logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Co różni starożytnych od współczesnych na Zachodzie?
Autor: Tomek (---.play-internet.pl)
Data:   2024-08-31 15:45

Nurtuje mnie pewna kwestia. Mianowicie jak to jest, że kiedyś za czasów Jezusa i pierwszych wiekach po Chrystusie ludzie (Rzymianie, Grecy itd) chętnie nawracali sie na chrześcijaństwo i zgadzali sie z jej wartościami. Aborcja, wielozenstwo, rozwody itd były na porządku dziennym, a jednak tamci ludzie porzucali pogaństwo i wybierali naukę Jezusa. W czasach dzisiejszych wielu ludzi Zachodu nie wybiera jednak Jezusa i pozostaje przy swoich zachowaniach. Co takiego różni ludzi starożytnych, że tak masowo sie nawracali - od ludzi Zachodu czasów dzisiejszych? Pozdrawiam.

Re: Co różni starożytnych od współczesnych na Zachodzie?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-08-31 22:11

Co ich różni? Postęp cywilizacyjny, który jest jednocześnie błogosławieństwem i przekleństwem. W tamtych czasach ludzie nie mieli dostępu do wielu wygód, nie potrafili wyleczyć wielu chorób, które dziś nie stanowią już problemu dla lekarzy. Byli jednak bliżej siebie nawzajem, rozwiązywali problemy wspólnie, wspierali się na różne sposoby, tworzyli prawdziwe wspólnoty, a nie tylko zbieraniny, jak często ma to miejsce dzisiaj. W związku z tym łatwiej było też o świadectwa żywej wiary, dostępne z pierwszej ręki, a nie opisane gdzieś w prasie albo internecie. Można domniemywać, że to właśnie było motorem masowych nawróceń, o które pytasz.

Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-09-01 13:22

Myślę, że to kwestia proporcji. Jeśli kiedyś chrześcijan było np. 1%, a ludzi, którym bliskie są wartości chrześcijańskie było np. 30% to ludzie z tych 30% chętnie się nawracali na chrześcijaństwo i byli w tym gorliwi. Jeśli teraz jest dajmy na to 90% ochrzczonych, a ludzi, którym autentycznie bliskie są wartości chrześcijańskie jest wciąż 30% to nic dziwnego, że nie tylko niechrześcijanie, ale i wielu chrześcijan nie przestrzega chrześcijańskich zasad.

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2024-09-07 19:30

Kiedyś chrześcijanie pociągali miłością. A teraz? Przykład z ostatniego czasu. Po wydarzeniu "Chwała MU" organizator chyba najbardziej oberwał od katolików. Że wydarzenie protestanckie, bo nie było tego i tamtego. Kiedy pod jednym z takich postów zapytałam, co było nie katolickiego, nie otrzymałam merytorycznej odpowiedzi, tylko wyzwiska. Wojny o sposoby przyjmowania Komunii, manipulacja w publicznych postów dokumentami Kościoła tak, żeby pasowały do tezy. Rozdmuchiwane przez przeciwników Kościoła afery w Kościele to pikuś przy tym, co sami sobie robimy. A kiedy para idzie w dym, to już nie ma jej na pokazywanie ludziom Jezusa, na pracę nad sobą. To pytanie to rozważanie na rachunek sumienia dla każdego z nas.

Autor: Katarzyna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2024-09-10 23:23

Tak jak pisze Mateusz. Zbyt poszliśmy jako ludzkość do przodu. Zbyt wygodnie jest nam żyć.
Wiedzę rozwinęliśmy, rózne metody badań, szuka sie dowodów na to i owo....
Może też wtedy byli swiadkami tych cudów, wieść się szybko rozchodziła i w pierwszych latach byla ciągle "żywa".
A za naszych czasów sa tylko ksiegi zapisane tysiące lat temu.
Ale szczerze kilka dni temu zastanawiałam się jak y to było gdyby Pan Bog zdecydował, że Jego Syn przyjedzie nie wtedy a teraz. Co zrobilibysmy dzis jako ludzkość z Jego przyjsciem, cudami, nauką? Uwierzyli czy wyśmiali?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: