logo
Sobota, 02 grudnia 2023
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Zbieramy książki na Ukrainę.
Autor: Szczepan Cybulski (---.spinties.net)
Data:   2023-11-15 13:16

Dzień dobry,
Jestem wolontariuszem Fundacji "Pomocy Polakom na Wschodzie" https://pol.org.pl/
Nasza fundacja zajmuje się nie tylko wspieraniem polskiej diaspory na Ukrainie oraz współpracuje z katolickimi parafiami i zgromadzeniami zakonnymi. Jednocześnie komunikujemy się z wiernymi Kościoła Prawosławnego Ukrainy.

W tych bardzo trudnych czasach parafianie często podchodzili do mnie i pytali, czy można przejście z prawosławia do Kościoła katolickiego (pod jurysdykcją Arcybiskupa Metropolity Lwowskiego), a jeśli nie jest to grzechem, jakie warunki należy spełnić.

Nie chciałem zawracać tym nieszczęsnym ludziom głowy dodatkowymi pytaniami. Bez słów można było zrozumieć, po prostu patrząc na wyraz ich zmęczonych twarzy. Być może prawosławni Ukraińcy stracili wiarę. Nie chcieli chodzić do cerkwi i modlić się do Boga. Ale nie wiem, co dokładnie skłoniło ich do podjęcia takiej decyzji i szukania pomocy. Możliwe, że widzieli w Kościele zbawienie od śmierci duchowej.

Trudno powiedzieć, czy wyznawcy prawosławia otrzymali odpowiedzi na pytania dotyczące katolicyzmu. Ale zwrócili się do mnie z prośbą o więcej książek na temat wiary katolickiej. Nawiasem mówiąc, w mieście Krzemieniec w obwodzie Tarnopolskim książka "Czekanie na modlitwę" autorstwa ks. Mieczysława Malińskiego odniosła sukces. W związku z tym, jeśli zechcą Państwo przekazać nam książki, będziemy bardzo wdzięczni. Dziękuję wszystkim.

Fundacja “Pomoc Polakom na Wschodzie” im. Jana Olszewskiego
Adres ul. Jazdów 10A, 00-467 Warszawa
E-mail biuro@pol.org.pl
Tel./fax +48 22 628 55 57
KRS 0000130056
NIP 5262149912
Regon 010100610
Konto bankowe 12 1030 1508 0000 0008 1582 0002

Re: Zbieramy książki na Ukrainę.
Autor: Xxx (---.cable.dynamic.surfer.at)
Data:   2023-11-15 17:09

Piękna inicjatywa. Będę w Warszawie pod koniec miesiąca i, jeśli to możliwe, „podrzucę” je chętnie pod wskazany adres. Pozdrawiam

Re: Zbieramy książki na Ukrainę.
Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-16 20:42

Czy mogą być również czasopisma katolickie?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: