Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data: 2024-10-23 01:19
"Jak mam poczuć miłość Bożą kiedy prawie nikt nie lubi ze mną spędzać czasu?"
A co ma piernik do wiatraka? Boża miłość i chęć spędzania czasu z Tobą to sprawy rozłączne.
Z jednej strony przedmówcy już napisali, że wszystkim się podobać nie musisz, ale z drugiej może warto się przyjrzeć temu, co powoduje, że prawie nikt nie lubi spędzać z Tobą czasu.
"Mam do Boga wielkie pretensje że stworzył mnie takim, że nie potrafi być przebojowy dla innych"
Postawa "jakim mnie Boże stworzyłeś, takiego mnie masz" nie jest dobra. On chce, żebyśmy pracowali nad sobą, sami albo z pomocą np. terapeuty. Stworzył nas tak, że rodzimy się jako nieporadne niemowlaki, a potem mamy dojrzewać - fizycznie, umysłowo, emocjonalnie, duchowo.
"Dlaczego Bóg stworzył mnie z poczuciem, że mam serce pełne cierpienia, pretensji, osamotnienia?"
No wiesz, co jak co, ale pretensje to sam sobie stwarzasz. I generalnie masz w sercu to, nad czym pracujesz i co jest dla Ciebie ważne.
Mam dla Ciebie zadanie: codziennie znajdź 3 powody (możesz więcej) do dziękowania Bogu. Codziennie. Regularnie. Wiernie. Za rok daj znać co się zmienilo.
"Każdego dnia modlę się, aby ludzie byli mną zachwyceni"
Serio? Zachwyceni? A czym konkretnie w Tobie mieliby się zachwycać?
W ogóle znasz definicję i synonimy słowa zachwyt?
Wg SJP zachwyt to poczucie uznania dla kogoś. A uznanie bierze się z czynów i postawy, sama modlitwa tu nie wystarczy.
Synonimy tego słowa to m. in. adoracja, czołobitność, idealizacja, poklask, wywyższenie, imponowanie, aplauz, szacunek, podziw, chwała.. Tego wszystkiego chcesz? Może wystarczy akceptacja zamiast wspaniałości i zachwytu? Bo wiesz, ja wspaniałość i zachwyt wolę mieć w stosunku do Boga, nie ludzi.
Bóg pokazuje Ci swoją miłość każdego dnia, w każdej chwili. Gdyby przestał, to w tej samej chwili przestałbyś istnieć. Nawet nie żyć - istnieć. Jeśli mówisz, że On nie jest Tobą zachwycony, to robisz z Niego kłamcę - Ty, który twierdzisz, że Go kochasz...
O swojej miłości do Ciebie mówi w Piśmie Świętym. A Słowo Boga ma moc sprawczą, tzn. dziej się tak, jak On mówi.
Daję Ci kilka fragmentów:
"góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale miłość moja nie odstąpi od ciebie i nie zachwieje się moje przymierze pokoju, mówi Pan, który obdarza cię miłością" (Iz 54, 10)
"15 Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu,
ta, która kocha syna swego łona?
A nawet, gdyby ona zapomniała,
Ja nie zapomnę o tobie.
16 Oto wyryłem cię na obu dłoniach" (Iz 49)
"Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec:
zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi:
i rzeczywiście nimi jesteśmy." (1 J 3)
"9 W tym objawiła się miłość Boga ku nam,
że zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat,
abyśmy życie mieli dzięki Niemu.
10 W tym przejawia się miłość,
że nie my umiłowaliśmy Boga,
ale że On sam nas umiłował
i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy" (1 J, 4)
"I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani Moce, ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym." (Rz 8, 38-39)
"4 A Bóg, będąc bogaty w miłosierdzie, przez wielką swą miłość, jaką nas umiłował,
5 i to nas, umarłych na skutek występków, razem z Chrystusem przywrócił do życia. Łaską bowiem jesteście zbawieni.
6 Razem też wskrzesił i razem posadził na wyżynach niebieskich - w Chrystusie Jezusie,
7 aby w nadchodzących wiekach przemożne bogactwo Jego łaski wykazać na przykładzie dobroci względem nas, w Chrystusie Jezusie. 8 Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: 9 nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił." (Ef 2)
i taki może na teraz dla Ciebie:
"Ja wszystkich, których kocham, karcę i ćwiczę. Bądź więc gorliwy i nawróć się!" (Ap 3, 19)
Módl się tymi i innymi fragmentami.
|
|