logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

1 J 3, 18-24 Czy trzeba przestrzegać przykazań?
Autor: Pielgrzym (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-08-27 13:06

Dzień Dobry,
Chciałbym zapytać jak rozumieć poniższy fragment, który porusza kwestię próśb kierowanych do Pana Boga. Czy trzeba przestrzegać przykazań aby Pan Bóg wysłuchał naszych modlitw/próśb?

"Dzieci, nie miłujmy słowem i językiem, ale czynem i prawdą. Po tym poznamy, że jesteśmy z prawdy, i uspokoimy przed Nim nasze serca. A jeśli serce oskarża nas, to przecież Bóg jest większy niż nasze serca i zna wszystko. Umiłowani, jeśli serce nas nie oskarża, to mamy ufność w Bogu, a o co prosić będziemy, otrzymamy od Niego, ponieważ zachowujemy Jego przykazania i czynimy to, co się Jemu podoba. Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał. Kto wypełnia Jego przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim; a to, że trwa On w nas, poznajemy po Duchu, którego nam dał."
1 J 3, 18-24

dziękuję

Re: 1 J 3, 18-24 Czy trzeba przestrzegać przykazań?
Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2024-09-01 10:23

W tym fragmencie masz odpowiedź na swoje pytanie.

Data:   2024-09-02 08:37

@ Marcin
Jeśli odpowiedź jest tak oczywista to dlaczego nikt nie mówi:
módl się i przestrzegaj przykazań aby Pan Bóg wysłuchał Twoje modlitwy?

Autor: Maria (---.dynamic-1-kat-k-4-0-0.vectranet.pl)
Data:   2024-09-02 21:24

Myślę, że Marcin miał na myśli definicję "przykazania" występującą w tekście. Tam nie ma wspomnianych 10 Przykazań ani żadnych konkretnych wymagań moralnych. Czyli wersja "Bóg wysłucha twojej modlitwy tylko jeśli przestrzegasz zasad moralnych" jest niepoprawna.

Przy okazji - co rozumiesz przez "żeby Bóg wysłuchał?" Bo jeśli coś po linii "odmówię modlitwę np w intencji dobrej pracy, dostanę dobrą pracę= Bóg wysłuchał, nie dostanę= Bóg nie wysłuchał", to to nie ma nic wspólnego z modlitwą (która ma być spotkaniem / rozmową z osobą, z którą mam relację - w wersji idealnej: którą kocham). Ale to temat na zupełnie inne rozważania :)

Data:   2024-09-03 10:01

@ Maria
Czy gdzieś w Biblii przykazania są określone mianem 10 przykazań lub dekalogu? Ja nie kojarzę ani jednego fragmentu, który używałby takich określeń.
W tym fragmencie słowo przykazania ewidentnie dotyczy 10 przykazań. Świadczy o tym określenie "Jego przykazania i czynimy to, co się Jemu podoba". To sformułowanie oznacza, że nie chodzi o zasady i reguły, które wynikały z żydowskich zwyczajów i tradycji (wymyślonych przez człowieka).

Wiem, że żadna modlitwa się nie marnuje, każda modlitwa do skarby w niebie, które przydadzą się nam w chwili śmierci.
Przez "Bóg wysłuchał" mam na myśli to, aby modlitwa zmieniła coś na lepsze jeszcze w tym życiu.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-09-03 14:29

ad Pielgrzym
nie jestem wcale przekonana, że - jak piszesz - "W tym fragmencie słowo przykazania ewidentnie dotyczy 10 przykazań. Świadczy o tym określenie "Jego przykazania i czynimy to, co się Jemu podoba".

Dlaczego nie chodzi tylko "ewidentnie" o 10 przykazań?
Dlatego, że dalej w 1 Liście św. Jana 3 (cytowanym w pierwszym poście, zresztą) jest napisane, czym jest to przykazanie, o którym mowa:
"Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał. Kto wypełnia Jego przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim; a to, że trwa On w nas, poznajemy po Duchu, którego nam dał".
Jest więc np. wyraźnie napisane o wierze w Chrystusa jako o realizacji przykazania. Tego nie ma - oczywiście - w dekalogu.

Co zaś do "nie kojarzę". Warto byłoby sprawdzić, co jest w Biblii. ...
W Biblii bowiem 10 przykazań ma nazwę wyrażoną po polsku jako Dziesięć Słów.
Wj 34, 1: "Pan rzekł do Mojżesza: «Wyciosaj sobie dwie tablice z kamienia podobne do pierwszych, a na tych tablicach wypisz znów słowa, jakie były na pierwszych tablicach, które potłukłeś." i dalej: Wj 34, 28: "I był tam [Mojżesz] u Pana czterdzieści dni i czterdzieści nocy, i nie jadł chleba, i nie pił wody. I napisał na tablicach słowa przymierza - Dziesięć Słów."

Data:   2024-09-04 07:57

@ Hanna
W wcześniejszym komentarzu zapomniałem napisać, że możemy się tylko domyślać co miał na myśli Marcin ponieważ on tego nie napisał.

Masz rację, że w Starym Testamencie używa się określenia "Dziesięć Słów" nie powinienem tego napisać bo nie przeczytałem całego Starego Testamentu. Jednak w Nowym Testamencie, z tego co pamiętam, takie określenie już nie występuje.

"Jest więc np. wyraźnie napisane o wierze w Chrystusa jako o realizacji przykazania. Tego nie ma - oczywiście - w dekalogu."
Nie zgadzam się z tym. Moim zdaniem od zesłania Ducha Świętego wypełnienie pierwszego przykazania obejmuje nie tylko wiarę w Boga Ojca, ale również wiarę w Chrystusa (Syna Bożego) oraz Ducha Świętego.

Poza tym w cytowanym fragmencie listu Św. Jana mamy określenie "Jego przykazania". "Jego" z dużej litery wskazuje na Boga, z kolei słowo "przykazania" występuje w liczbie mnogiej. To oznacza, że chodzi o Boże przykazania. Czy są jakieś inne Boże przykazania niż Dekalog?

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-09-04 22:39

Ad Pielgrzym
Ciekawi mnie to.

1. " Poza tym w cytowanym fragmencie listu Św. Jana mamy określenie "Jego przykazania". "Jego" z dużej litery wskazuje na Boga, z kolei słowo "przykazania" występuje w liczbie mnogiej. "
No więc napiszę tak, z punktu widzenia filologa polonisty (nie zaś języków oryginalnych Biblii).
W kontekscie: "Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał. Kto wypełnia JEGO przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim" -
drugi zaimek "Jego" nie musiałby po polsku wcale odsyłać do Boga Ojca. Równie dobrze mógłby wskazywać Chrystusa (tym bardziej, że mamy tu o Panu Jezusie nakazującym miłość: "jak nam nakazał").
Nie znam języków oryginalnych i na razie nie znalazłam wystarczająco precyzyjnego komentarza, nie mam więc pewności, że owo "Jego" dotyczy Boga Ojca. Wielka litera sama o niczym tu wcale nie przesądza, w odniesieniu do Chrystusa też jest używana.
Spróbuję poszukać sama, ale... czy jest na sali biblista lub ktoś, kto dobrze zna języki oryginalne i/lub wykład tego fragmentu? Nie chodzi mi o gdybanie, ale o wyjaśnienie autorytatywne.

2. Pytasz: czy są w Biblii inne przykazania niż Dekalog?
Są też też przypomniane przez Pana Jezusa dwa starotestamentalne przykazania: miłości Boga i bliźniego.
Mk 12: "30 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. 31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych».
Zauważ: "większego od TYCH", więc mamy i tu liczbę mnogą, na którą się powoływałeś. Liczba mnoga nie dotyczy więc w Biblii tylko dziesięciorga przykazań. I to jest akurat sprawa dla mnie łatwiejsza.

3. Co do wątpliwości z inicjalnego posta:
czy żeby by wysłuchanym, dobrze jest trwać w łasce, w komunii z Bogiem (nie łamiąc przykazań)?
Są komentarze, które mówią tak:
"Zachowywanie Bożych przykazań, a szczególnie najważniejszego przykazania miłości, potęguje pewność bycia wysłuchanymi w naszym modlitwach. Nasze modlitwy nie będą bowiem nigdy sprzeczne z tymi przykazaniami i będą wypływały z serca miłującego i pragnącego dobra każdej drugiej osoby." o. Tadeusz Hajduk SJ, https://gorka.jezuici.pl/2009/10/5-niedziela-wielkanocna/

.

Data:   2024-09-06 08:44

/.../

Trudno odpowiadać na 'pytania', w których osoba pytająca już dokonała oceny i pewnego własnego podsumowania.
Pytanie może Pan postawić na sąsiednim Forum Dyskusji: (klik).

Fora: Pomocy i Dyskusji funkcjonują odrębnie, zarówno od strony technicznej, jak i obsługi moderatorskiej. Ewentualne założenie wątku na sąsiednim forum spoczywa w pełni na Użytkowniku.

moderator

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: