logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak ofiarować Bogu dar Jego szczególnego odczucia?
Autor: Karol (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2023-09-24 17:09

Chwała Trójcy Przenajświętszej,

Co zrobić ze świadomością, że Jezus dał mi odczuwać Jego szczególne uczucia, bo Go o to poprosiłem jako dziecko? Nie chcę marnować tego Daru. Chciałbym jakoś właściwie ofiarować ten Dar Jezusowi, tylko nie wiem jak.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

Re: Jak ofiarować Bogu dar Jego szczególnego odczucia?
Autor: Emma (---.sferanet.pl)
Data:   2023-09-24 19:40

Karolu. A może zajmij się życiem, co? Albo - jeśli masz powołanie - życiem zakonnym, i wtedy kierownik duchowy Ci rozjaśni, albo życiem świeckim. Idź na basen, ugotuj coś, powieś półkę, umyj podłogę, kup sobie chomika albo psa weź ze schroniska. Przewietrz się, pobiegaj, poczytaj, zapisz się na garncarstwo albo szachy. Kolejne rozkminy o różach, odczuwaniu bądź nie, czy mozna podziekowac usmiechem czy nie, czy wolno mówić tak albo inaczej na modlitwie to są przecedzania komara, i żadnego pożytku nie przynoszą, karmią jedynie twoje ego i pychę. Znajdź sobie kierownika duchowego i do niego (TYLKO) kieruj te pytania. A sam zacznij żyć, bo Ci życie ucieka.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2023-09-25 13:32

Myślę, że możesz ofiarować ten Dar Jezusowi przez wykonanie uczynku miłosiernego co do ciała, lub co do duszy, zwłaszcza gdy pojawiają się w Tobie uczucia, o których piszesz. Możesz ten poprosić swojego spowiednika o poradę duchową jak postąpić z tym Darem.

Autor: Estera (---.147.72.132.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2023-09-25 16:03

Dary nadprzyrodzone służą zasadniczo dwóm celom: uświęceniu obdarowanego i obdarowaniu wspólnoty, czyli służeniu innym tym darem. Rozważ te 2 kwestie.

Autor: Joanna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2023-09-25 21:37

A dlaczego Go o to prosiłeś? Dlaczego chciałeś odczuwać te uczucia? W jakim celu o to prosiłeś? Zresztą nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Bo temat wątku sugeruje, że chodzi o szczególne odczuwanie Jego obecności. Natomiast w treści piszesz o odczuwaniu uczuć Jezusa. Czyli chyba tego, co On czuje. I w taki sposób, jak On czuje. Jak by nie było, pomyśl - najpierw sam o to prosiłeś, a teraz nie wiesz, co z tym zrobić i pytasz innych. Więc po co prosiłeś? Co innego jakby to "spadło" na Ciebie nieoczekiwanie. Ale jeśli na Twoją prośbę? Może chciałeś być taki jak Jezus i stąd ta prośba. Jeśli tak, to spróbuj iść za tymi uczuciami. Tak jak one Ci podpowiadają. Daj się im prowadzić. W taki sposób jak potrafisz. Jeśli to chodzi o uczucia. Bo jeśli, tak jak w tytule, o odczuwanie Jego obecności w taki szczególny sposób, to po prostu ciesz się tym i dziękuj Bogu za tą łaskę.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: