logo
Czwartek, 23 stycznia 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

J 3 vs 'Prawdy trzeba pragnąć, szukać'.
Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-09 09:59

Jest taka pieśń religijna "Mój Mistrzu". Tekst drugiej zwrotki brzmi następująco:

"On przyjął wdowi grosz i Magdaleny łzy
Bo wiedział co to kochać i przebaczać
I późną nocą On do Nikodema rzekł
Że prawdy trzeba pragnąć trzeba szukać"

Zastanowiło mnie to, co piosenka mówi o słowach Jezusa do Nikodema. W Biblii o spotkaniu Jezusa z Nikodemem mówi ewangelia św. Jana (J 3, 1-21). Co prawda w tym fragmencie występuje słowo "prawda", ale nie potrafię znaleźć tam tego sensu o pragnieniu i poszukiwaniu prawdy, o którym mówi ta pieśń. Tak myślę, czy autor pieśni troszkę przekręcił oryginalny sens, czy też po prostu ja nie potrafię tego zrozumieć?

Re: J 3 vs 'Prawdy trzeba pragnąć, szukać'.
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-01-09 16:20

1. Piosenka to nie tekst objawiony i podstawa wiary.
2. Umówmy się, że piosenka to tekst z grubsza literacki, mniej więcej poetycki (abstrahuję od wartości artystycznej). Interpretacji może być więc wiele. Nikt tu nie ma monopolu na jej interpretację.
Nie wiem, czy w programie szkolnym było//jest w Twoich czasach pojęcie "licentia poetica". Najwyżej wyguglujesz.

Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-09 18:13

Wydaje mi się, że od pieśni religijnych należy oczekiwać wierności przesłaniu ewangelii. Ja kiedyś bardzo lubiłem tę pieśń i słowa o tym, że prawdy trzeba pragnąć i szukać były dla mnie ważne. Jednak w końcu się zorientowałem, że ewangelia o tym wcale nie mówi - przynajmniej nie w opisie rozmowy z Nikodemem. Rozczarowałem się ta piosenką - uważam, że w takich tekstach nie można aż tak przekręcać oryginalnego znaczenia. Stąd moje pytanie na forum: Czy rzeczywiście autor słów "poleciał po bandzie" i włożył w usta Jezusa coś, czego On nie powiedział, czy też ja czegoś tu nie rozumiem?

Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2025-01-09 19:09

Jeżeli popatrzysz w kontekście tego, że Jezus sam o sobie mówi „Ja jestem drogą i prawdą, i życiem” (J 14,6), to czy coś w tym fragmencie jest błędnego? Nawet jak Ewangelia nic nie mówi konkretnie o takich słowach Jezusa, to chyba wszyscy się zgodzimy, że Chrystus chce, żebysmy Go szukali i pragnęli.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-01-09 19:34

Przypuszczam, że nie do końca rozumiesz to, że tekst piosenki (nawet nie pieśni, lecz piosenki) nie jest dokumentem doktrynalnym. I ma inny status.

Obawiam się, że przy okazji - idąc Twoim tokiem myślenia - musisz wyrzucić z hukiem do kosza mnóstwo kolęd, a i spory zasób pastorałek. Nic nie ma w Ewangelii o tym, że ogień krzepnie i blask ciemnieje przy narodzinach Jezusa. Nic o lulaniu Dzieciątka ani o tym, że płakało z zimna. Nic o tym, że "w promieniach Jezus mały". Nic o kolorze włosów i skrzydeł aniołów i nic o tęczy ("z włosy złotymi, skrzydły białymi pod malowaną tęczą"). I nic o tym, że ktokolwiek powiedział w Betlejem "ach, witaj, Zbawco, z dawna żądany" i nic w Biblii o tym, że grano skocznie Dzieciąteczku na lirze. Nooo, pojechali po bandzie:)

"prawdy trzeba pragnąć trzeba szukać"
Nie wiem, czy Jezus tego nie powiedział. Wiem, że nie ma dosłownego potwierdzenia takiego cytatu w Ewangelii.

Do rozważenia jest zdanie: "Wydaje mi się, że od pieśni religijnych należy oczekiwać wierności przesłaniu ewangelii". (Przypuszczam, że Ewangelii).
Świetne byłoby pytanie, czy chodzi o wierność PRZESŁANIU czy o wierność literalnemu tekstowi. To bywają, sorry, dwie całkiem różne rzeczy.

Autor: Edyta (---.31.60.69.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-01-09 19:46

Poniższa konferencja przybliża opisywany temat :)

https://rrnpraga.pl/spotkania-diecezjale-konferencje/616-nikodem-choc-szukal-prawdy-nie-otworzyl-sie-do-konca-konf-9-02-2021

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-12 10:33

Prawdą jest że musimy się na nowo narodzić, o czym Jezus powiedział do Nikodema (por. J 3,3).

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: