logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Godzina 15. Czy 9? A latem 14?
Autor: Tadeusz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-10-28 20:00

Witam, takie pytania mam, jedno czysto techniczne, a drugie na marginesie pierwszego.

Otóż Pan Jezus prosił św. Faustynę o modlitwę w Godzinie Miłosierdzia - czyli o 15. Właśnie rozmawiałem ze znajomym, który niedługo wybiera się na kilka miesięcy do Argentyny i zaczęliśmy się zastanawiać, czy w tej sytuacji on powinien te modlitwy odmawiać nadal o 15, czy też je przesunąć na godzinę 9 (tyle wynosi różnica czasu)? Bo godzina 15 to przecież godzina śmierci Pana Jezusa liczona dla naszej strefy czasowej.

I na marginesie: czy my w Polsce też nie powinniśmy przesunąć tej godziny na okres obowiązywania czasu letniego na 14? Bo przecież w czasie, gdy Pan Jezus objawiał się św. Faustynie, zmiany czasu nie było.

Re: Godzina 15. Czy 9? A latem 14?
Autor: Piotr (---.beskidmedia.pl)
Data:   2024-10-28 22:22

Żaden ze mnie znawca, ale myślę, że kolega może sobie spokojnie odmawiać koronkę o 15 godzinie, tam gdzie się aktualnie znajduje. Myślę, że patrzysz na to trochę jak na załatwienie sprawy w urzędzie, a nie jak na możliwość spotkania się z kimś kogo kochasz. Uważam, że najważniejsze to modlić się z miłością i wiarą. Jeżeli mamy możliwość modlitwy o godzinie 15 to super, ale raczej to tylko dodatek do naszego spotkania z Panem Jezusem :)

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-10-28 22:28

Kto powiedział z mocą autorytetu, że trzeba cokolwiek o polskiej godzinie 15 synchronicznie na całym świecie?

Pewne godziny mają wartość symboliczną, umowną, bez zniewalania nikogo i ja bym niczego nie przesuwała. To pomnoży bałagan. Początek nowego roku też obchodzi się o "różnych" porach na całym globie (dla każdego to północ JEGO strefy czasowej). Zmrok (ważny dla Wigilii Paschalnej) jest w różnych strefach przesunięty. Jeszcze nie tak dawno rezurekcję odprawiano rano (dla wielu nas to już dziwne) i też nic strasznego się tym ludziom nie stało. Żyli w takim porządku i już. Jutrznię i nieszpory odmawiamy wg lokalnego czasu, a nie np. rzymskiego.

Trzeba dobrze poszukać w "Dzienniczku" informacji o domniemanej godzinie odmawiania koronki. Ja na razie mam tyle:
“O trzeciej godzinie błagaj Mojego miłosierdzia, szczególnie dla grzeszników, i choć przez krótki moment zagłębiaj się w Mojej męce, szczególnie w Moim opuszczeniu w chwili konania. Jest to godzina wielkiego miłosierdzia dla świata całego” (Dz. 1320). Nie ma tu (oraz obok) w "Dzienniczku" kompletnie NIC o odmawianiu właśnie koronki o tej porze.
Może ta koronka o godz. 15 to jest tylko interpretacja, do której się przyzwyczailiśmy? Przyjęło się... I przecież nic złego się nie dzieje, gdy się odmawia o innej porze. Można zawsze. To nie jest wtedy "gorsza modlitwa".

Autor: Godzina (---.10.72.17.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-10-29 03:15

Jezus umierał o godzinie 15 ale nie w Polsce, tylko Jerozolimie. Gdybyśmy chcieli być tacy akuratni, to powinniśmy w każdym państwie obliczyć, która godzina była wtedy u nas i o tej godzinie się modlić. Ale przecież nie o to chodzi. To godzina biblijna i każdy u siebie o tej godzinie pamięta.

A u sióstr Miłosierdzia koronka teoretycznie jest o 15, bo tak naprawdę o godz. 15.00 są inne modlitwy, wspominające mękę Jezusa, a dopiero może kwadrans później koronka. To dobrze pokazuje, że nie chodzi o modlitwę na "trzy-cztery-już". Oczywiście ze względu na transmisje radiowe i telewizyjne - musi to być codziennie ta sama godzina.

A poza granicami Polski? Jeśli ktoś odmawia sam, to sam sobie ustali kiedy może to zrobić. Jeśli natomiast ktoś przyzwyczaił się odmawiać tę modlitwę "z radiem" a ma taką łączność za granicą, to może się podporządkować.

Trzeba też pamiętać, że wiele osób w Polsce o godz. 15 jeszcze (już) pracuje i nigdy ich koronka nie byłaby doskonała.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: