logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy modlitwa podczas pracy 'się liczy'?
Autor: Agnieszka (---.dynamic-2-waw-k-1-2-0.vectranet.pl)
Data:   2023-09-24 09:26

Witam, mam takie pytanie, ponieważ w pracy codziennie zakładam słuchawki i puszczam sobie różaniec z rozważaniami na youtube. Czy taka modlitwa ma sens? Czy ona się liczy jako modlitwa?

Re: Czy modlitwa podczas pracy 'się liczy'?
Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2023-09-24 13:01

Agnieszko,

Każda modlitwa się "liczy", oby była szczera i płynęła z serca. Jest takie powiedzenie: "Ręce przy pracy a serce przy Bogu." Warto zapamiętać.

Autor: Zxc (---.elpos.net)
Data:   2023-09-24 13:47

Jeśli nie masz możliwości odmówić różańca w tradycyjny sposób, to słuchanie go na youtube jest dobrym sposobem, aby utrzymać kontakt z Bogiem nawet w trudnych warunkach. W zakonach benedyktyńskich ale jeszcze wcześniej wśród mnichów pustelniczych panowalo panuje główne przesłanie "Módl się i pracuj". Więc obie te czynności nie są sprzeczne ze sobą.

"Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie" (1 Kor 10,31)

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-09-24 16:49

1. Pytanie, czy się modlisz, czy tylko słuchasz. Tylko "puszczasz sobie". Bo to nie jest zupełnie to samo.
2. Pytanie, czy słuchanie nie przeszkadza w pracy - zakładam, że nie, ale..

Autor: Hania (---.icpnet.pl)
Data:   2023-09-24 22:51

Wykonuj swą pracę na chwałę Pana, wtedy Twoja praca stanie się modlitwą. Modlimy się nie tylko ustami.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-09-24 23:59

Do pytań Hanny dodam jeszcze:
Czy to jedyna Twoja modlitwa, czy też masz czas na bycie tylko z Bogiem, bez innych zajęć?

Autor: Gabi (82.207.250.---)
Data:   2023-09-28 19:06

Agnieszko :-)

Wszystko, co przybliża Cię do Pana, pomnaża w Tobie miłość, umacnia wiarę i nadzieję, jest dobre. Modlitwą może być wszystko, gdyż celem modlitwy jest spotkanie z Bogiem, pielęgnowanie relacji z Nim. Jeśli zauważasz dobre owoce w swoim życiu duchowym po słuchaniu tych rozważań i nie przeszkadza Ci to w wykonywaniu obowiązków zawodowych, to jesteś na dobrej drodze.

Nie wiem natomiast, kogo masz na myśli pytając: czy taka praktyka liczy się jako modlitwa? Bóg jest Miłością i ufam, że z tej perspektywy spogląda na nas, na Ciebie. Nie myśli w kategoriach: to się liczy, a to nie liczy. ON się wzrusza za każdym razem, gdy kierujemy swoje serca ku Niemu, wypatrujemy Go, tęsknimy, myślimy. Pan kocha nas i pragnie naszej kruchej miłości. Cieszy się z każdego spojrzenia, uśmiechu, najdrobniejszego gestu pochodzącego z serca Jego ukochanego Dziecka.

"Staraj się trwać zawsze w modlitwie i pośród zajęć fizycznych jej nie zaniedbuj. Czy jesz, czy pijesz, czy rozmawiasz, czy cokolwiek innego czynisz, staraj się tak postępować, by pragnąć Boga i kierować do Niego uczucia swego serca, by każda myśl duszy była skierowana do Boga" (św. Jan od Krzyża).

Autor: -ela- (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2023-10-13 18:28

Na pewno się liczy, ważne, żeby była szczera i prawdziwa. Ja często odmawiam różaniec podczas jazdy samochodem. Spokojnie, nie jeżdżę po mieście i nie stanowię zagrożenia :) Dziś miałam dłuższą jazdę przez spokojne wsie albo las i odmówiłam 2 części różańca. Albo jak gdzieś idę...
Pozdrawiam Ciebie Agnieszko i wszystkich tu zaglądających

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2023-10-14 19:31

Ora et labora

Data:   2023-10-14 21:29

Poza tym, szkoda, że dużo ludzi patrzy na modlitwę, jako na przedsięwzięcie pod kątem jego opłacalności, skuteczności działania, korzyści, niemal jak na jakiś rytuał, czy zaklęcie.
Halo - modlitwa, to rozmowa, budowanie relacji, bycie obecnym, trwanie przy Nim, cieszenie się Jego bliskością. To spotkanie z osobą Boga.
Czy dzwoniąc do przyjaciela / pisząc do niego / będąc na spotkaniu z nim, wycieczce, zabawie, itd. kalkulujesz, który rodzaj kontaktu się "liczy" bardziej, a który mniej? A tylko ten, który się liczy, jest warty twojego zachodu. To nie przyjaźń, tylko interesowność i nieszczerość.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-10-14 23:22

Bea - z drugiej strony: czy będąc na spotkaniu z przyjacielem rozmawiasz przez telefon, zajmujesz się pracą, robisz coś, co tak naprawdę oddala Cię od niego a przynajmniej nie przybliża, czy raczej starasz się być tylko dla niego? Czy znajdujesz dla niego specjalny czas, czy tylko jest zapchajdziurą między innymi obowiązkami? Czy to rzeczywiście interesowność i nieszczerość?

Data:   2023-10-15 00:14

Zasada "módl się i pracuj" nie jest moim wymysłem, a ideą założyciela zakonu benedyktynów i w żaden sposób nie uwłacza Bogu.

Autor: Joanna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2023-10-15 00:26

Estera, tylko tutaj jest trochę inaczej. Można powiedzieć odwrotnie - jestem w pracy i wtedy, w tym czasie, mając taką możliwość, "dzwonię" do Przyjaciela, rozmawiam z Nim. I ta rozmowa w żaden sposób nie przeszkadza mi w pracy. Ani praca w rozmowie. Niekoniecznie i nie zawsze musi być tak, żeby mieć dla Boga specjalny czas. I nic innego w tym czasie nie robić. Przecież będąc z przyjacielem też można, nie wiem, np. obierać ziemniaki czy gotować obiad. On może w tym pomagać. Robić to razem ze mną. Może coś podpowiadać. I z Jezusem jest podobnie. Można Go wprowadzać w swoją codzienność i również tam, wtedy się z Nim spotykać. Można przygotować razem z Nim obiad, a potem razem z Nim go zjeść. I taki wspólny obiad jak najbardziej przybliża do Niego. Może nawet bardziej niż taka "zwykła" modlitwa.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: