logo
Niedziela, 01 października 2023
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy można oddać Jezusowi swoją wolną wolę?
Autor: maryla (---.dsl.be)
Data:   2023-09-13 02:34

czy mozna oddac swoja wolna wole Jezusowi?

Re: Czy można oddać Jezusowi swoją wolną wolę?
Autor: Aneta (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2023-09-13 08:08

Wręcz należy, w przeciwnym razie nie będzie ona prawdziwie wolna.

Autor: Robson (---.w.knc.pl)
Data:   2023-09-13 08:34

Można (w pewnym sensie), ale nie jest to akt jednorazowy (bo woli się nigdy nie traci) trzeba go powtarzać właściwie co chwila.

Jak to wygląda można poczytać u Alicji Lenczewskiej, do której Jezus skierował słowa:

"To, co zapisujesz, jest po to, aby ludzie zrozumieli, że Ja chcę mówić do każdego, by pokierować nim, ustrzec od zła i wprowadzić na drogę zbawienia. Że jestem przy każdym człowieku, w każdej chwili jego życia. Że trzeba pragnąć Mnie usłyszeć, słuchać i wykonywać to, co wskazuję – pragnąć żyć według pouczeń Moich."

Autor: Zxc (---.elpos.net)
Data:   2023-09-13 10:21

Można. Nikt Tobie nie zabroni.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-09-13 13:46

Można.
Ale to nie zwalnia od podejmowania decyzji i odpowiedzialności za nie.

Autor: Maria (---.188.142.83.hornet.pl)
Data:   2023-09-13 14:04

To zależy, co rozumiesz pod hasłem "oddać".

W znaczeniu - aby brać pod uwagę/ wypełniać nauczanie Jezusa - tak.

Ale nie da się zrzucić odpowiedzialności za nasze decyzje na kogokolwiek, nawet Jezusa. Ideą wolnej woli jest właśnie to, że jest wolna, więc nie może być nikomu z zewnątrz bezwarunkowo podporządkowana - wtedy nie byłaby wolna, a człowiek byłby niewolnikiem. Więc w znaczeniu "żeby to Jezus decydował i ponosił odpowiedzialność za moje czyny" - nie da się.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2023-09-13 14:23

W pytaniu wyczuwam chęć zdjęcia z siebie jakiejkolwiek decyzyjności, a więc i odpowiedzialności za już podjęte decyzje tak, żeby ostatecznie nie móc zostać (ewentualnie) za nic ukaranym. Bo przecież decyzja o popełnieniu grzechu też jest związana z aktem wolicjonalnym, a skoro tu by jej nie było, to dana osoba stałaby się świętą za życia - skoro nie mogłaby już niczym zgrzeszyć, w jakichkolwiek okolicznościach. Istnieje też druga opcja - przestałaby być człowiekiem, a stała się jakimś robotem do wypełniania woli Bożej. Takim, który nie chce tego robić, ale i tak musi, bo tak został zaprogramowany.
Syr 15, 16-17 czytałaś?

Autor: Gabi (82.207.250.---)
Data:   2023-09-13 20:20

Marylo :-)

ON właśnie pragnie tego najbardziej, byśmy Mu oddawali siebie samych, swoją wolę, by mógł nas przemieniać, uświęcać, oczyszczać nasze serca, pragnienia, intencje itd. Byśmy kiedyś mogli powiedzieć, że "Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus" (Ga 2,20). To przygoda na całe życie. Nie staje się to raptem, nie spada z nieba, lecz dokonuje się z dnia na dzień w przylgnięciu do Niego, w zasłuchaniu w Jego Słowo, w wpatrywaniu się w Jego twarz oczami duszy, oddawaniu po kolei wszystkich dziedzin swojego życia, by mógł wejść w nie i uświęcić wszystkie Swoją Obecnością. Wtedy życie z Nim jest proste i naturalne jak oddech, gdyż ON jest naszym Oddechem.

"Tyle nieszczęść ściągają ludzie na siebie przez swoją samodzielność. Przez swoją samodzielność usuwają Mnie ze swojego życia.

Ty chcesz być przy Mnie, a jednocześnie chcesz osiągać coś sama. To nie jest możliwe, nawet, gdyby intencja była w twoim mniemaniu najlepsza.

Twoja wolność dotyczy tylko decyzji: czy chcesz Mi oddać siebie. Jeśli powiedziałaś „tak”, wszystko pozostałe jest już wspólne ze Mną i twoje indywidualne wysiłki nie są potrzebne, bo tą wspólność umniejszają. Wiem, że tego nie chcesz. Musisz więc zmienić się pod tym względem. Pragnąć się zmienić i prosić o pomoc. Wtedy wszystko stanie się proste i łatwe, bo cokolwiek będzie, Ja będę ponosił za to odpowiedzialność. Ty będziesz w Moich ramionach i Ja cię będę niósł. Nie upadniesz, nie pobrudzisz się. Będziesz czysta. Ze Mną już tu: na ziemi.

– Widzisz, Ojcze, to wszystko przez to, że chciałam Ci coś dać od siebie.

† Dziecko Moje, przecież ty nic nie masz, tylko siebie. Ja tylko tego pragnę. I to jest bardzo duży dar".

https://zielonyzeszyt1977.pl/sciagasz-na-siebie-wiele-nieszczesc-przez-swoja-samodzielnosc-swiadectwo-alicja-lenczewska/

Autor: maryla (---.dsl.be)
Data:   2023-09-13 20:29

Dziekuje za odpowiedzi. Niektorzy podejrzewaja ze chce zwalic wine na Jezusa, ze nie chce odpowiadac za swoje czyny a to jest zupelnie inna sprawa. W pewnym oredzach Trojca Święta pragnie aby ludzie oddali swoja wolna wole aby Maryja i Trojca Swieta mialy latwy dostep do naszej wolnej woli. Poniewaz slucham oredzi pomimo ze nie powinnismy sie tym zajmowac szukam w nich czegos co nie jest zgodne z nauczaniem w naszej wierze. Dziekuje Mateuszowi za cytat Syracha, zainteresuje sie nim, to bardzo dobre przeslanie do czlowieka nie tylko podane kawalki.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2023-09-14 17:04

"W pewnym oredzach Trojca Święta pragnie aby ludzie oddali swoja wolna wole aby Maryja i Trojca Swieta mialy latwy dostep do naszej wolnej woli".
Współpraca z wolą Bożą nie wymaga "wyłączenia" swojej własnej. To oddanie woli Panu Bogu to po prostu otwarcie się na Boże natchnienia i świadome realizowanie związanych z tym zadań. Wiesz, co znaczy "świadome"? Oznacza Twój aktywny w tym udział, a nie przełączenie się na tryb zdalnego sterowania.

Autor: Alinka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2023-09-14 17:15

Modlitwa św. Ignacego Loyoli

Zabierz, Panie, i przyjmij całą wolność moją,
pamięć moją i rozum, i wolę mą całą,
cokolwiek mam i posiadam.

Ty mi to wszystko dałeś,
Tobie to, Panie, oddaję.
Twoje jest wszystko.

Rozporządzaj tym w pełni wedle swojej woli.
Daj mi jedynie miłość twą i łaskę,
albowiem to mi wystarcza.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-09-15 03:30

Byłoby to zaprzeczenie istoty tej woli - wolności wyboru.
Po to dał ludziom Bóg WOLNĄ wolę, by była ona niezależna od kogokolwiek, by człowiek, postępując w zgodzie ze sobą samym, podejmował własne decyzje i jeśli wybiera Boga, to że szczerej chęci, a nie przymuszony, zastraszony, nieświadomy lub bezwolny. Bóg chce odruchu serca, nie niewolników.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-09-15 14:46

Można oddać siebie całego. Ciało, duszę, wszystkie władze. Wolę też. Można tak wybrać. Na poważnie. To taka fundamentalna decyzja: jak chcę żyć. Do kogo należeć. Kto jest moim Panem. Totalnie.

Ale to jest też taki sekret Boga, że gdy się oddajemy, nie przestajemy zarządzać tym, co mamy. Nie tracimy wolności. Nie stajemy się kukiełkami. Uznajemy Boże panowanie, które i bez tego istnieje (por. np. zdrowa teologia Chrystusa Króla Wszechświata), ale my decydujemy, że tego chcemy, potwierdzamy, że chcemy należeć do Pana Boga.

Nadal odpowiadamy za swoje czyny. Nadal wciąż wybieramy i to są nasze decyzje. Nie przymus, zastraszenie, nieświadomość i bezwolność (wychodzi na to, że myślę inaczej niz Bea, dla ktorej oddanie siebie, a przynajmniej woli, Panu, oznacza utrate wolnosci wyboru. Nie zgadzam się). Nadal jesteśmy skłonni i zdolni do grzechu.

Data:   2023-09-17 20:32

hanno :-)

Tak, to prawda, można należeć do Pana i można Go opuścić. Miłość Jego nie jest zniewalająca, jest wolnością nieskończoną. ON nie pragnie nas ograniczać, pozwala odejść jak synowi marnotrawnemu i za każdym razem czeka na nasz powrót z otwartymi ramionami. Przyjmuje nas bez słowa wyrzutu i obdarza na nowo Sobą. Jesteśmy pyłkiem wobec Niego, ale pyłkiem obdarzonym Miłością oraz wolnością. Świadomość ta jest po prostu wstrząsająca.

Dla mnie oddanie siebie i swojej woli Bogu jest jak włożenie dziecięcej dłoni w silną i bezpieczną dłoń Taty.

Autor: Alicja Lenczewska (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2023-09-21 15:48

– Jak powinnam żyć, abym była bardziej Twoja, Jezu? Abym pełniła Twoją wolę?

† Oddać Mi siebie.

– Każdego dnia powtarzam akt oddania, nieraz kilkakrotnie.

† Pojedyncze akty oddania to zbyt mało. Potrzeba, aby był stan oddania. Abyś tkwiła w nim ciągle. Tak, jak istnieje stan łaski albo stan grzechu, tak też może istnieć stan oddania. Teraz właśnie pragnę, aby był on w tobie – przyjmij ten dar gorącym sercem, raduj się nim i trwaj w nim. To jest nowe życie twoje: Moje życie w tobie.

Jk 1, 17-18 „Każde dobro, jakie otrzymujemy, i wszelki dar doskonały zstępują z góry, od Ojca świateł, u którego nie ma przemiany ani cienia zmienności. Ze swej woli zrodził nas przez słowo prawdy, byśmy byli jakby pierwocinami Jego stworzeń”.

Autor: maryla (---.dsl.bell.ca)
Data:   2023-09-23 01:04

Najbardziej bliskie mi jest oddanie ktore przedstawila Gabi. Musze sie przyznac ze nie jestem tak bystra jak wiekszosc odpowiadajacych.

Data:   2023-09-23 10:19

Marylo :-)

Pan jest Prawdą i widzi Cię w prawdzie czyli taką, jaka jesteś, jaką Cię stworzył. A dla Niego jesteś i zawsze będziesz najpiękniejsza i najbystrzejsza.

Pozdrawiam serdecznie :-)

Autor: Boleslaw (---.centertel.pl)
Data:   2023-09-24 20:06

Uważam, że lepiej z własnej woli wybrać posłuszeństwo Bogu. Nie można oddać Bogu swej wolnej woli lecz zgodzić się z wolą Boga co do swego życia. Nikt nie wybiera sobie ani czasu ani miejsca ani zdrowia.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: