logo
Niedziela, 09 luty 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy mogę zawrzeć sakrament małżeństwa wbrew woli rodziców?
Autor: Anna (27 l.) (---.ip.fortes.pl)
Data:   2025-01-11 15:02

Mam prawie 27 lat, mój partner 31. Moi rodzice są bardzo przeciwko naszemu ślubowi, bo mój partner ma dziecko, jeszcze z czasów szkoły średniej. Od początku byli do niego źle nastawieni, bo nie spełnia ich standardów idealnego zięcia, z czasem zaczęli zmieniać nastawienie, bo zamieszkaliśmy razem z partnerem. Jednak gdy powiedzieliśmy, że partner ma syna, już praktycznie przestali się do mnie odzywać a tamto dziecko zaczęli traktować jako wielki problem, który zabierze majątek i mnie i mojemu partnerowi. Już się zastanawiają czy jest możliwość, aby w razie czego (gdybym nie miała dzieci) moja siostra dostała cały spadek po nich, a ja nic, na wypadek aby dziecko mojego partnera nie zabrało ich majątku. Wiją w głowie same czarne scenariusze. Moi rodzice kazali mi rozważyć kwestie ślubu, nieważne czy cywilnego czy kościelnego, dopiero jak sama urodzę dziecko, żebym wcześniej nie "paprała sobie papierów, jeśli się rozstaniemy". Ja wiem, że wszystkie kwestie można uregulować. Mniejsza o to.
Ja nie chcę dłużej żyć w grzechu, chcę z moim partnerem zawrzeć sakrament małżeństwa przed Bogiem. Czy mogę wziąć ślub z czystym sumieniem, czy ksiądz ma prawo się nie zgodzić?

Re: Czy mogę zawrzeć sakrament małżeństwa wbrew woli rodziców?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-01-11 17:15

Jesteś pełnoletnia i o ślubie decydujesz Ty. Rodzice nie mają nad Tobą władzy. Ksiądz nie pyta rodziców o zgodę na małżeństwo.
Kropka.

Co do dziedziczenia, co nie jest chyba teraz najważniejsze, istnieje instytucja zachowku.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-01-11 18:20

"Partner ma syna"

W takim razie zastanów się, czy chcesz zawierać związek małżeński z mężczyzną, który ma zobowiązania wobec innej kobiety. Może się bowiem zdarzyć, że będzie ona gościć w Waszym domu, aby omówić z Twoim mężem kwestie dotyczące wychowywania ich dziecka, być może też on będzie musiał wyjechać na jakąś uroczystość swojego syna/córki. Jak wtedy zareagujesz?

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2025-01-11 18:28

Joanna Chmielewska napisała kiedyś, że ślub jest dla dorosłych, a dorośli nie potrzebują zgody rodziców.

Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-11 18:49

@Estera: Byłbym ostrożny w powoływaniu się na słowa Chmielewskiej przy odpowiadaniu na katolickim forum na czyjś wpis. Ona fajnie pisała, ale czytając jej książki trzeba zauważyć, że moralnie jej poglądy były dość wątpliwe...

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-01-11 19:03

"Joanna Chmielewska napisała kiedyś, że ślub jest dla dorosłych, a dorośli nie potrzebują zgody rodziców".

Pewnie, że tak. Ja jednak doradzałbym autorce wyartykułowanie tego, że ślub jest dla nich ważny, między innymi po to, aby mieszkając razem nie żyć w grzechu. Dla mnie propozycja "najpierw urodź mu dziecko, a potem zastanów się, czy chcesz z nim być" jest cokolwiek dziwna, by nie powiedzieć śmieszna. I choć nie mnie oceniać wiarę jej rodziców, ludzie wierzący nie powinni chyba polecać podobnych rozwiązań innym, a już na pewno nie własnemu dziecku.

Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2025-01-11 20:47

Trudno ocenić temat nie znając Ciebie i twojego chłopaka. Może obawy rodziców są słuszne i oni widzą coś, czego Ty nie dostrzegasz, a może z góry sobie założyli jaki ma być przyszły zięć i innego typu człowieka nie chcą uznać za godnego córki :) Moja rada, odmów Nowennę Rozwiązującą Węzły albo 30dniową Nowennę do świętego Józefa w intencji „O ślub z (imię) jeżeli jest to zgodne z wolą Bożą albo o znalezienie dobrego męża, jeżeli jest to niewłaściwa osoba dla mnie”. Myślę, że dużo nie stracisz czasu, a wiele możesz zyskać.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-12 01:22

Powinnaś wziąć pod uwagę zastrzeżenia rodziców - ale TYLKO w tym sensie, że się nad nimi zastanowić (czy nie mają racji). Jeśli zdecydujesz na "tak" dla małżeństwa to bierz ślub śmiało. Jeśli nie - niestety, musicie się rozstać.

Rozumiem, że (przeszkód kanonicznych) nie ma?

Autor: W (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-12 21:16

Jest instytucja intercyzy.

Autor: rozsadek_przede_wszystkim (---.play-internet.pl)
Data:   2025-01-13 12:58

Ja bym na Twoim miejscu jeszcze babci zapytał. A tak serio to może rodzice widzą coś w tym twoim rycerzu na białym koniu że coś z nim nie tak? Partner ma syna a nie ma żony więc możesz skończyć jako dumna samotna mama w przyszłości. Miłość to nie uczucia tylko używanie mózgu w 99%

Autor: ania (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-14 23:45

To nie rodzice wybierają sobie męża, a Ty. Skonsultuj kwestie dziedziczenia, bo wydaje mi się, że mąż nie dziedziczy spadku po rodzicach żony, więc jego dziecko by też nie odziedziczyło Twoich rodziców majątku. Ja osobiście nie związałabym się z kimś z dzieckiem, bo to są zobowiązania czasowe i finansowe, plus matka dziecka będzie obecna na stałe w Waszym życiu, ale rozumiem, że może komuś to nie przeszkadzać i mam nadzieję, że jesteś tego świadoma. Osobiście też uważam, że 31 lat to młody wiek jak na mężczyznę i bym się przyjrzała czy Twój partner jest dojrzałą osobą.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: