Autor: Kaśka (---.10.76.220.ipv4.supernova.orange.pl)
Data: 2025-03-10 04:10
Powiem ci tylko jedno. Zmienisz wszystko w swoim życiu dla nich, bo wydaje ci się, że tak musisz zrobić, być może zniszczysz swoje małżeństwo i zabraknie ciebie twoim dzieciom, a oni - przy takich charakterach - nigdy nie będą zadowoleni. Nie zobaczysz wdzięczności, tylko kolejne żądania i pretensje. Bo to co już robią, to przemoc psychiczna. Nie widać żadnej próby rozwiązania problemu poza wami, jest całkowicie egoistyczne podejście do życia. Nie zmarnuj życia, bo pozostaniesz tylko nieszczęśliwy.
Daj im czas, żeby zaczęli szukać rozwiązań, a nie żądać. Zostaw też trochę Bogu. Na razie sobie radzą. Bóg może znaleźć inne wyjście. Może ojciec będzie miał tę pomoc aż do śmierci, albo dopiero jak zostanie sam, pozwoli się zabrać do Francji. Może mama nie będzie czuła się gorzej jeszcze przez lata. Ale dopóki ma siostrę, to normalne, że nie rozumie konieczności zamieszkania w domu seniora. Zmiana sytuacji może zmienić ich sposób myślenia. Przy większej demencji mamy może być dużo większy problem i domowa pomoc może nie wystarczyć.
Wasze życie nie może być ich decyzją, najwyżej może być kompromisem. Nie podejmuj tak ważnej decyzji zanim oni nie zaczną myśleć także o tobie. Oczywiście może przyjść taki czas, że sam będziesz chciał każdy urlop spędzić blisko rodziców i sprawiać im radość, gdy ich życie będzie zagrożone. Ale nie daj sobą manipulować. Pomoc - tak. Ale ty masz przecież swoje propozycje. Jak już pisałam - widocznie jeszcze nie potrzebują prawdziwej pomocy, skoro ją odrzucają.
Sama jestem w ich wieku. Powiem ci tak: za żadne skarby nie chcę iść do domu starców. Mam wrażenie, że będzie to koniec mojego życia. Nie przesadza się starych drzew. Ale wiem, że jak przyjdzie czas, że sobie sama nie będę już radzić - będę musiała się na to zdecydować. Nie mogę wymagać od rodziny, żeby resztę życia poświęciła na moją pielęgnację. Normalny człowiek nie chce być ciężarem i zmieniać wszystko w cudzym życiu. Szuka rozwiązań. Może do nich to dotrze. Jeśli nie, to znaczy, że nawet jak poświęcisz dla nich wszystko, to będą mieli coraz to nowe wymagania i nigdy ich nie zadowolisz.
Tak, masz obowiązek pomóc. Jeśli naprawdę będą potrzebować pomocy. Ale trzeba znaleźć kompromis. Nie można zniszczyć życia dwu rodzin, bo ktoś ma żądania. Jesteś odpowiedzialny za rodzinę, którą stworzyłeś.
|
|