logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Nie umiem wybaczyć sobie zdrady Męża.
Autor: Kobieta 30 (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-02-22 23:13

Byłam u spowiedzi. Mężowi powiedziałam, bo zapytał o to. Przeprosiłam go. On powiedział, że mnie rozumie, że nie ma pretensji i że możemy zamknąć temat. Jednak nadal myślę, że mogłam mu nie mówić.

Re: Nie umiem wybaczyć sobie zdrady Męża.
Autor: rozsadek_przede_wszystkim (---.49.40.193.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-10 18:04

Oblicz masę Słońca. Tak w skrócie wygląda ten post. Powinien być na rozszerzonej maturze z języka polskiego, bo nie wiadomo co autor miał na myśli.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-03-10 19:54

"Jednak nadal myślę, że mogłam mu nie mówić."

To przestań myśleć i zabierz się do jakiejś konkretnej, pożytecznej pracy dla dobra np. najbliższych osób. Ok?

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-03-10 20:09

No niestety konsekwencje naszych grzechów i wyborów ciągną się za nami. Możesz rozpamiętywać, czy trzeba było mówić, czy nie, ale ważniejsze jest to, co zrobić, żeby zdrada się już nigdy więcej nie powtórzyła. Relacja małżeńska wymaga ciągłej pracy, przebaczania, nauki porozumiewania się, spędzania czasu razem itd.

P. S. Do obliczenia masy Słońca wystarczy wiedza z poziomu podstawowego fizyki w szkole średniej. To zdecydowanie mało skomplikowany problem jak na poziom maturalny.

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2025-03-11 06:32

Znajdź stałego spowiednika, może chrześcijańskiego terapeutę, ale nie zatruwaj życia rodzinie/mężowi. Powiedziałaś, czasu nie cofniesz. Uznaj, że wybrałaś najlepiej jak się dało. Gdybys nie powiedziała, zapewne byś się zamartwiała, że zdrada wyjdzie na jaw w najmniej spodziewanym momemcie.
Zapomnij i żyj.

Z doświadczenia bliskiej mi osoby: wspominanie zdrady przez zdradzajacego nawet w kontekscie żalu (jak ja żaluję, że cię zdradzilem) zabija małżeństwo. Mąż tak żaluje, że wyrazil ten żal nie tylko wobec żony, ale również wobec rodziny i bliskich znajomych (nie mieli pojęcia; zachowanie niedopuszczalne). Żona czuję się tym upokorzona bardziej niż samą zdradą. Ma też wrażenie, że pomimo tylu lat, kochanka męża jest trzecią osobą w małżeństwie. Im bardziej coś przeżywają razem, im wznioślej, tym bardziej mąż odpala swój żal, wnosząc traumatyczne dla żony wspomnienia.

Powtórzę jeszcze raz - powiedziałaś, wyspowiadalas się, zapomnij.

Autor: rozsadek_przede_wszystkim (---.centertel.pl)
Data:   2025-03-11 08:24

Napisałem, że ten post powinien być na maturze z języka polskiego a nie, że problem matematyczny w postaci obliczenia masy Słońca powinien być na maturze.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-11 12:28

Owszem, tytuł posta jest dwuznaczny. Z samego tytułu nie wynika, czy mąż zdradził, czy został zdradzony. Klasyczne potknięcie. I moze wystarczy na ten temat.

Autor: Akittm (---.31.223.101.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-11 14:03

Spróbuj pisać pamiętnik. Z nieprzebaczenia możesz się wyspowiadać. Uznaj też, że ból i żal są konsekwencjami, i częścią sprawiedliwej "zapłaty" za grzech. Nie wiem czemu uważać, że grzech można popełnić całkowicie za darmo. To zawsze kosztuje. Jak nie pokutować tutaj, to w czyśćcu. Im cięższy grzech tym, cięższe konsekwencje. Gdyby nie było żadnych, było by jeszcze gorzej. Wtedy tym chętniej i prościej przechodzilibyśmy od grzechu do grzechu. Uznaj to. To jest sprawiedliwe. Jeśli grzech został Ci przebaczony na spowiedzi i przebaczony przez męża, to nie rozwalaj już sobie życia i małżeństwa rozpamiętywaniem, i przenoszeniem swoich uczuć na innych. Pamiętnik lub psycholog. Adoracja Najświętszego Sakramentu lub spacer z różańcem. Msza Święta (może częściej niż w niedzielę). Czytanie Słowa Bożego (przeczytanie Słowa z dnia zajmuje niewiele czasu, a przyczynia się do zmiany serca i sposobu myślenia). Zadbaj o to, by to już się nie powtórzyło, bo zdrada wynika z serca. Coś się najpierw zadziało w Twoim sercu.

Bóg może uwolnić również od konsekwencji grzechu, jednak często te konsekwencje są lepsze tzn. możemy z tego cierpienia odnieść dobro - już nie być skorym do popełnienia podobnego czynu ponownie.

Autor: ann (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-03-12 13:25

Rozumiem, że teraz trudno Ci się z tym pogodzić. Powiedziałaś prawdę, bo chciałaś być uczciwa wobec męża – to było odważne i pokazuje, że Ci na nim zależy. On postanowił przebaczyć i zamknąć temat, ale teraz najtrudniejsze jest to, byś Ty też sobie przebaczyła. Wyrzuty sumienia mogą Cię dręczyć, ale nie zmienią przeszłości – mogą jedynie utrudnić przyszłość. Może warto porozmawiać z kimś duchownym lub terapeutą, by przepracować to wewnętrznie? Kluczowe jest, byś nauczyła się na tym doświadczeniu i odbudowała siebie oraz waszą relację, zamiast tkwić w żalu. Przebaczenie, także sobie samej, jest częścią uzdrowienia. No i pamiętaj, że mężczyźni też lubią czuć się kochani, adorowani, doceniani. Myślę, że dobrze pamiętać o tym na co dzień i dbać o męża, by czuł się kochany, doceniany i potrzebny. Po zdradzie poczucie wartości drugiej osoby spada do zera.

Autor: Ona (194.181.110.---)
Data:   2025-03-13 08:54

Nie rozumiem komentarza ze słońcem?
Dziękuję za Wasze porady. Zamierzam się nimi kierować. Czy czas będzie działał na korzyść?, mówią, że goi rany... My chcemy być ze sobą, myślimy o kolejnym dziecku. Chciałabym, by to doświadczenie nas wzmocniło. Jak przekuć to w coś dobrego? Czy to w ogóle wykonalne?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: