logo
Niedziela, 09 luty 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Nie ochrzciliśmy córki z powodu wazektomii męża.
Autor: Kinga (---.205.193.213.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data:   2025-02-04 08:15

Mój mąż poddał się wazektomii, wbrew mojemu zdaniu, że nie może jej zrobić, że nie powinien. Mamy dwójkę dzieci, obie ciąże były dla mnie cieżkie, więc rozumiem jego decyzję. Wiem że naruszył dzieło Boże, ale czy jednak jest możliwe rozgrzeszenie? Martwię się bardzo. W dodatku nie ochrzciliśmy córki, chciałabym to zrobić jak najszybciej, ale nie wiem też co w tej sytuacji z mężem, jego spowiedzią.

Re: Nie ochrzciliśmy córki z powodu wazektomii męża.
Autor: Katarzyna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-02-04 13:05

Nie widzę związku z chrztem, który dotyczy Waszego dzieciątka, a tym co zrobił mąż. Rozumiem, że chciałabyś żeby dostał rozgrzeszenie i przystąpił do Komunii, ale i bez tego chrzest będzie chrztem.

Autor: hanna (150.254.99.---)
Data:   2025-02-04 13:10

Chrzest dziecka nie zależy od spowiedzi ojca. Nie należy karać dziecka za błędy ojca rezygnacją z sakramentów dla dziecka.

O rozgrzeszenie pyta się w konfesjonale.

Autor: ludzie_ogarnijcie_sie (---.kielce.net.pl)
Data:   2025-02-04 13:13

ręcę opadają, współczuję moderatorom tego forum czytaniu takich wątków.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-02-04 13:23

Nie wiem, czy wazektomia jest odwracalna chirurgicznie, a jeśli nie, to spójrz na to tak - są grzechy, których skutki są nieodwracalne, jak np. zabojstwo, a są przez Jezusa wybaczane. Jeśli tylko człowiek chce.
Wszystko zależy od nastawienia i chęci Twojego męża.

Autor: Kinga (---.centertel.pl)
Data:   2025-02-04 15:30

Za skrótowo opisałam, oczywiście nie uzależniam od tego chrztu dziecka. Chodziło właśnie o jego możliwość pełnego udziału męża w nim.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-02-04 15:51

Dwa razy tak:
- z całą pewnością możecie ochrzcić dziecko
- otrzymanie rozgrzeszenia także jest możliwe, pod pewnymi warunkami. Proponuję, by mąż po prostu poszedł do spowiedzi, spowiednik będzie miał więcej danych niż my do odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-02-04 21:26

Nie mylmy wazektomii z kastracją. Skutki tego pierwszego zabiegu da się odwrócić. Zastanawia mnie coś innego. Czy powodem decyzji męża o poddaniu się mu mogły być Twoje trudności ciążowe/porodowe, w związku z czym nie chciałby on narażać Cię na nie ponownie?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: