Autor: Michał (36 l.) (---.kielce.net.pl)
Data: 2024-09-30 10:44
Jk 4,3 - czy moja modlitwa jest egoistyczna?
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus
Moje pytanie może nie jest zbyt mądre, ale jak to jest z modleniem się o dobrą żonę? Nie ukrywam że od czasów młodzieńczych moim pragnieniem jest założenie rodziny i modlę się o dobrą żonę od gimnazjum. Nie ukrywam że kilka razy myślałem już, że trafiłem na tę Jedyną - ale coż... Nie bede wnikał w to czyją winą było że moje związki się rozpadły, ale z wiekiem (36 lat na karku więc już raczej rodziny nie założe) coraz częściej myślę, że niepotrzebnie się modlę o założenie rodziny bo ostatnio na Mszy trafił do mnie fragment listu św. Jakuba "Modlicie się, a nie otrzymujecie, bo się źle modlicie, starając się jedynie o zaspokojenie swych żądz" (Jk 4,3) - i tu moje pytanie: czy moja modlitwa o założenie rodziny jest egoistyczna i dlatego zostałem skazany na samotność? (ok wiem że nie ma czegoś takiego jak skazanie na samotnośc ale po tylu latach niepowodzeń człowiek może się lekko podłamać) Może bez sensu się modlić skoro i tak dla Boga moja modlitwa może być tylko "zaspokojeniem moich żądz? Przepraszam, ale samotność kiedy człowiek ma pragnienie założenia rodziny jest dość dołująca :)
|
|