logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Co robić żeby się nie wywyższać?
Autor: Pytająca (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data:   2024-08-31 12:19

Mam z tym ogromny problem cały czas w sercu czuję że się wywyższam że jest we mnie coś co chce mnie wywyższać ja wiem że nic nie znaczy bez Boga a mimo to jest we mnie duch wywyższania się.
Modlę się o to żeby moje serce się odmieniło, oczyściło ale niewiele mi to pomaga. W sytuacjach z ludźmi czuję to uczucie w sobie i próbuję wtedy w myślach wywyższać inne osoby i oczywiście Pana Boga ale mimo największych chęci nadal mnie to dręczy i czuję w sobie taki ciężar nieszczerości braku otwarcia na drugiego człowieka a to wszystko za sprawą chęci wywyższania siebie nad innych.
Nawracam się już 8 lat a efekty są niewielkie.
Oczywiście Pan Bóg działa w moim życiu i mnie umiejętnie poniża to znaczy poniżenie wiem że nie pochodzi od niego tylko od złego ale Pan Bóg to dopuszcza dla mojego dobra i z tym poniżeniem też mi jest ciężko sobie poradzić bo choć wiem że to jest na moją korzyść to nie jest to miła sprawa jak czuje poniżenie siebie.
Najlepiej jakby mnie Pan Bóg od tego wszystkiego uwolnił ale niestety mnie nie uwalnia co jest bardzo męczące a ja w sumie nie wiem już co mam z tym robić a nawet jak się staram z tym nic nie robić to też mi nie wychodzi bo są we mnie jakieś uwarunkowania które się temu sprzeciwiają.
Co o tym myślicie?

Re: Co robić żeby się nie wywyższać?
Autor: Akittm (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2024-08-31 13:50

Czy możesz podać jakieś przykłady?

Autor: -ela- (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2024-08-31 14:17

Witaj. Proponuję takie jakby ćwiczenie. Sama kiedyś pracowałam nad tym i udało mi się opanować :) Otóż chodzi o to, że jak np. opowiadasz jakąś sytuację, gdzie trzeba wymienić kilka osób, staraj się siebie wymieniać na końcu. To znaczy:
- Byliśmy w kinie: Kasia, Zosia, Kazik, Adam i ja. Powodzenia, pozdrawiam

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2024-08-31 15:19

Pytająca,

Sprawa nie jest taka zawiła jak sądzisz.
- Najpierw porozmawiaj, w tej kwestii, ze swoim spowiednikiem, a na pewno udzieli Ci kilka dobrych rad.
- Może nie skupiaj zbytnio swojej uwagi tylko na sobie, a zacznij pomagać innym, potrzebującym każdej pomocy.
- Proponuję np. wolontariat. Zapytaj w swojej parafii czy możesz służyć swoją pomocą. Niektóre parafie potrzebują oddanych pomocników a może czekają właśnie na takich wiernych, jak Ty? Śmiało zapytaj.

- Piszesz, że nawracasz się już 8 lat a efekty są małe. Nie oceniaj efektów (nemo iudex in causa susa - łac. nikt nie jest sędzią we własnej sprawie). Nie rezygnuj z nawracania się, efekty będą na pewno dużo większe. Bądź więc cierpliwa :)

Autor: Pytająca (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-08-31 16:05

Akittm tak już podaję. Koniecznie chcę przed drugim człowiekiem zabłysnąć żeby zostać docenionym. A jak widzę że ktoś jest ode mnie lepszy to pojawia się we mnie aż wstyd się przyznać uczucie zazdrości. Nie chcę tego uczucia, jest mi z nim ciężko ale ono się pojawia i co ja mam z tym zrobic. Czy jest szansa na zmianę charakteru człowieka?

Autor: Pytająca (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data:   2024-08-31 18:03

-ela- tak robię od dawna :)
Magdalena niestety to skomplikowane dla osoby która ucieka i nie chce mieć kontaktu z ludźmi (ale to nie temat na forum).

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2024-08-31 19:22

Może to problem z poczuciem wartości. Może za wszelką cenę chcesz się poczuć ważna, bo nie czujesz się ważna, dostrzeżona, wartościowa i to takie udowadnianie sobie na siłę, że jest inaczej.

Autor: Akittm (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2024-08-31 21:34

Samo uczucie nie jest grzechem. Chęć bycia docenioną również nie. To zależy jak na te uczucia zareagujesz tzn. jak się zachowasz wobec innych. Inni nie są twoimi przeciwnikami ani rywalami (na ogół). Możesz się cieszyć ich sukcesami a oni Twoimi. To, że ktoś jest w czymś lepszy, nie sprawia, że jesteś stratna. - Co innego gdyby on odbierał Ci te umiejętności czy tę zasługę. Przecież to Ci niczego nie odejmuje.

Myślę, że potrzebujesz głębokiego zrozumienia tego, z czego wynikają takie myśli i jak działa Twoja osobowość. Samo odczuwanie nie będzie grzechem. Najważniejsze jest to, jak będziesz funkcjonować wobec innych i z innymi. Jeśli to odczuwanie nie będzie wpływać na Twoje czyny, to w porządku.

Co do uwarunkowań wewnętrznych, to najprawdopodobniej najlepiej byłoby zasięgnąć porady specjalisty od psychiki (psycholog/psychoterapeuta) (na żywo), ponieważ czasami są to cechy niezmienne; ale nawet niezmienne cechy da się zaakceptować i pracować nad tym, jak z tymi cechami dobrze traktować ludzi i nie krzywdzić siebie.

Autor: Pytająca (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-09-01 17:13

Dziękuję

Autor: fizolof (80.82.29.---)
Data:   2024-09-06 10:56

W każdym z nas są czasem takie myśli, uczucia i pragnienia, które nam się nie podobają. I tu pojawia się pytanie: kim tak naprawdę jesteśmy?

Czy gdybyś była osobą "pełną pychy" (wywyższającą się), to czy by Ci to przeszkadzało? Czy chciałabyś to zmieniać? Raczej człowiek wywyższający się nie widzi problemów w sobie. Uczucia i myśli są w nas i sobie płyną. Niekiedy nie mamy na nie wielkiego wpływu. Ważna jest raczej co z nich wynika: czy czując np. zazdrość DECYDUJEMY się na zniszczenie kogoś, czy odpuszczamy sprawę i idziemy dalej? Moim zdaniem to nie uczucia czy myśli są złe, ale raczej to, na co się zdecyduje nasza Wola.

Mamy też przykazanie: "kochaj bliźniego, jak siebie samego". Genialne w swojej prostocie i rozpiętości, bo ono mówi nie tylko, że mamy kochać innych ale również, że mamy kochać tak siebie w równym stopniu. Czy innym ludziom wybaczasz ich potknięcia, wady? Czy jesteś w stanie zrozumieć, że zmagają się ze swoimi problemami? Tak samo powinnaś kochać siebie, miłością nie tylko wymagającą ale również wyrozumiałą.

Moim zdaniem kochać siebie to akceptować siebie takiego, jakim się jest: ze wszystkimi pięknymi rzeczami i wszystkimi naszymi problemami i wadami. Dopiero kochając siebie, możemy to, co nam się nie podoba, zmieniać.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: