logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Kiedy Pan Bóg odpuszcza grzech lekki?
Autor: Michał (---.static.ip.netia.com.pl)
Data:   2025-03-02 21:41

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus. Chciałbym dowiedzieć się, czy popełniwszy grzech lekki, może być mi on (na sposób pewny) odpuszczony przez Pana Boga, gdy za niego po prostu bardzo żałuję, i gdy uznaję swoją winę, i gdy postanawiam poprawę, i gdy wyznaję go ustami i w myślach i w sercu i w sumieniu Panu Jezusowi?

Czy mogę mieć spokojne sumienie, że Pan Bóg - w taki sposób - odpuści mi grzech lekki, i mieć pewność że powróciłem do Łaski "już teraz", i że nie muszę czekać na Mszę, na spowiedź powszechną, czy na przyjęcie Komunii Świętej? Chodzę regularnie do spowiedzi. Podniosłem głos na Tatę i okazałem mu niecierpliwość, i wiem że był to grzech lekki, którego bardzo żałuję. Tu nie pytam czy jest to grzech, bo wiem w sumieniu, że był to grzech lekki. Chciałbym dlatego upewnić się, czy mogę mieć spokojne sumienie i pewność, że "już od razu" powracam do Łaski Pana Boga, i że grzech lekki jest mi odpuszczany, gdy w opisany powyżej sposób oddaję szybko Panu Bogu taką moją winę? Często bowiem mam lęk i próbują atakować mnie skrupuły, że po każdym grzechu lekkim jedynie spowiedź powszechna na Mszy, i przyjęcie Komunii Świętej pojedna mnie z Bogiem i odpuści taki grzech. Gdybym mógł mieć pewność, że natychmiast po takim uznaniu swojej winy grzechu lekkiego (bez czekania na spowiedź powszechną czy Komunię Świętą) moja Komunia z Panem Bogiem może być przywrócona, to była by to dla mnie wielka pomoc.

Dziękuję za odpowiedź.

Re: Kiedy Pan Bóg odpuszcza grzech lekki?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-03 02:30

Zacznij najlepiej od katechizmu (może być dla dzieci) i od uświadomienia sobie tego, jaki grzech zrywa komunię z Bogiem, jaki pozbawia nas łaski uświęcającej, a jaki nie.

Autor: Kaśka (---.96.192.186.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-03 05:16

Z tekstu wynika, że Michał odróżnia grzech ciężki od lekkiego, bo nie pyta o spowiedź sakramentalną. Wyraźnie mówi o grzechu lekkim, po którym chce pełnej jedności z Bogiem, a nie o łasce uświęcającej.

Michał, taką jedność (pewność zmazania grzechu lekkiego), rzeczywiście uzyskuje się po komunii świętej. Natomiast jedna poprawka: niezupełnie chodzi o spowiedź powszechną, bo nie zawsze jest ona odmawiana podczas mszy. Chodzi o każdy akt pokuty podczas mszy.

Grzechy lekkie mogą być zmazane także przez modlitwę, czytanie Słowa Bożego, sakramentalia, ale tutaj po prostu trudniej o tę pewność. Może się pojawić tysiące pytań: czy nie za krótka modlitwa, czy odpowiednio żarliwa.
Ale w ogóle to trudny temat, bo i teologowie dyskutują w jaki sposób następuje to odpuszczenie grzechów lekkich, mówią niektórzy, że i podczas mszy świętej ważne jest nastawienie grzesznika, a nie czary-mary.

Możesz poczytać:
"Eucharystia gładzi więc grzechy lekkie przez pośrednictwo łask uczynkowych, pobudzających przyjmującego do aktów miłości. Analogicznie rzecz się ma z innymi praktykami, jak sakramentalia, modlitwa, praktyki pokutne. Tylko wtedy oczyszczają one z grzechów powszednich, gdy wprost lub ubocznie pobudzają w duszy miłość i skruchę.
A zatem Eucharystia mieści w sobie przedziwną moc uświęcającą i gładzącą grzechy lekkie. Trzeba umieć i chcieć ją sobie przyswoić. Wszystko jednak zależy od dyspozycji, jaką przynosi na Eucharystię przyjmujący ten sakrament."
https://michalici.pl/artykul/czy-eucharystia-gladzi-grzechy

Jeśli twój żal za grzechy lekkie jest szczery, natychmiast Boga przepraszasz, całym sercem, postanawiasz poprawę - to prawdopodobnie już wtedy jesteś czysty. Ale wszędzie tam, gdzie jest tylko nasza ocena samego siebie, nigdy nie mamy stuprocentowej pewności i to jest nasza pokora wobec Boga. Nie musimy mieć. W grzechu ciężkim to jest ważniejsze, bo trzeba podjąć decyzję czy wolno mi iść do komunii. W grzechu lekkim nie ma takiej konieczności. Zresztą Kościół poleca także te grzechy mówić podczas spowiedzi sakramentalnej, i chyba ta pewność jest dopiero 100-procentowa.
Najważniejsze, że natychmiast żałujesz i przepraszasz. Resztę zostaw Bogu.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-03 14:28

Kasiu, piszesz o Michale:
"Wyraźnie mówi o grzechu lekkim, po którym chce pełnej jedności z Bogiem, a nie o łasce uświęcającej."

Przeczytaj ponownie, Michał wiąże jednak grzech lekki z potrzebą "powrotu do Łaski Pana Boga":
"Chciałbym dlatego upewnić się, czy mogę mieć spokojne sumienie i pewność, że "już od razu" powracam do Łaski Pana Boga, i że grzech lekki jest mi odpuszczany, gdy w opisany powyżej sposób oddaję szybko Panu Bogu taką moją winę?".
Jak tę łaskę rozumie, jednak nie do końca wiem.

Autor: Michał (---.static.ip.netia.com.pl)
Data:   2025-03-03 15:21

Rozumiem, dziękuję Kasiu za odpowiedź. Z Panem Bogiem.

Autor: Kaśka (---.96.192.186.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-03 15:45

Hanno, a ty nie przepraszasz Boga od razu za grzech lekki? On nie jest śmiercią duchową, ale też oddziela nas od pełnej jedności z Bogiem. Najlepiej to "czuć" jak sobie człowiek pozwoli na wiele grzechów lekkich i wydaje mu się, że nic się nie dzieje. Za jakiś czas wszystko się rozłazi.

"że "już od razu" powracam do Łaski Pana Boga, i że grzech lekki jest mi odpuszczany"
Michał mówi jak to rozumie. Że trzeba skorzystać z odpuszczenia tych grzechów podczas mszy świętej (akt pokuty lub komunia święta), a nie podczas spowiedzi. Szuka jeszcze innych sposobów przed pójściem na mszę.
"Często bowiem mam lęk i próbują atakować mnie skrupuły, że po każdym grzechu lekkim jedynie spowiedź powszechna na Mszy, i przyjęcie Komunii Świętej pojedna mnie z Bogiem i odpuści taki grzech."
Przecież to piękne i tak powinno być, że szukamy natychmiastowego pojednania z Bogiem po KAŻDYM grzechu. Grzech lekki TEŻ jest grzechem. Lekceważenie go zbyt często prowadzi niestety do grzechów ciężkich.

Michał wyraźnie mówi: "Tu nie pytam czy jest to grzech, bo wiem w sumieniu, że był to grzech lekki." Odsyłanie go do katechizmu dla dzieci jest bardzo przykre. Nie można wszystkich traktować jak przedszkolaków.

Hanno, mój nick to "Kaśka", nie Kasia. Na imię mam inaczej.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: