logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Trzy dni. Odnalezienie młodego Jezusa i Jego Zmartwychwstanie.
Autor: SK (---.10.56.120.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-06-09 11:08

Zastanawiam się od jakiegoś czasu na ewentualną paralelą dwóch wydarzeń biblijnych: odnalezienie Jezusa w świątyni (po trzech dniach) i zmartwychwstanie Jezusa (także po trzech dniach).

Czy mogłoby być tak, że trzydniowe poszukiwanie młodego Jezusa przez Maryję i Józefa było jakimś wstępem (czy może swego rodzaju zapowiedzią) trzydniowego oczekiwania na zmartwychwstanie? Czy poszukiwanie Jezusa i odnalezienie Go w świątyni (u Boga) mogło w jakiś sposób dać Maryi wiarę w to, że po śmierci na krzyżu dorosły już teraz Jezus znowu jest u Boga i odnajdzie się po trzech dniach?

Czy ktoś, gdzieś, kiedyś omawiał te dwa wydarzenia w jakiś komplementarny sposób?
Dziwna myśl, ale jakoś tak kiedyś naszło mnie takie rozmyślanie.

Re: Trzy dni. Odnalezienie młodego Jezusa i Jego Zmartwychwstanie.
Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-06-09 16:33

Ks. Dariusz Piórkowski SJ:

"Pozostanie Jezusa w świątyni to zwiastun Jego trzydniowego pobytu w krainie umarłych i jej zwycięskiego opuszczenia. “Był umarły, a ożył”. Łukasz czyni wiele aluzji do wielkanocnego poranka. Najpierw pojawia się wzmianka czasowa “po trzech dniach”. Józef i Maryja szukają “zagubionego” Jezusa, a kobiety rozglądają się za Jego ciałem w grobie (Łk 24, 23). “Ból serca” rodziców odsyła nas do rozczarowania i przerażenia uczniów z Emaus (Łk 24, 22). Niezrozumienie zachowania Jezusa przez Jego rodziców przypomina reakcję apostołów, którym słowa niewiast “wydały się czczą gadaniną” (Łk 24, 11). Uczniowie dwukrotnie nie pojęli niczego z zapowiedzi śmierci Mistrza (Łk 9, 45; 18, 34). Zaskakująca wypowiedź dwunastoletniego Jezusa w świątyni “Dlaczego Mnie szukaliście?” nawiązuje do pytania aniołów przy grobie: “Dlaczego szukacie żyjącego wśród umarłych” (Łk 24, 5)? Kobiety, podobnie jak Maryja rozważająca słowa i minione wydarzenia, “przypominają sobie słowa Pana”."

https://mateusz.pl/mt/dp/wp2009/20090319/

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-06-09 17:27

Tak, liczba 3 dni ma specjalne znaczenie. W tym np. proroctwo Ozeasza 6, 1-2, przebywanie Jonasza 3 dni we wnętrznościach ryby Jon 2,1, choroba Ezechiasza Iz 38, 1-5. I wiele, wiele innych.

Autor: SK (---.10.56.120.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-06-09 20:29

Dzięki za odpowiedzi. Nie wiedziałem, że ks. Piórkowski o tym pisał.

Autor: Rozważania - O. Adam Szustak OP (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-06-28 22:16

O. Adam Szustak OP mówił o tym w rozważaniu części radosnej różańca świetego w V tajemnicy

https://m.youtube.com/watch?v=iokXzi3E2Ig

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: