Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data: 2024-09-04 22:39
Ad Pielgrzym
Ciekawi mnie to.
1. " Poza tym w cytowanym fragmencie listu Św. Jana mamy określenie "Jego przykazania". "Jego" z dużej litery wskazuje na Boga, z kolei słowo "przykazania" występuje w liczbie mnogiej. "
No więc napiszę tak, z punktu widzenia filologa polonisty (nie zaś języków oryginalnych Biblii).
W kontekscie: "Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał. Kto wypełnia JEGO przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim" -
drugi zaimek "Jego" nie musiałby po polsku wcale odsyłać do Boga Ojca. Równie dobrze mógłby wskazywać Chrystusa (tym bardziej, że mamy tu o Panu Jezusie nakazującym miłość: "jak nam nakazał").
Nie znam języków oryginalnych i na razie nie znalazłam wystarczająco precyzyjnego komentarza, nie mam więc pewności, że owo "Jego" dotyczy Boga Ojca. Wielka litera sama o niczym tu wcale nie przesądza, w odniesieniu do Chrystusa też jest używana.
Spróbuję poszukać sama, ale... czy jest na sali biblista lub ktoś, kto dobrze zna języki oryginalne i/lub wykład tego fragmentu? Nie chodzi mi o gdybanie, ale o wyjaśnienie autorytatywne.
2. Pytasz: czy są w Biblii inne przykazania niż Dekalog?
Są też też przypomniane przez Pana Jezusa dwa starotestamentalne przykazania: miłości Boga i bliźniego.
Mk 12: "30 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. 31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych».
Zauważ: "większego od TYCH", więc mamy i tu liczbę mnogą, na którą się powoływałeś. Liczba mnoga nie dotyczy więc w Biblii tylko dziesięciorga przykazań. I to jest akurat sprawa dla mnie łatwiejsza.
3. Co do wątpliwości z inicjalnego posta:
czy żeby by wysłuchanym, dobrze jest trwać w łasce, w komunii z Bogiem (nie łamiąc przykazań)?
Są komentarze, które mówią tak:
"Zachowywanie Bożych przykazań, a szczególnie najważniejszego przykazania miłości, potęguje pewność bycia wysłuchanymi w naszym modlitwach. Nasze modlitwy nie będą bowiem nigdy sprzeczne z tymi przykazaniami i będą wypływały z serca miłującego i pragnącego dobra każdej drugiej osoby." o. Tadeusz Hajduk SJ, https://gorka.jezuici.pl/2009/10/5-niedziela-wielkanocna/
.
|
|