logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Bóg i ludzie nie są mną zachwyceni. Jak się modlić?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2024-10-21 19:19

Te Amo Moja Najukochańsza Trójco Przenajświętsza,

Jak wymodlić u Boga, żeby pokazał mi, że mimo, że nie jestem dla ludzi wspaniały to dla Niego jestem wspaniały? Jak mam poczuć miłość Bożą kiedy prawie nikt nie lubi ze mną spędzać czasu? Mam do Boga wielkie pretensje że stworzył mnie takim, że nie potrafi być przebojowy dla innych. Dlaczego Bóg stworzył mnie z poczuciem, że mam serce pełne cierpienia, pretensji, osamotnienia? Każdego dnia modlę się, aby ludzie byli mną zachwyceni. Bardzo tęsknię za miłością Bożą. Niesamowicie mocno odwdzięczyłbym się Bogu za poczucie, że Bóg i ludzie są mną zachwyceni, ale Bóg i ludzie nie są mną zachwyceni.

Re: Bóg i ludzie nie są mną zachwyceni. Jak się modlić?
Autor: Piotr (---.beskidmedia.pl)
Data:   2024-10-21 19:44

Popatrz na krzyż. Pan Jezus tyle wycierpiał z miłości do każdego z nas, że już większego świadectwa miłości dać nam nie może. Sam jako Bóg dodatkowo został jeszcze z nami pod postacią chleba. Co do tych pożądanych zachwytów ze strony ludzi, to nie dziwię się, że Cię tu Pan Bóg nie wysłuchuje. Bardzo łatwo w takiej sytuacji, gdy inni się nami zachwycają popaść w pychę. Po co w ogóle Ci te zachwyty ludzi potrzebne? Drugie pytanie, co Ty sam robisz, żeby wypaść lepiej w ludzkich oczach? Pracujesz nad sobą? Rozwijasz hobby, dbasz o sylwetkę, uprawiasz jakiś sport, dokształcasz się? Może Bóg Ci już dał talenty i natchnienia, które poprawiłby twoją pozycję w oczach ludzi, ale to Ty ich nie wykorzystujesz? I nie odbieraj tego jako zarzutu z mojej strony, ale chcę żebyś spojrzał na to z tej perspektywy :)

Autor: nie_lubie_ponczkuf (---.49.84.91.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-10-21 19:57

Karol Ty się lepiej staraj przypodobac Bogu a nie ludziom :P

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-10-21 21:54

Ludzie nie muszą być Tobą ani mną zachwyceni, Karolu. Nikt nie musi i nie może się wszystkim podobać. To jest nieporozumienie. Nie trzeba wcale być uwielbianym, błyszczeć itp.
Jest nawet takie żartobliwe powiedzenie: a co to, czy ja jestem zupa pomidorowa, żeby mnie wszyscy lubili?
Pragnienie, żeby się zawsze i wszystkim podobać, zwiastuje bałagan w emocjach, jakiś chaos co do akceptacji samego siebie, poczucie niedowartościowania itp. Albo jakąś pychę z cyklu: co to nie ja, pokłony poproszę.
Dobrze, że ten głód się da uchwycić dzięki Twojemu pisaniu, ale z takich rzeczy się ludzi przez internet nie wyprowadza. Od tego są specjaliści i dlatego polecam współpracę w realu z odpowiednimi osobami.

Co do Pana Boga, to pewne rzeczy przyjmujemy na wiarę. Także Bożą miłość. Ale jej dowodów, przejawów możemy szukać.
Nie mogę Cię zapewnić, że poczujesz miłość Boga, bo ta relacja nie na czuciu polega. Szukanie wzlotów emocjonalnych zresztą jest zgubne. Na nich się nie buduje życia duchowego.
Całe życie Pana Jezusa jest opowieścią o tym, jak jesteśmy kochani. To, co czynił, to, co mówił, to co czyni, to co mówi. Przemyśl to.

Nie wiem w sumie, skąd wiesz, że Pan Bóg nie jest Tobą zachwycony.
I nie wiem, dlaczego sądzisz np., że Twoje odczucie serca pełnego pretensji jest wynikiem działania Boga, który tak je stworzył. Tu mi się coś nie klei, delikatnie mówiąc.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2024-10-23 01:19

"Jak mam poczuć miłość Bożą kiedy prawie nikt nie lubi ze mną spędzać czasu?"
A co ma piernik do wiatraka? Boża miłość i chęć spędzania czasu z Tobą to sprawy rozłączne.
Z jednej strony przedmówcy już napisali, że wszystkim się podobać nie musisz, ale z drugiej może warto się przyjrzeć temu, co powoduje, że prawie nikt nie lubi spędzać z Tobą czasu.

"Mam do Boga wielkie pretensje że stworzył mnie takim, że nie potrafi być przebojowy dla innych"
Postawa "jakim mnie Boże stworzyłeś, takiego mnie masz" nie jest dobra. On chce, żebyśmy pracowali nad sobą, sami albo z pomocą np. terapeuty. Stworzył nas tak, że rodzimy się jako nieporadne niemowlaki, a potem mamy dojrzewać - fizycznie, umysłowo, emocjonalnie, duchowo.

"Dlaczego Bóg stworzył mnie z poczuciem, że mam serce pełne cierpienia, pretensji, osamotnienia?"
No wiesz, co jak co, ale pretensje to sam sobie stwarzasz. I generalnie masz w sercu to, nad czym pracujesz i co jest dla Ciebie ważne.
Mam dla Ciebie zadanie: codziennie znajdź 3 powody (możesz więcej) do dziękowania Bogu. Codziennie. Regularnie. Wiernie. Za rok daj znać co się zmienilo.

"Każdego dnia modlę się, aby ludzie byli mną zachwyceni"
Serio? Zachwyceni? A czym konkretnie w Tobie mieliby się zachwycać?
W ogóle znasz definicję i synonimy słowa zachwyt?
Wg SJP zachwyt to poczucie uznania dla kogoś. A uznanie bierze się z czynów i postawy, sama modlitwa tu nie wystarczy.
Synonimy tego słowa to m. in. adoracja, czołobitność, idealizacja, poklask, wywyższenie, imponowanie, aplauz, szacunek, podziw, chwała.. Tego wszystkiego chcesz? Może wystarczy akceptacja zamiast wspaniałości i zachwytu? Bo wiesz, ja wspaniałość i zachwyt wolę mieć w stosunku do Boga, nie ludzi.

Bóg pokazuje Ci swoją miłość każdego dnia, w każdej chwili. Gdyby przestał, to w tej samej chwili przestałbyś istnieć. Nawet nie żyć - istnieć. Jeśli mówisz, że On nie jest Tobą zachwycony, to robisz z Niego kłamcę - Ty, który twierdzisz, że Go kochasz...

O swojej miłości do Ciebie mówi w Piśmie Świętym. A Słowo Boga ma moc sprawczą, tzn. dziej się tak, jak On mówi.
Daję Ci kilka fragmentów:

"góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale miłość moja nie odstąpi od ciebie i nie zachwieje się moje przymierze pokoju, mówi Pan, który obdarza cię miłością" (Iz 54, 10)

"15 Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu,
ta, która kocha syna swego łona?
A nawet, gdyby ona zapomniała,
Ja nie zapomnę o tobie.
16 Oto wyryłem cię na obu dłoniach" (Iz 49)

"Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec:
zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi:
i rzeczywiście nimi jesteśmy." (1 J 3)

"9 W tym objawiła się miłość Boga ku nam,
że zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat,
abyśmy życie mieli dzięki Niemu.
10 W tym przejawia się miłość,
że nie my umiłowaliśmy Boga,
ale że On sam nas umiłował
i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy" (1 J, 4)

"I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani Moce, ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym." (Rz 8, 38-39)

"4 A Bóg, będąc bogaty w miłosierdzie, przez wielką swą miłość, jaką nas umiłował,
5 i to nas, umarłych na skutek występków, razem z Chrystusem przywrócił do życia. Łaską bowiem jesteście zbawieni.
6 Razem też wskrzesił i razem posadził na wyżynach niebieskich - w Chrystusie Jezusie,
7 aby w nadchodzących wiekach przemożne bogactwo Jego łaski wykazać na przykładzie dobroci względem nas, w Chrystusie Jezusie. 8 Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: 9 nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił." (Ef 2)

i taki może na teraz dla Ciebie:
"Ja wszystkich, których kocham, karcę i ćwiczę. Bądź więc gorliwy i nawróć się!" (Ap 3, 19)

Módl się tymi i innymi fragmentami.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2024-10-23 11:01

Jak się modlić?
Bez przymusu, z chęcią, szczerze, codziennie, wytrwale i tak do końca życia.

Data:   2024-10-24 16:10

Bardzo dziękuję za słowa wsparcia.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-10-25 09:24

A tak przy okazji - skąd mniemanie, że rzekomo Bóg nie jest Tobą zachwycony?

Autor: Katarzyna (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-10-30 12:35

To co piszesz, wskazuje przede wszystkim na bardzo duże problemy z samooceną i samoakceptacją. To problemy związane z psychiką, nie duchowością. Czas udać się na psychoterapię. Sama modlitwa nic nie zmieni. Nie zrzucaj pracy nad sobą na Boga, bo to Ty jesteś zobowiązany do swojego rozwoju.
Zadając pytanie: "Jak wymodlić u Boga, żeby pokazał mi, że mimo, że nie jestem dla ludzi wspaniały to dla Niego jestem wspaniały?" szukasz przepisu na to, żeby Twój problem został rozwiązany z zewnątrz, tymczasem on wymaga Twojej pracy nad swoim zdrowiem psychicznym.
Ludzie nie będą Tobą zachwyceni, dopóki Ty sam nie zaakceptujesz siebie samego. A modlitwa nie da Ci samoakceptacji. Samoakceptację da Ci tylko pogłębiona praca nad swoją psychiką.

Data:   2024-10-30 13:30

Nie czuję się dobrym chrześcijaninem i dlatego czuję że Bóg nie jest mną zachwycony.

Autor: Hania (---.icpnet.pl)
Data:   2024-10-30 14:07

Karolu,

po pierwsze - wiara to nie uczucia;
Nie szukaj w wierze zaspokojenia swoich uczuć. Bóg nie przyszedł na ziemię, abyśmy byli zadowoleni z siebie ani też po to, aby On był z nas zadowolony. Przyszedł dać nam szansę na zbawienie.

- po drugie - Ewangelia uczy: - "Jezus im odpowiedział: «Nie potrzebują lekarza zdrowi, ale ci, którzy się źle mają. Nie przyszedłem wezwać do nawrócenia sprawiedliwych, lecz grzeszników»." (Łk 5,31-32)

Z Twoich rozważań wynika, że chciałbyś już być dobrym chrześcijaninem i już spoczywać na laurach zadowolony sam z siebie... żeby Bóg i ludzie się Tobą zachwycali.
Marzysz, żeby być pysznym? A gdzie czas na pokorę i pracę nad sobą?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: