logo
Sobota, 17 maja 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak dobrze uczestniczyć i przeżywać Mszę Świętą?
Autor: Tomasz (---.49.50.102.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-07-30 16:54

Szczęść Boże wszystkim,

Od pewnego czasu ciągle zastanawiam się, jak dobrze uczestniczyć i przeżywać Mszę Świętą. Wiem, że jest to temat bardzo rozległy, jest o nim wiele książek i innych materiałów. Wiem też, że nie ma na to pytanie jednej, konkretnej odpowiedzi.

Kiedyś gdy odwiedziłem pewien kościół, na stoliku przy wyjściu leżały różne gazetki religijne. Od razu zaciekawił mnie numer jednej z nich - szkoda, że nie pamiętam jak się nazywała. Był on o pobożności ludowej i o tym, jak wiarę przeżywali nasi przodkowie. Oprócz opisu tradycji związanych z Triduum Sacrum oraz ,,widzów'' procesji Bożego Ciała w Krakowie był tam ciekawy artykuł. W pamięci został mi fragment, może nie napiszę go oryginalnie tak jak tam było, ale postaram się oddać Jego sens: ,,Spójrzmy na prostą wiarę naszych babć. Takie proste uczestnictwo we Mszach Świętych i życiu Kościoła przynosiło błogosławione owoce''.

Ja natomiast od pewnego czasu ,,postawiłem sobie za cel'' zapamiętać jak najwięcej co było powiedziane na Mszy - z wstępu, kolekty, czytań i Ewangelii, kazania, modlitwy nad darami, prefacji i modlitwy po Komunii. Pamiętam co mówił ks. Węgrzyniak, aby będąc w Kościele postarać się wynieść z niego chociaż jedną myśl. Ja zazwyczaj nie chcę wynosić jednej myśli, ale wszystko co się da. A to jest ciężkie. I często mam tak, że np. gdy zgubię wątek podczas czytania (o czym było, a teraz w Okresie Zwykłym bywają różne długie fragmenty) albo innej modlitwy to uważam, że moje uczestnictwo w Eucharystii jest nieowocne; a jeśli chodzi o niedzielę i święta nakazane to nawet myślę, że nie spełniam 1 przykazania kościelnego i 3 przykazania Bożego.

I chciałbym się zapytać Was, forowicze, co o tym myślicie? Wiem, że moje myślenie jest bezsensowne, niektórzy może nawet uznają mnie za głupiego. A co myślicie o tej prostej wierze - ja ją rozumiem jako proste uczestnictwo w Eucharystii i życiu Kościoła (czyli nie zwracanie dużej uwagi na teksty mszalne, tylko na sam fakt że jest to nasze spotkanie z Bogiem, ewentualnie Kościół stawia nam za wzór jakiegoś patrona)? Czy jeżeli zgubi się wątek na czytaniu albo zapomni się o tym co było w Kolekcie, to rzeczywiście modlitwa jest mniej owocna? Czy rzeczywiście aż tak ważne jest słuchanie tych części zmiennych? Czy trzeba ich słuchać jakoś szczególnie i dokładnie, czy można modlić się odpowiadając na wezwania kapłana, a podczas reszty stojąc (tak rozumiem tą prostą wiarę)? Chcę się modlić spokojnie, a nie denerwować się, że nie dosłyszałem dokładnie całej modlitwy. Nie potrafię całą Mszę jednakowo się skupić.

Dziękuję Wam już z góry za odpowiedzi i pomoc,
Z modlitwą,
Tomasz

Re: Jak dobrze uczestniczyć i przeżywać Mszę Świętą?
Autor: Piotr (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2024-08-02 04:08

Jeśli słuchamy z zainteresowaniem to samo się koduje w głowie. Np. oglądając serial w TV czy słuchając muzyki zapamiętujemy fragmenty nawet nie mając takiej świadomości.

Autor: Xk (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-08-02 17:00

Polecam osobiście odwiedzić Jasną Górę pod koniec września, jeśli jest możliwość, na rekolekcje o Eucharystii (info na stronie).
Jeśli nie masz możliwości, to już teraz posłuchać sobie te odcinki z ich strony głównej.

https://eucharystia.jasnagora.pl/

Na tej stronie, jak zjedziesz trochę na dół (po trzech filmach) są do odsłuchania odcinki z Radia, gdzie o. Zbigniew Ptak tłumaczy na czym polega Eucharystia. Oczywiście od 1 odcinka trzeba zacząć, bo tam pokazuje się od końca, od 46 odcinka.
Warto robić notatki :)
Też są uwagi, na temat jak przygotować się do Eucharystii, co warto robić jeszcze dodatkowo żeby ubogacić swój pobyt na tym spotkaniu z Bogiem itd.

Jasne, że ważne jest aby słuchać Słowa Bożego, tylko że na Eucharystii przede wszystkim spotykasz się z Bogiem, a Słowo Boże możesz na każdy dzień już rano sobie poczytać przygotowując się na to Spotkanie (np odszukać na stronie Brewiarz.pl). Polecam tak robić. Już je znasz trochę, albo przypominasz sobie, można się latwiej tez do kazania odnieść.
A ogólnie to nie jest konkurs, kto więcej zapamięta z Eucharystii :)

Ty idziesz spotkać się z Bogiem i prosić o łaski, powinieneś też podejść do Jego stołu i spożyć Jego Ciało.

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2024-08-02 23:16

Czytania z dnia możesz przeczytać przed mszą albo wrócić do nich po mszy, również zrobić medytację/rozmyślanie. Dostępne są w necie. To zresztą jeden ze sposobów stałego czytania Biblii.
Ja staram się być skupiona na "tu i teraz". Słuchać, być uważną. Zapamiętywać nie próbuję, niemniej coś zawsze do głowy wleci. No i oczywiście być w stanie łaski uświęcającej. Wtedy łatwiej mi zobaczyć misterium, być jednocześnie uczestnikiem liturgii ziemskiej i niebiańskiej.

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-08-03 16:12

Trzymaj się tego, co powiedział ks. Węgrzyniak - żeby wynieść z Mszy św. chociaż jedną myśl. Przyjść z takim nastawieniem - że chciałbyś wziąć dla siebie chociaż jedną myśl. To jest bardzo dobra rada. Jedną myśl, jedno zdanie. Nie wszystko, tylko jakiś mały fragment, który w jakiś sposób Cię zatrzyma, dotknie. Który będzie taki na teraz, dla Ciebie. Zobacz, piszesz, że czytając wtedy ten artykuł w kościele, został Ci w pamięci pewien fragment. I to jest właśnie to. O to chodzi. Nie zapamiętałeś całości, tylko właśnie fragment. Jeden fragment. Który w tym momencie był dla Ciebie ważny. Ktoś inny, czytając ten sam artykuł, mógł sobie zapamiętać coś innego. Inny fragment, inne zdanie. I z Mszą św. jest podobnie. Nie chodzi o to, żebyś przychodząc starał się jak najwięcej zapamiętać. Po prostu bądź i słuchaj. Z otwartym sercem. Chcąc wynieść coś takiego dla siebie, na teraz. Usłyszeć, co Bóg chce Ci powiedzieć. Nie na siłę. Jeśli będziesz otwarty, to samo do Ciebie przyjdzie. Dotknie Cię, zatrzyma w jakiś sposób. Tak jak wtedy ten fragment w tym artykule.

To trochę jak z muzyką. Ona sama w Tobie działa. Sama do Ciebie dociera. Sama Cię jakby znajduje. Ty po prostu słuchasz i czasem jakiś fragment szczególnie na Ciebie podziała. Sam się w Tobie zapisze. Bez jakiegoś starania z Twojej strony. Myślę, że z Mszą św. jest podobnie. Wtedy tą muzyką jest Bóg, Jego obecność. On w Tobie działa. Melodia Jego obecności. Ona płynie w czasie całej Mszy św. Otaczając Cię z każdej strony. I nie chodzi o to, żeby tą melodię koniecznie zapamiętać. Tylko jakby wejść w jej przestrzeń. Poddając się jej działaniu. Pozwalając jej działać, płynąć. Być otwartym na to działanie. Po prostu słuchać kolejnych dźwięków.

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2024-08-04 10:28

Przede wszystkim maksymalne skupienie na tym co dzieje się w czasie Eucharystii.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: