logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

'Moja moc i moja miłość jest ponad wolą ludzi'.
Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2024-11-24 16:56

Szczęść Boże, chciałbym was zapytać jak rozumiecie te słowa Pana Jezusa do Alicji Lenczewskiej:
„Moja moc i moja miłość jest ponad wolą ludzi. Wszystko mogę sprawić i uczynić realnym. Ode Mnie zależy, by się stało to, co z ludzkiego punktu widzenia nie jest możliwe. Ale przecież masz wiarę, a wiara czyni cuda”

Głównie zastanawiają mnie pierwsze dwa zdania. Raczej wszędzie słyszymy o tym, że Pan Bóg dał nam wolną wolę i w nią nie ingeruje. Czy pierwsze dwa zdania w jakimś stopniu temu nie zaprzeczają? Jak wy to rozumiecie?

Re: 'Moja moc i moja miłość jest ponad wolą ludzi'.
Autor: Xyz (---.akasha.net.pl)
Data:   2024-11-24 22:20

Z Dzienniczka siostry Faustyny:
"Wiedz jeszcze o tym, córko Moja, że wszystkie stworzenia, czy wiedzą, czy bezwiednie, czy chcą czy nie chcą, zawsze pełnią wolę Moją” (Dz. 586)

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-11-24 23:58

Do XYZ
Boję się wyrywania cytatów z kontekstu - a może i wiążącego traktowania tekstów o kontekście i sensie niejasnym.
Nie wierzę, że człowiek, który spuszcza innym, jednemu lub milionom, bombę atomową na głowę, tym samym pełni Bożą wolę. Publicznie przyznaję: nie wierzę, że to stworzenie i jemu podobne właśnie pełni Bożą wolę, świadomie lub nie.
Nie wierzę, że ktoś, kto morduje pierwsze czy tysięczne dziecko, narodzone czy nie, właśnie pełni Bożą wolę. Oburza mnie ewentualne: Bóg tak chciał.
Owszem, jestem w stanie uwierzyć, że Pan Bóg ze zła potrafi wyprowadzić dobro, ale to nie zmienia faktu, że zło jest złem.

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2024-11-25 09:33

Ten fragment z Dzienniczka (w numerze 586) stanowił dla mnie także problem. Doświadczony kapłan wyprostował w ten sposób że stwierdził że to błąd jakiś w interpretacji. A słowa skierowane przez Pana Jezusa do A. Lenczewskiej jak dla mnie są oczywiste, bo moc i miłość Boża w działaniu nie podlega jakimś ludzkim kalkulacjom. I w tym fragmencie nie ma mowy o tym że Pan Bóg czyni coś wbrew woli człowieka.

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2024-11-25 11:11

Bóg dał nam wolną wolę z miłości. Sam się ograniczył w tej kwestii. To nie znaczy, że nie jest wszechmogący. Jest i może wszystko, ale zdecydował, że nie o wszystkim będzie decydował.
Co do Jego miłości - tak, jest większa od wszystkiego. Przekracza zdecydowanie naszą wolną wolę i bardzo dobrze. Nawet naszą wolna wola nie spowoduje, że Bóg przestanie nas kochać. Nasza wolna wola też nie ograniczy ani nie zabierze Mu mocy. On może cuda robić zawsze, zawsze może uzdrawiać i zawsze może objawiać nam to, co się wydarzy.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: