logo
Czwartek, 23 stycznia 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Nałogi, lenistwo - czy będzie potępiony?
Autor: Paweł (34 l.) (---.play-internet.pl)
Data:   2025-01-06 19:15

Jeżeli całe życie człowiek ma jakieś nałogi, jeżeli marnuje czas poprzez lenistwo i nie odkrył co ma w życiu robić - czy będzie potępiony? Nigdy nie potrafiłem cieszyć się życiem, zawsze walczyłem z lękami i depresją, okropnie boje się przemijania, starości i nieistnienia. Mam już 34 lata i z każdym rokiem moja radość z życia okropnie maleje, strach przed śmiercią bliskich, swoją, nie daje już rady. Multum terapii ale w głowie tylko uciekający czas. Nie mogę pogodzić się z tym, że tyle pokoleń już nie żyje i nas to czeka, Boże dopomóż, nie mam już siły.

Re: Nałogi, lenistwo - czy będzie potępiony?
Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-06 21:21

Kościół nie orzeka o czyimś potępieniu (choć niekiedy orzeka o zbawieniu niektórych ludzi - świętych).
Nie jest naszym zadaniem bycie idealnym, bo to niewykonalne. Zbawienie jest efektem Ofiary Jezusa Chrystusa i w Nim jest nasza nadzieja, a nie w naszej doskonałości.
Ważne jest, by cały czas walczyć - i to jest nasze zadanie.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-01-06 22:27

Nie zaniedbuj terapii, nie przestawaj się modlić, unikaj osamotnienia w walce z problemami - tyle mogę poradzić Ci "na już".

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-11 12:31

Pawle,

Pierwsza sprawa, to "nie zaniedbuj terapii", - jak pisze Mateusz. Druga, to za bardzo koncentrujesz swoją uwagę na sobie. Spójrz, może ktoś własnie od Ciebie potrzebuje jakiejś pomocy, rozejrzyj się dokoła Może pomyśl o wolontariacie, więc idź do proboszcza i zapytaj w czym i jak mógłbyś pomóc. Wiem, że niektóre parafie czekają na młodych ludzi takich jak Ty. Są różne wolontariaty. Zainteresuj się nimi, masz przecież internet. Być może to będzie jedna z lepszych "terapii" dla Ciebie... Wypełnij czas konstruktywną pracą, a nie tylko użalaniem się nad samym sobą. bo masz dopiero (!) 34 lata i życie przed Tobą. To co było minęło. Zacznij więc działać, a z Bożą pomocą pokonasz trudności. Decyzja zależy od Ciebie.

Autor: Akittm (---.31.181.163.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-01-11 15:54

Wolontariat nie jest dobrym pomysłem dla osoby z depresją. Depresja to nie jest zbytnie skupienie na sobie. Wręcz przeciwnie. Taki człowiek nie umie odpowiednio zadbać o swoje dobro. Zamiast tego kumuluje się w nim gniew, który prowadzi do długotrwałego smutku i braku sił. Pójście na wolontariat mogłoby ten problem zaostrzyć. Ktoś taki nie ma z czego dawać innym, bo sam potrzebuje pomocy. Zarzut stawiany osobom z depresją/stanem depresyjnym, że powinni przestać skupiać się na sobie i pójść na wolontariat, jest całkowicie błędny. W depresję można popaść służąc ludziom i pracując z ludźmi. Jak ktoś bardzo zaniedbał siebie, nie może ot tak przestać poświęcać uwagę sobie i zacząć się poświęcać dla innych, bo przyniesie to jedynie szkody (przede wszystkim dla niego).

Autor: Paweł (---.play-internet.pl)
Data:   2025-01-12 13:34

Akittm trafnie to ująłeś. Ciągle czekam na koniec świata, nie potrafię cieszyć się z doczesnego życia. Mam ogromne lęki bo przeraża mnie śmierć bliskich, starość - chciałbym czasem, żeby apokalipsa wydarzyła się za naszego życia. Wiem, zamknięte koło. Depresja zostaje z człowiekiem już do końca, niestety. Tak się wydaje, że człowiek sobie wymyślił problem i go potęguje, moja depresja głównie duchową panuje we mnie od dziecka, ciągle się zastanawiam co po śmierci i kiedy umrę, ciężko mi żyć, cieszyć się życiem itd.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: