logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak pogodzić Syr 25,25 z Mt 19, 8-9?
Autor: Tomek (---.play-internet.pl)
Data:   2024-10-01 15:58

Wiem, że to dość prowokacyjne pytanie, ale taki nasuwa mi sie wniosek po przeczytaniu fragmentu z Ksiegi Syracha 25,
Brzmi on mianowicie:
"25 Nie dawaj ujścia wodzie
ani możności rządzenia przewrotnej żonie.
26 Jeżeli nie trzyma się rąk twoich,
odsuń ją od siebie."

Odsuń ją od siebie. W przypisie w Bibii Tysiaclecia jest napisane, że chodzi tu rozwód. Czy Bóg zachęca do rozwodów?Nie może też chodzić o separację, bo z tego co wiem nie była ona znana ludziom ST. W tym wersecie Bóg wręcz zachęca, nakazuje, aby sie rozwodzić. Jak to pogodzić z Mt 19, 8-9, że Bog dał to przykazanie tylko ze wzgledu na zatwardziałość serc ludzi:

8 Odpowiedział im: «Przez wzgląd na zatwardziałość serc waszych pozwolił wam Mojżesz oddalać wasze żony; lecz od początku tak nie było.
9 A powiadam wam: Kto oddala swoją żonę - chyba w wypadku nierządu - a bierze inną, popełnia cudzołóstwo. I kto oddaloną bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo».

Re: Jak pogodzić Syr 25,25 z Mt 19, 8-9?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-10-01 16:51

Przyznaję się: nie rozumiem Twojego problemu.
W Starym Testamencie w pewnym momencie w prawie Mojżesza była możliwość oddalenia żony. W Nowym Testamencie czytamy słowa Jezusa, który wyjaśnia, jakie były powody tamtej możliwości, przypomina, że "od początku tak nie było" (dotąd wers 8) i ogłasza stan obowiązujący (wers 9).
Co jest niezrozumiałe?

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2024-10-01 17:41

Pan Jezus w cudownie mistrzowski sposób potrafił wytłumaczyć wszystkim, którzy chcieli Go "złapać" za słowa. Był mistrzem riposty. Przykładów jest więcej...

Autor: Tomek (---.play-internet.pl)
Data:   2024-10-01 18:30

Chodzi mi o to, że z jednej strony Bóg w ST pozwolił dać list rozwodowy, ale było to coś czego Bóg nie chciał, na co pozwolił tylko z powodu słabości ludzkiej. Z drugiej strony we fragmencie z Ksiegi Syracha Bóg zachęca wrecz do rozwodu, wrecz nakazuje go, jakby rozwód był czymś czego Bóg chce. Chodzi mi o tę sprzeczność.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2024-10-03 11:07

Z "Katolickiego Komentarza Biblijnego" (fragment ze str. 586 w „Katolickim Komentarzu Biblijnym”, prac. zbiorowa, Oficyna Wydawnicza „Vocatio”, Warszawa 2001):

"Oczywiście Ben Syrach ma więcej do powiedzenia o złej kobiecie żonie niż o dobrej. Na podstawie jego uwag - często godnych pożałowania - nie powinno się wyciągać zbyt daleko idących wniosków; odzwierciedlają one po prostu naukę, jaką otrzymywali młodzi chłopcy żydowscy w tamtych czasach."

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2024-10-03 15:54

Może to nie żadne sprzeczności - jak uważasz. Może to wszystko było od samego początku w Bożym planie? Sądzisz i myślisz wyłącznie po ludzku, czyli po swojemu, a Bóg po Bożemu... Tyle i aż tyle.

"Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami" (Iz 55,8).

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: