logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy grzesznicy idą prosto do nieba?
Autor: Justyna (---.play-internet.pl)
Data:   2024-05-11 14:45

Hej :) mam takie pytanie. Jestem osobą młoda, mam sporo znajomych w podobnym wieku. Zauważyłam, ze większość z nich nie chodzi od lat do kościoła. Uprawiają seks pozamałżeński, stosują antykoncepcję, kolega nakłonił narzeczoną do aborcji. Czy oni faktycznie maja drogę prosta do nieba i nie ponoszą żadnej konsekwencji za swoje grzechy? Bo nie wiedzą na własne życzenie.

Re: Czy grzesznicy idą prosto do nieba?
Autor: Xk (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-05-11 16:08

Nie rozumiem, skąd pomysł, że idą prosto do Nieba?
To ja, która stara się po nawróceniu, żyć w czystości, pomagać, przyjmuję niemal co dzień Komunię Świętą, spowiedź co miesiąc przynajmniej, czyszczenie starych grzechów sprzed lat, zmieniam swoje życie... I tak się obawiam gdzie trafię, czy trafię po prostu najpierw do czyśćca, bo zapewne zostawiłam po sobie jakieś zło. A jak będzie, to nie mam pojęcia. Tak czy siak liczy się całokształt życia.
Chyba, że pytasz o to, że oni się nawrócą w ostatniej chwili? Bo wtedy owszem, zapewne mają duże szanse na Wieczność mimo swoich poprzednich grzechów.

Ogólnie my nie możemy sądzić ludzi, Bóg robi to według swojego planu. Ale jakieś drogowskazy są żeby do tego Nieba trafić. Aborcja raczej nie należy do takich drogowskazów...

Jeżeli chcesz im pomóc, to módl się o nich, bo z własnego doświadczenia wiem, że strasznie piekłem po prostu nic nie da. Jeśli ktoś nie wierzy w piekło, to jak można go nim postraszyć? Ewentualnie przedstaw im jakieś nauki, co można, co nie można, bo jeśli patrzysz na to, wiesz o tym, a też nie reagujesz - też niedobrze dla Ciebie. Mamy również pragnąć, jak Jezus, nawrócenia dla wszystkich.

Autor: Andrzej (---.play-internet.pl)
Data:   2024-05-11 17:25

Nie rozumiem "nie wiedzą na własne życzenie", co oznaczałoby niewiedzę zawinioną.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-05-11 18:41

Czego nie wiedzą?
Jeśli człowiek świadomie i dobrowolnie żyje w grzechu, to w jaki sposób wg ciebie ma mieć *drogę prosto do nieba*?

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2024-05-12 01:08

W Twoim poście widzę kilka kwestii.
Po pierwsze, grzech to rzeczywistość odniesiona do Boga. Faktycznie, jeśli ktoś nie zna Boga, nie grzeszy. Ale... Osądzony będzie według tzw. prawa naturalnego, moralności, dobrego postępowania - patrz Mt 24, od wersetu 31
Kwestia niewiedzy... Jeśli ktoś chodził na religię, zna przykazania, to mówienie o tym, że nie wie, że np. seks pozamałżeński nie jest dobry, to ignorancja. Wiedza o tym, że życie człowieka zaczyna się od poczęcia, jest przekazywana w szkole, więc osoba wykształcona w stopniu podstawowym wie, że aborcja to zabicie człowieka. Wiedza o tym, jakimi zasadami ma się kierować chrześcijan, też nie jest wiedza tajemną. Biblia, opracowania, konferencje, ba - nawet transmisje mszy są dostępne w internecie. Zatem nie wie ten, kto nie chce wiedzieć.
Nie wiemy, kto pójdzie prosto do nieba. Wierzymy, że tak się dzieje i działo ze świętymi i męczennikami. Wiemy, że "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." (Mk 16, 16). Można się zastanawiać, czym jest niewiara i z czego wynika. Można też ufać Bożemu Miłosierdziu.

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2024-05-12 09:23

Najpierw muszą się nawrócić.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-05-12 13:11

Gdyby Ci ludzie byli wiecznymi, mentalnymi dziećmi, czyli żyjąc na tej ziemi już x lat nie mieli pojęcia, kim jest Pan Bóg i czym jest grzech, wówczas mogliby nie ponosić konsekwencji z tytułu jego popełniania. Tymczasem Ty piszesz o ludziach, którzy świadomie mieliby zgrzeszyć w bardzo poważnej materii (współżycie pozamałżeńskie, aborcja) i jeszcze pytasz, czy mają prostą drogę do Nieba? Czym miałaby być ta prosta droga? Nagrodą za grzechy i brak skruchy, która miejmy nadzieję, kiedyś w ich przypadku jednak nadejdzie? Temat jest próbą trollowania na FPK, albo skutkiem "pomroczności mglistej". Innych możliwości po prostu nie ma.

Autor: Katarzyna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-05-12 14:24

Wg mnie oczywiście, że wiedzą, że źle postępują i grzeszą. Pewnie żyją jak wielu: na zasadzie poużywam zycie, przecież młodość ma swoje prawa i na nawrócenie przyjdzie jeszcze czas (swoją drogą nawet spowiedz, bez postanowienia poprawy jest w tym wypadku bezsensowna (tutaj nie chwytajcie mnie za słówko, wiecie co mam na mysli). Lub opcja 2 wiedzą, ale maja to gdzieś.
Opcji nr 3 nie ma, bo to sa naturalne sprawy ludzkie, chociażby nie wynikające z wiary, tylko natury jak to, że się nie zabija, bo jest to złe.

Data:   2024-05-12 18:25

Chodziło mi o to, ze oni nie wiedza ze to grzech ciężki. Bo nieszczególnie dbają o to, żeby w tej dziedzinie się kształcić. Po prostu „olali” temat Boga w liceum i już później nie wracali do tego.
Oni nie wiedza, ze to grzech ciężki. Np moja koleżanka nie wie ze aborcja to grzech ciężki bo zapomniała, ze jest coś takiego jak grzech ciężki. Wiec rozumiem, ze ona od razu do nieba idzie czy jak?

Autor: Do nieba (---.96.183.16.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-05-12 21:45

A ty Justyna kiedy skończyłaś naukę religii? Od kiedy ludzie, wprawdzie bez grzechu ciężkiego ale mający mnóstwo grzechów lekkich, idą prosto do nieba?

Data:   2024-05-12 21:45

Oni wiedza ze to jest jakiś tam grzech, ale ze ciężki to nie wiedzą. Średnio ich to interesuje. Interesuje ich, żeby pójść do nieba. Wiec w tym przypadku ta ignorancja im pomaga w tym bo są bezgrzeszni. Coś tak wierzą, ale żyją po swojemu. High life. Mimo, ze Bóg doskonale wie, ze gdyby wiedzieli ze to grzech ciężki to i tak by robili to samo, mimo ze nie wiedzą przez własne zaniedbanie.

Autor: Andrzej (---.play-internet.pl)
Data:   2024-05-12 22:04

Każdy w sumieniu wie, że aborcja to grzech. W dodatku nie żyją w buszu, wiedzą co ma do powiedzenia Kościół w tej sprawie.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2024-05-12 22:47

Niewiedza może być niezawiniona albo zawiniona. Tu mamy przykład tej drugiej. Czym innym jest sytuacja, kiedy ktoś czegoś nie wie, bo nie ma jak się dowiedzieć. Oni nie wiedzą czegoś, bo świadomie ignorują temat, zatem nie ma powodu, żeby byli z tego tytułu traktowani łagodniej.

Autor: Do nieba (---.96.183.16.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-05-12 22:49

Justyna, wytłumacz mi jak łączysz ze sobą te dwie myśli:
- Oni wiedzą ze to jest jakiś tam grzech
- ta ignorancja im pomaga w tym bo są bezgrzeszni.

Powtórzę pytanie:
Od kiedy ludzie, wprawdzie bez grzechu ciężkiego ale mający mnóstwo grzechów lekkich, idą prosto do nieba?

I dodam nowe:
Skoro to twoi dobrzy znajomi, to dlaczego nie wiedzą, że aborcja i reszta wspomnianych grzechów to grzech ciężki? Dlaczego nigdy im tego nie powiedziałaś? Powiedziałaś? No to już wiedzą.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-05-12 23:57

Ciekawe, że interesuje ich pójście do nieba (czyli wierzą, że taki stan istnieje, kojarzy im się to dobrze; ciekawe zresztą też, czy to jest ich zdaniem chrześcijańskie niebo) - ale mimo chęci osiągniecia nieba jakoś nie wiedzą, że istnieje konkretna tam droga, pewne "reguły gry", że ma to związek z wiarą, moralnym życiem i Panem Bogiem?
Niebo oznacza bycie z Panem Bogiem na zawsze - czy na pewno Pan Bóg ich w praktyce interesuje???

Ignorancja im nie pomaga, Justyno, bo mimo wszystko w polskich warunkach kulturowych pojęcie grzechu istnieje, nawet gdy ktoś się tym zanadto nie interesuje i porzuca katechezę w liceum. Oni coś - sama piszesz - o grzechu wiedzą i mają szanse dowiedzieć się więcej. Nie chce im się? lenistwo jest też grzechem. Więc to nie jest niewiedza niezawiniona. Zlekceważę Boga i pójdę do nieba? Pomyśl, co piszesz.

To nie działa na zasadzie: bimbam sobie co do edukacji religijnej i budowania więzi z Bogiem, więc świetnie, jestem więc bez grzechu, zasłonię się lukami i wyląduję w niebie.

Autor: John (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2024-05-13 19:54

A co z
/.../

Forowicze piszą np. tutaj: (klik).
moderator

Autor: Gabi (---.versanet.de)
Data:   2024-05-14 11:35

Justyno :-)

Wszyscy jesteśmy grzesznikami i jednocześnie ukochanymi dziećmi Boga. ON stworzył każdego z Miłości i do Miłości tutaj na ziemi i kiedyś w niebie. Nikomu innemu nie zależy tak na naszym zbawieniu jak Jemu. Nigdy z nikogo nie rezygnuje, Jego Łaska towarzyszy nam dyskretnie niezależnie od tego, czy myślimy o Nim, czy też nie, czy chcemy podążać za Nim, czy też nie. ON jest Miłością, nie może przestać kochać i czyni wszystko, aby doprowadzić do spotkania ze Sobą każdą osobę, którą Sam stworzył i której serce przenika do najgłębszej głębi. Każda osoba ma w każdej chwili możliwość się nawrócić, choćby była największym grzesznikiem na świecie, gdyż Jego Łaska jest w stanie pokonać wszelkie przeszkody, jest niczym nieograniczona. Dobry Łotr wisząc na krzyżu obok Jezusa otworzył się na taką Łaskę, żałował za swoje czyny i dostał obietnicę bycia z Jezusem w niebie jeszcze tego samego dnia. Jak widzisz, Miłosierdzie Boże nie zna granic.

"Jeden ze złoczyńców, których [tam] powieszono, urągał Mu: «Czy Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas». Lecz drugi, karcąc go, rzekł: «Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił». I dodał: «Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa». Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju» (Łk 23, 39-43).

Justyno, możesz się modlić w intencji swoich znajomych, przyjmować z myślą o nich Komunię świętą, by mogli się łatwiej otworzyć na Jego Miłość, która jest nieskończona i zawsze wybiega stęskniona nam naprzeciw.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: