logo
Czwartek, 23 stycznia 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dlaczego choroby? Dzieci rodzące się kalekie?
Autor: zakłopotana (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-06 21:11

Dlaczego choroby? Dzieci rodzące się kalekie?

Re: Dlaczego choroby? Dzieci rodzące się kalekie?
Autor: kaktus (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-01-07 16:28

Mogę jedynie odpowiedzieć za siebie. W moim przypadku na skutek choroby mocno ukierunkowałem się na Pana Boga i choć choroba, przynajmniej na razie, wciąż mnie trawi, tak wiem że dzięki niej wiele się jako człowiek poprawiłem i mocno nawróciłem :)

Poza tym w Piśmie świętym choroba jest postrzegana jako konsekwencja nieposłuszeństwa wobec Boga. Np. w Księdze Wyjścia (Wj 15,26) Bóg mówi: „Jeśli będziesz uważnie słuchał głosu Pana, Boga twego, i będziesz czynił to, co prawe w Jego oczach (...), żadnej z chorób, które zesłałem na Egipcjan, nie ześlę na ciebie”. Historia Adama i Ewy (Rdz 3) wskazuje, że grzech pierworodny przyniósł cierpienie, ból i śmierć na świat.

Czasami choroba jest przedstawiana jako próba wiary, którą Bóg dopuszcza, aby sprawdzić wierność człowieka lub go czegoś nauczyć.
Historia Hioba pokazuje człowieka dotkniętego wielkimi cierpieniami, w tym chorobą, mimo że był sprawiedliwy. Hiob cierpiał nie z powodu grzechu, ale jako próba jego wiary.
Jezus mówi w Ewangelii Jana, że człowiek niewidomy od urodzenia nie jest chory z powodu grzechu, lecz „aby się na nim objawiły dzieła Boże” (J 9, 1-3).

Choroba bywa opisywana jako kara za konkretny grzech lub odstępstwo od Bożych przykazań. Np. Miriam, siostra Mojżesza, została dotknięta trądem za krytykę Mojżesza (Lb 12, 1-10). Król Ozjasz został ukarany trądem za to, że naruszył przepisy dotyczące kultu (2 Krn 26, 16-21).

Choroba bywa wiązana z wpływem sił demonicznych. W Nowym Testamencie Jezus wielokrotnie uzdrawiał ludzi opętanych przez złe duchy, co wskazuje na ich związek z chorobami, np. Jezus uwalnia ludzi opętanych przez duchy, które powodowały ich cierpienia fizyczne i psychiczne (por. Mk 9, 17-27)

Autor: Marek Piotrowski (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-01-07 16:29

Dlatego, że wszystkie przypadłości naszej natury (w tym wrodzone) nie są dosłownie "karą" tylko skutkiem uszkodzenia natury ludzkiej. Cały świat jest nieco "popsuty" - zatem ludzie rodzący się w doczesności niestety doświadczają tych ułomności.

Autor: zakłopotana (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2025-01-08 14:06

Dziękuję Marku, teraz rozumiem...

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-08 15:15

Jest i pozytywny aspekt tej wspólnoty losu - bowiem dzięki niej Jedyny, który własnymi czynami był w stanie dosięgnąć zbawienia, doprowadził do tego, że w Nim wszyscy zostaliśmy odkupieni.
A Niebo to znacznie więcej niż raj z Księgi Rodzaju...

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: