logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak rozmawiać o Bogu z 6-latką?
Autor: maryla (---.dsl.b)
Data:   2023-09-23 01:22

Jestem babcia. Mam 6 letnia wnuczke z ktora nie mam juz czestego kontaktu ze wzgledu na to ze mieszkamy w odleglych miejscach a wnuczka chodzi do szkoly kolo swojego domu. Chodzi do katolickiej szkoly, ucza tam modlitw, mam wrazenie ze wszystko jest ok. Moj znajomy opowiadal jak jego wnuk odnosi wszystko do Boga (szybkosc, swiatlo jednym slowem nauke o swiecie), bardzo mnie to zafascynowalo. Rodzice tego dziecka nie sa gleboko wierzacymi i dlatego wypytywalam jak oni to zrobili ze ma taki szacunek do Boga. Mama odpowiedziala ze ona po prostu odpowiada synkowi na jego wieczne pytania o swiecie ze to tylko wie Pan Bog. Bardzo mnie to zaintersowalo ale moja mala nie zadaje takich pytan. Czy moge w jakis sposob zaczac z nia mowic o Panu Bogu tak jak powinnismy na codzien rozmawiac? Nie chcialabym aby tyo wygladalo na przesade z ktora musze sie liczyc ze wzgledu na najblizszych. Odwiedza nas raz na tydzien kiedy mamy taki bliski kontakt. Dajcie jakies pomysly, prosze.

Re: Jak rozmawiać o Bogu z 6-latką?
Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2023-09-24 14:03

Proponuję udać się do księgarni katolickiej (w realu lub on-line) i poszukać odpowiedniej książki do katechezy 6-latków.
Pozdrawiam

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-09-25 00:17

A w jaki sposób rozmawiasz o Bogu z innymi osobami? Na ile żyjesz Nim na co dzień, na ile odnosisz wszystko do Niego?

Byłabym też ostrożna z traktowaniem "Bóg to wie" jako synonimu "nie wiem". Za chwilkę się okaże, że na wiele z tych pytań jednak zna odpowiedź ta czy inna pani w szkole, że nie wspomnę o wujku Googlu czy cioci Wikipedii. Kto wtedy zostanie bogiem?

Autor: maryla (---.dsl.bell.ca)
Data:   2023-09-27 06:55

Dziekuje Magdaleno, pomysl na udanie sie do ksiegarni katolickiej jest super. Co do Estery to nie zawsze mozna nawet z najblizszymi rozmawiac o Bogu. Ci najblizsi sa takimi katolikami ze wola nie mowic o Bogu publicznie (przy obiedzie np. swiatecznym). Nauczylam sie juz z kim nie rozmawiam na te tematy i musze sie przyznac ze wsrod moich znajomych (obcych) jest przekonanie ze najlepiej mozna porozmawiac o Bogu w swoim gronie (obcych) i nie rozmawiac na te "wrazliwe" tematy nawew jak to sa najblizsi. Jestes szczesliwa ze nie nie mozesz zrozumiec ze ze wszystkimi nie mozna rozmawiac na te tematy poza kosciolem.

Autor: Estera (---.147.72.132.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2023-09-27 15:18

No to jest problem, bo z dziećmi rozmawia się tak jak z dorosłymi, tylko dostosowując się do ich poziomu poznawczego i emocjonalnego.
Proponuję trening rozmów o Bogu zacząć ze swoim dzieckiem, rodzicem wnuczki. Warto też zapytać tę osobę w jaki sposób rozmawia o Bogu ze swoim dzieckiem.

Autor: Ζ (---.austin.res.rr.com)
Data:   2023-09-27 20:33

Moim zdaniem powinno się trzymać zasady, że z dorosłymi rozmawia się na takie tematy, na jakie oni rozmawiać chcą :) Natomiast dzieci można spróbować zainteresować tematem. Ale może to być bardzo trudne lub niewykonalne, jeśli dziecku zawsze towarzyszą rodzice niechętni takim rozmowom. Dziecko może wtedy wyczuć, że temat "Bóg" jest tematem drażliwym i właśnie z tego powodu może też nie chcieć rozmawiać.

Ponieważ wnuczka chodzi do katolickiej szkoły, możesz spróbować dojść do rozmów o Bogu, wychodząc od zwykłych rozmów o szkole. Ale pomału, nienachalnie, naturalnie. Bez koncentracji na misji ewangelizacyjnej ;) I bez chęci kształtowania jej na wzór innych dzieci (np. wnuk znajomego), które wzbudzają Twój podziw.

Rozmowy o Bogu, owszem, są potrzebne i mogą odgrywać bardzo ważną rolę. Ale pamiętaj, że On potrafi docierać do ludzi (małych dzieci też) także w inny sposób.

Autor: m (---.warszawa.vectranet.pl)
Data:   2023-10-10 21:04

Może podpowiedź znajdziesz tu:
https://tantis.pl/rozmowy-z-dziecmi-kazania-niecodzienne - ks. J.Tischner

lub księgarnia u jezuitów w Łodzi
https://sklep.mocniwduchu.pl/352-ksiazki-dla-dzieci

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2023-10-10 22:51

Jeśli wnuczka zna język angielski, to polecam filmy 'Brother Francis.' Gdy moje dzieci były małe, filmy te można było kupić na dysku, i to robiłam. Jednak potem okazało się, że nasza parafia ma subskrypcję na https://formed.org/ i właśnie tam znalazłam filmy, których dzieci jeszcze nie widziały. Uważam, że te filmy bardzo dobrze uczą podstaw wiary i są atrakcyjne dla dziecięcych oczu. Zajawki filmów są dostępne na https://www.youtube.com/@BrotherFrancis/videos
Polecam też dziecięcą Biblię "The Children's Bible" (autor to Anne de Graaf). Ta sama autorka opracowała też wersję dla starszych dzieci "The Youth's Children's Bible" (są dostępne na amazon.com). Wydaje mi się, że istnieje wersja polska tych pozycji, ale nie mam pewności.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: