logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Mam problem z zawierzeniem się świętemu.
Autor: Katarzyna (---.fiberway.pl)
Data:   2024-05-09 07:29

Są w Kościele różne modlitwy zawierzenia swego życia np. św. Józefowi. Koleżanka podesłała mi kiedyś filmiki z 30 dniowymi rekolekcjami, odprawiłam je i miały się skończyć zawierzeniem. Zaczęłam czytać zawierzenie i przerwałam, bo pomyślałam, że tak nie można, że można siebie, coś zawierzyć Bogu, Matce Boskiej, ale nie świętemu. Można go poprosić o wstawiennictwo, pomoc i tak zrobiłam. Jest coś takiego jak świętych obcowanie ale to ich modlitwa za nas, z nami a nie żebyśmy ich uwielbiali jak Boga. Czy dobrze myślę, że nie wypada do świętego się zawierzać? Czy przesadzam? Wiem że tu chodzi o szczególną opiekę danego świętego nad osobą zawierzona, no ale mam z tym problem.

Re: Mam problem z zawierzeniem się świętemu.
Autor: Akittm (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2024-05-10 08:12

Dziecko również można zawierzyć opiece innego dorosłego. Czy wtedy tego innego dorosłego uwielbiamy?

Autor: Tomek (---.toya.net.pl)
Data:   2024-05-10 20:28

Mając takie obiekcje zawierzyłem siebie NMP, a za patronów obrałem sobie św Rita i św Alojzy Gonzaga.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-05-11 00:18

Nie ma obowiązku ani konieczności zawierzania się dowolnemu świętemu. Jeżeli tego nie czujesz, to nic na siłę, naprawdę nie o to chodzi, by w coś się wtłaczać. Może kiedyś przyjdzie stosowny czas, kiedy będziesz miała w tym przekonanie i pokój. Autentyzm.

Jeszcze sprostowanie do wypowiedzi, że można sie zawierzać Bogu, Matce Bożej, ale świętym,...: Matka Boża jest przecież świętą. Święta kobietą. Człowiekiem. Posłuchaj litanii: Święta Maryjo, święta Boża Rodzicielko...

"Jest coś takiego jak świętych obcowanie ale to ich modlitwa za nas, z nami a nie żebyśmy ich uwielbiali jak Boga" - Matki Bożej też nie można - nie należy uwielbiać jak Boga. Maryja jest stworzeniem, piękniejszym od nas (bo niepokalana), ale stworzeniem, nie bóstwem.

Autor: Ona (---.205.140.27.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2024-05-12 09:19

A czym różni się zawierzenie Maryi od zawierzenia innym świętym? Maryja również jest stworzeniem, człowiekiem. Jeśli Kościół orzekł, że ktoś jest święty/błogosławiony, to wierzymy, że stoi przed Panem i wyprasza nam łaski.
Co do św. Józefa: przecież nasz Pan był zawierzony jego opiece. To Józef wziął Maryję do siebie, to Józef wziął Dziecko i Matkę i ruszył do Egiptu i w końcu to Józef dostał polecenie powrotu do Nazaretu. Pan Jezus był mu "poddany" (Łk. 2,51). Więc akurat w przypadku tego świętego temat zawierzenia można wyprowadzić wprost z Pisma Świętego 🙂

Autor: Dorota (---.satfilm.com.pl)
Data:   2024-05-13 14:56

W/g mnie zawierzenie osobie świętej jest powierzeniem się jej jako pośrednikowi, który będzie dla nas wypraszał potrzebne łaski u Pana Boga.
Czasem tu na ziemi tez tak robimy: idziemy do osoby, która jest blisko kogoś, do którego sami nie mamy śmiałości zwrócić się z jakąś prośbą. Ufamy, że pośrednik, wstawi się w naszej sprawie u tego człowieka.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-05-22 19:21

Wszystkie, WSZYSTKIE zawierzenia, polecenia świętym, zaufanie świętym (także Matce Bożej!) opiera się na prawdzie o tym, że żyjąc z Bogiem, ich wola jest dokładnie zjednoczona z wolą Bożą. Zatem de facto zawierzając się świętemu, zawierzamy się Bogu.
Bez tej prawdy takie założenie byłoby rzeczywiście bałwochwalstwem.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: