Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data: 2025-01-09 19:34
Przypuszczam, że nie do końca rozumiesz to, że tekst piosenki (nawet nie pieśni, lecz piosenki) nie jest dokumentem doktrynalnym. I ma inny status.
Obawiam się, że przy okazji - idąc Twoim tokiem myślenia - musisz wyrzucić z hukiem do kosza mnóstwo kolęd, a i spory zasób pastorałek. Nic nie ma w Ewangelii o tym, że ogień krzepnie i blask ciemnieje przy narodzinach Jezusa. Nic o lulaniu Dzieciątka ani o tym, że płakało z zimna. Nic o tym, że "w promieniach Jezus mały". Nic o kolorze włosów i skrzydeł aniołów i nic o tęczy ("z włosy złotymi, skrzydły białymi pod malowaną tęczą"). I nic o tym, że ktokolwiek powiedział w Betlejem "ach, witaj, Zbawco, z dawna żądany" i nic w Biblii o tym, że grano skocznie Dzieciąteczku na lirze. Nooo, pojechali po bandzie:)
"prawdy trzeba pragnąć trzeba szukać"
Nie wiem, czy Jezus tego nie powiedział. Wiem, że nie ma dosłownego potwierdzenia takiego cytatu w Ewangelii.
Do rozważenia jest zdanie: "Wydaje mi się, że od pieśni religijnych należy oczekiwać wierności przesłaniu ewangelii". (Przypuszczam, że Ewangelii).
Świetne byłoby pytanie, czy chodzi o wierność PRZESŁANIU czy o wierność literalnemu tekstowi. To bywają, sorry, dwie całkiem różne rzeczy.
|
|