze przetrwaæ - nawet je¶li musimy - w imiê przyjêtych zasad - z jakiego¶ rozwi±zania zrezygnowaæ. Ale to wcale nie znaczy, ¿e zawsze rezygnujemy z u¶miechem na ustach.

Lepiej wej¶æ w zwi±zek grzesz±c, a potem Bóg wybaczy?
Bóg byæ mo¿e wybaczy. Ale to wcale nie znaczy, ¿e ten zwi±zek bêdzie szczê¶liwy. Bo Bóg mo¿e wybaczyæ, ale je¶li m±¿ odejdzie do innej, zdradzi, czy zrobi co¶ innego - to tego wybaczenie Boga nie zmieni. Z tym i tak bêdziesz siê musia³a uporaæ.

Ma³¿eñstwo nie polega na tym, ¿e "kochamy siê, a reszta siê u³o¿y". W ma³¿eñstwie dzieje siê naprawdê wiele mniejszych i wiêkszych trudno¶ci, Trzeba podejmowaæ wiele - nierzadko nie³atwych decyzji.
To jest piêkne, ale pod warunkiem, ¿e ma siê u boku cz³owieka na którym naprawdê mo¿na polegaæ. Rozpoczynanie tego przedsiêwziêcia od ³amania swojego systemu warto¶ci, rozpoczynanie go z kim¶, kto ma inny system warto¶ci ni¿ my jest ryzykowne.

Autor: Krystyna (---.elblag.vectranet.pl)
Data:   2021-05-03 08:33

Katarinkas, pewnie wiele samotnych dziewcz±t, które powa¿nie traktuj± swoj± wiarê, efektem miêdzy innymi czego pozosta³y samotne, ma my¶li podobne do Twoich.
To nieprawda, ¿e niewierz±cy ¿yj±cy w niesakramentalnych zwi±zkach, to ludzie nieszczê¶liwi. Owszem, wielu z nich ma problem z wierno¶ci±, ale i katolikom to problem nieobcy, itd.
A je¶li kiedy¶ zdecyduj± siê zawrzeæ ¶lub ko¶cielny i je¶li ¿a³uj± - lub chocia¿ ¿a³uj±, ¿e nie ¿a³uj± - otrzymuj± rozgrzeszenie.
Znam wiele pobo¿nych, wspania³ych, m±drych i piêknych przy tym dziewcz±t, które pozostaj± osobami samotnymi, bo nie chcia³y zdradziæ swoich warto¶ci, zasad dla utrzymania znajomo¶ci czy wej¶ciu w konkubinat z fajnym, ale ¿yj±cym wed³ug swoich zasad mê¿czyzn±.

Nie wiemy, dlaczego tak jest. Mo¿e bêdzie to nam odkryte dopiero na drugim ¶wiecie.
A mo¿e takie osoby s± ¶wiadectwem dla wielu, ¿e byæ wierz±cym to tak¿e byæ gotowym na straty? ¯e nawet m±¿, rodzina, choæ piêkne, to Bóg ponad nimi?
A tak swoj± drog± to przecie¿ wszystko przed Tob± dziewczyno ☺

Autor: Jasna (---.wieszowanet.pl)
Data:   2021-05-20 22:17

Chyba nie ten tytu³. Nie w sens przykazañ, ale tego jednego.

Odpowiedz na tê wiadomo¶æ
 Twoje imiê:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: