logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jk 4,3 - czy moja modlitwa jest egoistyczna?
Autor: Michał (36 l.) (---.kielce.net.pl)
Data:   2024-09-30 10:44

Jk 4,3 - czy moja modlitwa jest egoistyczna?
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus
Moje pytanie może nie jest zbyt mądre, ale jak to jest z modleniem się o dobrą żonę? Nie ukrywam że od czasów młodzieńczych moim pragnieniem jest założenie rodziny i modlę się o dobrą żonę od gimnazjum. Nie ukrywam że kilka razy myślałem już, że trafiłem na tę Jedyną - ale coż... Nie bede wnikał w to czyją winą było że moje związki się rozpadły, ale z wiekiem (36 lat na karku więc już raczej rodziny nie założe) coraz częściej myślę, że niepotrzebnie się modlę o założenie rodziny bo ostatnio na Mszy trafił do mnie fragment listu św. Jakuba "Modlicie się, a nie otrzymujecie, bo się źle modlicie, starając się jedynie o zaspokojenie swych żądz" (Jk 4,3) - i tu moje pytanie: czy moja modlitwa o założenie rodziny jest egoistyczna i dlatego zostałem skazany na samotność? (ok wiem że nie ma czegoś takiego jak skazanie na samotnośc ale po tylu latach niepowodzeń człowiek może się lekko podłamać) Może bez sensu się modlić skoro i tak dla Boga moja modlitwa może być tylko "zaspokojeniem moich żądz? Przepraszam, ale samotność kiedy człowiek ma pragnienie założenia rodziny jest dość dołująca :)

Re: Jk 4,3 - czy moja modlitwa jest egoistyczna?
Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-09-30 22:36

Nic w tym złego modlić się o dobrą żonę. To, z kim się zwiążemy i spędzimy życie jest bardzo istotne z punktu widzenia również losów duchowych danej osoby, jak też ewentualnych dzieci.
Można modlić się w tej intencji przez wstawiennictwo świętego Józefa.

Autor: orelka (---.merinet.pl)
Data:   2024-10-01 10:26

"36 lat na karku więc już raczej rodziny nie założe"

A to 36 lat to już tylko do trumny się kłaść?
Mój mąż był starszy od Ciebie, gdy się ze mną żenił.

Pytanie jest takie - czy OPRÓCZ modlitw robisz coś jeszcze? Czy wyciągnąłeś wnioski z nieudanych związków? Czy starasz się poznawać nowe kobiety (znalezienie "tej jedynej" to też kwestia statystyki)? Czy masz jasno określone kryteria - co jest dla Ciebie absolutnie niezbędne, co ważne, a co zupełnie nieistotne przy szukaniu kandydatki na żonę? Czy pracujesz nad tym, by dla tej kandydatki również być dobrym kandydatem na męża?

Tak - modlitwa jest bardzo ważna. I modlenie się o dobrą żonę wcale nie musi być egoistyczne. Bo małżeństwo to generalnie jest świetna instytucja do walki z własnym egoizmem. Ale warto się również modlić o to, by sensownie działać w tych poszukiwaniach.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2024-10-01 12:17

Michale,

- No cóż, nie załamuj rąk i nie trać nadziei. Jesteś jeszcze młodym mężczyzną i życie rodzinne przed Tobą. Oprócz modlitwy może zacznij udzielać się np. w wolontariacie czy chociażby we własnej parafii. Wiem, że na pielgrzymkach ludzie zawierają nowe znajomości, być może i Tobie się poszczęści i poznasz przyszłą żonę. Zachęcam do pielgrzymowania.

- Jednak przemyśl dlaczego Twoje związki tak szybko się rozpadały. Może należałoby zmienić swój dotychczasowy sposób bycia, poprawić go i nieco rozsądnie zmodyfikować. Z pewnością wiesz gdzie popełniłeś jakieś błędy, a podobno "na błędach się uczymy". Nie przechodź wobec tych spraw obojętnie, one są bardzo ważne w każdych relacjach, zwłaszcza męsko - damskich.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2024-10-01 17:23

Chcesz wychwycić swój ewentualny egoizm? To porównaj swoją modlitwę o dobrą żonę ze swoją modlitwą o bycie dobrym mężem. Czy w jednej i drugiej jest tyle samo gorliwości i wytrwałości? Zajrzyj uczciwie w swoje serce i tam poszukaj odpowiedzi.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-10-01 21:40

Znasz Przykazania? Znasz. Możesz się modlić o wszystko, co nie prowadziłoby do ich przekroczenia przez Ciebie, także o dobrą żonę. Weź tylko pod uwagę, że efektem wysłuchanej modlitwy nie będzie w tym przypadku zesłanie idealnej dla Ciebie kobiety prosto z nieba. Będziesz miał szansę ją spotkać i albo doprowadzić to do pomyślnego finału, albo zepsuć. I jedna mała uwaga ode mnie na koniec: człowiek, któremu doskwiera samotność raczej nie sypie "uśmieszkami", pisząc o tym. A Ty właśnie to zrobiłeś. Czy więc naprawdę jest to Twój problem?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: