Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data: 2025-02-08 20:29
"Chyba rozumiem też różnicę pomiędzy postem a wstrzemięźliwością, jednak napisałem "post piątkowy", bo tak popularnie mówi się o piątkowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
Odnośnie wieku tego człowieka - na pewno miał już sporo powyżej 14 lat, aczkolwiek 60 lat raczej nie ukończył".
Tomaszu, Twoja odpowiedź nie przekonała mnie, że prawidłowo rozumiesz, kto (generalnie) jest związany prawem o piątkowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Jak już wspomniała An, nie ma tu zastosowania górna granica wieku. Ta (rozpoczęcie sześćdziesiątego roku życia) dotyczy tylko postu, który obowiązuje dwa razy w roku. Czyli z wstrzemięźliwości wiekowo się nie wyrasta.
Gdyby u kogoś Kanon 1252 budził jakieś wątpliwości interpretacyjne, czyli ktoś by uważał, że warunek "aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia" można zastosować także do wstrzemięźliwości, a nie tylko do postu, to polecam takiej osobie wersję angielską z portalu Watykanu (klik).
To, co w polskim KPK jest zapisane jednym zdaniem, tam jest zapisane w dwóch. I nie da się niczego przekręcić ;)
Nie wiem dlaczego, tu i ówdzie (nawet w katolickich źródłach) można się spotkać z błędnym twierdzeniem, że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje od sześćdziesiątego roku życia. Czy bierze się to z nieumiejętności czytania, czy z utożsamiania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych z postem.
|
|