Autor: Gabi (82.207.250.---)
Data: 2023-09-27 11:51
Macieju :-)
Nasz Ojciec niebieski nie liczy naszych upadków, niepowodzeń. Podobnie jak rodzice ziemscy, gdy ich maleństwo się potknie, podnoszą je z czułością, ocierają łzy, przytulają, pocieszają, całują skaleczone miejsce, by mniej bolało, opatrują je zgodnie z potrzebą, a potem zachęcają do ponownej próby, dodają odwagi, inspirują. Towarzyszą dyskretnie, w każdej chwili gotowi wesprzeć swoją pociechę, cieszą się z małych sukcesów, najmniejszych kroków samodzielnych. Bóg kocha nas Miłością nieskończoną, której nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić. Miłe Mu są Twoje wysiłki, pragnie Cię wspierać nieustannie w Twych dobrych dążeniach, a jeśli Ci czegoś zabraknie, to zawsze możesz liczyć na Jego pomoc. ON jest przy Tobie zawsze jako zatroskany Ojciec i pragnie, byś był szczęśliwy. Spogląda na Ciebie z ogromną czułością i mówi: "To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie" (Mt 3,17). ON jest zawsze po Twojej stronie, więc nie musisz się niczego lękać. Zaufaj Mu.
https://gorzkow.michalici.pl/blog/oto-moj-syn-umilowany
"Niech żadna dusza nie wątpi, choćby była najnędzniejsza, póki żyje - każda może się stać wielką świętą, bo wielka jest moc łaski Bożej. Od nas zależy tylko nie stawiać oporu działaniu Bożemu" (Dzienniczek 283).
"Łaski z Mojego miłosierdzia czerpie się jednym naczyniem, a nim jest ufność. Im dusza więcej zaufa, tym więcej otrzyma. Wielką Mi są pociechą dusze o bezgranicznej ufności, bo w takie dusze przelewam wszystkie skarby swych łask. Cieszę się, że żądają wiele, bo Moim pragnieniem jest dawać wiele, i to bardzo wiele. Smucę się natomiast, jeżeli dusze żądają mało, zacieśniają swe serca" (Dzienniczek 1578).
Może masz możliwość wybrać się na rekolekcje: ćwiczenia ignacjańskie albo Lectio divina. To jest czas, który spędzasz sam na sam z Panem w milczeniu. Uczysz się, jak czytać Pismo św., że Słowo Boże jest zawsze żywe i skuteczne, poznajesz Pana i siebie, odkrywasz Jego miłującą Obecność w swoim życiu. A wszystko to pod okiem doświadczonego kierownika duchowego, z którym możesz omówić wszelkie kwestie życia duchowego. To wspaniała przygoda z Panem. Polecam: (klik).
|
|