logo
Niedziela, 09 luty 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Wydaje mi się, że słyszę głosy. Co to może być?
Autor: Piotr (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-27 23:24

Czasami podczas modlitwy wydaje mi się, że słyszę cichutkie obce głosy typu "przestań", "zamknij się" jakby od różnych osób i zastanawiam się co to może być. Nie budzi to mojego niepokoju, ale zastanawiam się co się dzieje. Zdarzyło się to wiele razy. Niby można myśleć, że to jakaś choroba, ale jak widać nie są to głosy bezsensowne.

Re: Wydaje mi się, że słyszę głosy. Co to może być?
Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-28 02:48

W pierwszej kolejności należy udać się do lekarza psychiatry w celu wykluczenia choroby. Może to być np. natręctwo myśli, schizofrenia lub co innego. Opinię może też wydać neurolog. Jeśli nie występuje choroba, drugi krok - ksiądz egzorcysta.
Korzystaj często z sakramentów i módl się na różańcu, a także odmawiaj egzorcyzm prosty - modlitwę do sw. Michała Archanioła

Autor: Akittm (---.31.170.195.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-01-28 11:08

Podczas schizofrenii bywa, że głosy również nie wydają się być bezsensowne. Jeśli to brzmi jak obce głosy, zalecam konsultację z lekarzem psychiatrą.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-28 11:39

Piotrze,
Najlepiej skontaktuj się z księdzem psychologiem / psychiatrą. Być może podpowie Ci i wyjaśni, co "się dzieje", i upewnisz się, ze wszystko (na 100 %) jest w porządku.

Autor: Kate (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-01-28 13:50

Znam dobrze osobę ze schizofrenią, wiem jak funkcjonuje, rozmawia ze sobą, pyta "kogoś" o różne kwestie, raz jest to "Pani" innym razem "Pan", wyzywa nawet na tych "ludzi", robi to przy innych ludziach - nie ma tutaj zahamowań, że ktoś z nas to usłyszy/zobaczy jak gestykuluje czy prowadzi owy dialog.
Dodatkowo ta osoba neguje jakikolwiek brak sensu w tym zachowaniu i że w ogóle słyszy głosy. Ciężko temat.

Ogólnie jeśli sam o tym piszesz i jesteś tego świadomy, a jeszcze prosisz o radę, to jak na moje doświadczenie z osobą chorą - trochę dziwne by było, że to u Ciebie schizofrenia (osoba chora NIE uważa, że może być chora, że robi coś dziwnego, bo to dla niej coś naturalnego/normalnego).
Ale oczywiście - również polecam po prostu pójść do psychiatry, tylko poszukaj najlepiej z polecenia. Dobrze by było ewentualnie dostać kontakt od egzorcysty, który współpracuje z psychiatrą wierzącym? Tak przynajmniej ja bym zrobiła.

Autor: Piotr (---.centertel.pl)
Data:   2025-01-28 15:28

Większość czasu czuję się normalnie. Czasami są epizody ze zmienionym myśleniem i wtedy jest poważny problem, ostatni był prawie rok temu i trwał chyba 3 miesiące. Dlatego to nie jest typowa schizofrenia. To takie epizody, a potem miesiące, czy lata normalności. Niby można iść z tym do kogoś, ale to chyba ma sens jedynie gdy taki epizod jest, bo jeśli nie ma objawów to co mam leczyć skoro czuję się normalnie, a wręcz bardzo dobrze.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-28 15:32

Warto też iść do neurologa, ponieważ podobny efekt mogą dawać drobne krwawienia lub zatory. Ogólnie: bez paniki, to być może efekt raczej emocjonalny, ale się zbadaj - warto.

Autor: hanna (150.254.99.---)
Data:   2025-01-28 16:49

Jeżeli coś dziwnego w Twojej psychice trwa np. 3 miesiące, okresowo wraca, w dowolnych odstępach, to obawiam się, że nie jest to chwilowa emocja ani zmęczenie. Warto się przebadać.

Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-01-30 13:54

To delikatna kwestia. Tak myślę, że warto by jednak porozmawiać z księdzem egzorcystą. To co prawda może wyglądać na sprawę dla lekarza, ale jeśli to rzeczywiście ma podłoże szatańskie (a tego bym nie wykluczał), to szatan jako inteligentna istota pewnie będzie chciał wykorzystać wizytę u lekarza i tak działać, abyś zmarnował swoje zdrowie na niewłaściwe leczenie. Czyli według mnie: Lekarz - tak. Ale z egzorcystą na wszelki wypadek też bym się skontaktował.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: