logo
Niedziela, 09 luty 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy warto odmawiać nowennę pompejańską?
Autor: Elżbieta (8 klasa) (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-01-11 21:13

Szczęść Boże chodze do 8 klasy z początku chciałam mieć pasek na świadectwie było dobrze ale przed świętami chciałam poprawic ale ja się wstydzę do kogokolwiek odezwać modlilam się Nowenna Pompejańska o pomoc w poprawieniu ocen ale nie udało się wszystko zawaliłam nowenny nie skonczylam więc chciałam poczuc że nie jestem najgorsza w klasie chciałam być nie najgorsza znaleźć bym mogła być lepsza ale czuję że jestem najgorsza nie chce chodzic do szkoly bo tylko cierpię dziś poprawiałam chemie od kturej zależy ocena i miała być wystawiona do 15 godz boję się sprawdzać chce zacząć Nowenne Pompejańska ale mam dużo nauki test z polskiego jutro w piątek że sluwek z angielskiego mam intencję i chce zacząć ale nie mam czasu i chęci czuje ze i tak to nie jest możliwe i że nie idą mi się bo to cos zupełnie niemożliwego nie chce nawet nowenny zaczynać dziś ostatni był dzien popraw poprawiali polski ale zabrakło mi trohe do oceny ktura chciałam bardzo bym chciała spełnienie cudu czuje ze się nie spełni motywuje sie różnymi kanałami na temat Nowenny ale straciłam nadzieję czy powinnam ja zacząć bo straciłam nadzieję fainie by bylo gdyby ktoś napisał świadectwo Nowenny Pompejanskiej i napiszcie czy warto zacząć odmawiac plisssssss

Sory za ort. Pisałam szybko i mam łzy w oczach ręce mi się trzesą

Re: Czy warto odmawiać nowennę pompejańską?
Autor: hanna (150.254.99.---)
Data:   2025-01-15 17:18

Nowenna, o której piszesz, jest czasochłonna. Sama piszesz, że nie masz czasu.
Myślę, że w takich warunkach i w takim zmęczeniu lepiej wybrać coś krótkiego, co nie niesie dodatkowego stresu, że z czymś nie zdążysz.
Krótszą, nieprzeciążającą, systematyczną formę modlitwy.
Na przykład jedno "Pod Twoją obronę" rano i wieczorem.
Albo 3 zdrowaśki rano i 3 wieczorem.
No i nowenna nie zastępuje nauki.

Można bardzo dobrze, w bliskości Pana Boga przeżyć całe życie, nigdy nie odprawiając nowenny pompejańskiej.

Autor: Ania (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-15 18:40

Jesteś o wiele bardziej wartościowa, niż myślisz. To, że teraz czujesz się najgorsza w klasie, nie oznacza, że taka jesteś. Pamiętaj, że oceny to tylko liczby – one nigdy nie określają, jak mądra, dobra czy wyjątkowa jesteś.

Nie przejmuj się, że Nowenna Pompejańska okazała się zbyt trudna – to wymagająca modlitwa, ale Bóg nie oczekuje od nas perfekcji. Modlitwa ma być wsparciem, a nie ciężarem. Zamiast tego możesz wybrać krótsze modlitwy, które są równie skuteczne i piękne. Ważne, żebyś mówiła to, co masz w sercu – Bóg zawsze Cię słyszy.

Jeśli chodzi o naukę, być może po prostu nikt Ci jeszcze nie pokazał, jak się dobrze uczyć. Kluczem jest systematyczność. Spróbuj podejść do nauki jak do układania puzzli – odrabiaj zadania i przykłady, bo w każdym temacie, bo pula możliwych zadań jest ograniczona. Im więcej ćwiczysz, tym większa szansa, że przy kolejnym sprawdzianie dasz sobie radę.

I pamiętaj – każdy z nas ma trudne chwile, ale to, jak sobie z nimi poradzimy, definiuje naszą siłę. Nie jesteś sama, a to, co teraz wydaje się trudne, z czasem stanie się łatwiejsze. Uwierz w siebie, bo naprawdę masz w sobie wielki potencjał.
Powodzenia.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-01-15 20:07

Wiesz, żeby mieć dobrą ocenę z polskiego, zwłaszcza w 8 klasie, trzeba umieć poprawnie stosować znaki przestankowe i pisać bez błędów ortograficznych, nawet w stresie - przypominam, że za chwilę egzamin. Przy pisaniu komputerze nawet dysleksja i dysgrafia czy szybkie pisanie nie są wymówkami, bo programy automatycznie wyłapują błędy. Nowenna Pompejańska w tym wypadku raczej nie pomoże, natomiast wzięcie się do nauki i większa staranność w tym, co się robi, na pewno przyniosłoby efekty.

Nowenna ani żadna inna modlitwa nie działają magicznie. Modlitwa ma służyć przede wszystkim bliskości z Bogiem, nie targom. Nie żeby prośba Boga o pomoc była czymś złym, wręcz przeciwnie, natomiast w Twoim przypadku proponuję modlić się nie tyle o skutki (dobre oceny), ile o pomoc w pokonywaniu trudności i ich przyczyn, np. nerwowości, trudnościom w komunikacji z innymi, braku koncentracji.

Warto przy tym wspierać się metodami walki ze stresem, nie zaniedbywać ruchu i odpoczynku.

Pamiętaj też o dwóch kwestiach:
1. brak paska na świadectwie to nie koniec świata, a oceny nie świadczą o Twoim poczucie wartości
2. ocen półrocznych nie będzie na świadectwie - one są informacją na ile opanowałaś materiał i nad czym masz jeszcze popracować.

Autor: Marysia (---.146.4.3.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-01-17 12:27

Daj sobie więcej luzu i odpuść sobie taki nacisk na naukę. Będzie dobrze. Oceny tak naprawdę nie są ważne, za rok będziesz nie pamiętać co dziś dostałaś ze słówek. Staraj się być dobra uczennicą ale nie kosztem stresu, nerwów.
Tak. Warto odmawiać Nowennę zawsze, ale z zawierzeniem Bogu i Maryi a nie z myślą "pomodlę się i dostanę 5". Warto pójść na adorację, warto mówić "Jezu Ty się tym zajmij". Jesteś bardzo młoda, nauczysz się modlić, nauczysz się relacji z Bogiem. Pamiętam jak idąc do gimnazjum czasem modliłam się żeby tylko nie było dziś kartkówek. Ot taka nasza droga do lepszej modlitwy i lepszego zaufania Bogu.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-18 17:13

Elżbietko,

Zawsze warto odmawiać modlitwy. I to różne. Ale warto również sumiennie przyłożyć się do nauki, bo są jeszcze np. spore luki, uchybienia w ortografii. Niech modlitwa i wytężona nauka idą równomiernie, dwutorowo...

Autor: Marcin (---.spintel.net.au)
Data:   2025-01-21 00:45

Prosilas o swiadectwo dotyczące Nowenny Pompejanskiej. Przesle swoje krotkie. Odmawiam Nowenny Pompejaskie praktycznie nieprzerwanie od ok 5 lat. Pracuje po 50-60h w tygodniu, prowadzac wlasna firme, mam dwoje dzieci oraz zone, do tego prace w domu i ogrodzie (mieszkam w Australii wiec prace w ogrodzie caly rok). Wstaje o 6 rano i godzine poswiecam na nowenne. Doswiadczylem wielu sytuacji w zwiazku z intencjami modlitwy, ktore mozna wytlumaczyc jako zbiegi okolicznosci, ale dwa przypadki mialem dosc spektakularne. Pierwszy (chronologicznie) to modlląc sie w intencji mojej przyjaciolki, o jej nawrocenie i uwolnienie (wiedzialem ze ma problemy psychiczne i duchowe). Ostatniego dnia nowenny przyjaciolka przysnila mi sie w bardzo realnym snie, proszac o pomoc. Jako ze dopiero skonczylem cala Nowenne Pompejanska w jej intencji nie chcialem zaczynac kolejnej i obiecalem Bogu ze jeszcze 3 dni bede za nia odmawial rozaniec. Po tych 3 dniach zadzwonila do mnie (wczesniej nie mielismy kontaktu ponad 4 miesiace) ze szpitala psychiatrycznego, poznym wieczorem w dzien kiedy skonczylem Nowenne ona probowala popelnic samobojstwo, przedawkowala leki i tylko cudem cos natchnelo jej kolezanke zeby po godzinie 22 postanowci ja odwiedzic, kolezanka znalazl ja juz nieprzytomna i wezwala pogotowie. Uratowali ja.
Druga sytuacje dotyczy innej kolezanki, ktora byla w ciazy i lekarze stwierdzili nieuleczalne wady dziecka, niedorozwoj serca i wodolglowie, na kilku skanach i na specjalistycznym badaniu inwazyjnym w szpitalu w Poznaniu. Kolezanka miala juz tylko lezac i czekac na smierc coreczki i poronienie. Zaczelismy wspolnie mowic Nowenne Pompejanska w intencji dziecka i niedlugo po jej zakonczeniu coreczka – Pola - urodzila sie zupelnie zdrowa, czego lekarze nie potrafili wyjasnic.

Autor: Justyna (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-27 14:14

Zmawiałam dwa razy Nowennę Pompejańską i jeszcze więcej Nowenn do Matki Bożej rozwiązującej węzły. I tą bym Ci poleciła bo jest krótsza a też wymaga uwagi, przez nią wiele łask wyprosiłam. M.in. polepszenie ocen moich dzieci, latwosc nauki. Co do pompejanki modliłam się o zdrowie mojej nienarodzonej córeczki, miałam ciążę zagrożoną, komplikacje. Zostalam wysłuchana i córeczka ma dziś 14 lat. Druga była za łatwy poród bo pierwszy był trudny. I tu rodziłam 10 minut, a to ekstremalnie szybko.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: