logo
Sobota, 02 grudnia 2023
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak ustalić, czy adoptowane dziecko jest ochrzczone?
Autor: Hania (---.icpnet.pl)
Data:   2023-11-20 17:42

Znajomi zostali rodziną adopcyjną 2-letniego dziecka, które jako chore porzucili rodzice biologiczni. Sąd odebrał im (biologicznym rodzicom) prawa rodzicielskie zaocznie, bo po oddaniu dziecka do szpitala przestali się nim interesować. Nie stawiali się na wezwania lekarzy i sądu.
Znajomym zależy na chrzcie. Nie wiadomo czy dziecko było ochrzczone czy nie. Czy mogą wystąpić o chrzest dla niego? Jak i gdzie można szukać ewentualnych dokumentów chrztu?

Re: Jak ustalić, czy adoptowane dziecko jest ochrzczone?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-11-20 19:44

Proponuję porozmawiać z księdzem. Ksiądz, po uzyskaniu zgody Kurii, może ochrzcić dziecko warunkowo, używając formuły: "/Imię/, jeżeli nie zostałeś ochrzczony, ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego".

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-11-20 20:08

Może wiadomo z grubsza, gdzie mieszkali // mieszkają rodzice? Gdzie dziecko się urodziło? Gdzie przebywało? Można przeszukać parafie w tych okolicach, zwracając się z pytaniem do proboszcza każdej z nich. Po kolei. Zbiorczej bazy nie ma.
Jeśli po solidnych poszukiwaniach dokumentów nie będzie, pozostaje tzw. chrzest warunkowy.
https://www.przewodnik-katolicki.pl/Archiwum/2009/Przewodnik-Katolicki-10-2009/Poradnik-duchowy/Chrzest-warunkowy

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-11-20 22:58

Hanno, zgodnie z polskim prawem, rodzice adopcyjni i biologiczni nic o sobie nie wiedzą nawzajem (poza przypadkiem adopcji ze wskazaniem). Ośrodek adopcyjny informacje o RB może przekazać tylko pełnoletniemu adoptowanemu dziecku. RA nie mają też dostępu do pełnego aktu urodzenia, a dziecko niekoniecznie musi być z bliskiej okolicy. Zatem niby się da znaleźć akt chrztu, ale to szukanie igły w stogu siana.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-11-20 23:28

Estero, słusznie, ale pisałam: może.
Chyba nie może być ukryte miejsce urodzenia dziecka.
Jeśli nie jest ukryte, to o ile nie jest to wielkie miasto, kto wie...
Gdyby po drodze była np. jakaś rodzina zastępcza itp. - też byłby trop.

To akurat dziecko jest za małe, żeby samo mogło coś wiedzieć. Większe dzieci czasem sporo wiedzą. Mam takiego adoptowanego kuzyna. Nie zapomniał imienia mamy, nazwy miejscowości, potem domu dziecka itp. I tu prawo nie ma żadnego wpływu - dziecko wiedziało, powiedziało adopcyjnym bliskim.

Nie wiem, czy wystarczyłoby powiedzieć w parafii: nie szukamy wcale, chrzcimy i już, bo dziecko jest adoptowane.
Problem dla księdza proboszcza.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: