logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak budować Niebo na ziemi?
Autor: Małgorzata (---.play-internet.pl)
Data:   2025-03-05 23:58

Sakrament Eucharystii określany jest jako doświadczenie człowieka Nieba na Ziemi, również w ten sposób opisywana jest miłość oblubieńcza. Jak dodatkowo możemy budować Niebo na ziemi?

Re: Jak budować Niebo na ziemi?
Autor: Akittm (---.31.42.119.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-06 04:54

Nie ma sensu budować Nieba na Ziemi. Wielu ludzi cierpi. Po to się trudzimy, żeby faktycznie się do Nieba dostać. Gdyby chcieć je budować na Ziemi, Boże przykazania nie miałyby sensu. Jezus nie obiecuje nam szczęścia na tym świecie. Wybieranie dobra, nie zawsze niesie szczęście i radość tu na Ziemi. Często powoduje rozdarcie i smutek czy gniew. Nie w każdych okolicznościach i nie dla każdego, dobro wydaje się być pierwszym/najlepszym wyborem. Może być tak, że moje dobro to nie to samo, co dobro w szerszym kontekście. Niebo na ziemi jest ułudą - nawet w kontekście religijnych doświadczeń, bo to nie jest stałe. Możesz "doświadczyć nieba", a później to stracić.

"Sakrament Eucharystii określany jest jako doświadczenie człowieka Nieba na Ziemi"
Tu nie chodzi o doświadczenie. Chodzi o to, że to sam Bóg. A bycie z Bogiem na zawsze, to Niebo.
Miłość oblubieńcza? Nieuporządkowana rodzi cierpienie.

Wiem, że nie odpowiadam na Twoje pytanie, ale w kwestii faktycznych odpowiedzi, to myślę, że mogłabyś je otrzymać czytając Pismo Święte.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-03-06 10:48

"Królestwo Boże pośród was jest" (Łk 17, 20–21)
„Miłością ożywieni służcie sobie wzajemnie” (Ga 5, 13).
A więc służeniem sobie wzajemnie, miłością do Boga, siebie i bliźniego, wypełnianiem woli Bożej.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-03-06 16:29

Spróbuj spojrzeć na to w ten sposób: skoro Eucharystia jest dla nas swego rodzaju "paliwem", pozwalającym nam doświadczyć przedsmaku Nieba, to czy nie warto byłoby zastanowić się, co powinniśmy zrobić, aby to uczucie trwało jak najdłużej, podtrzymywane naszymi konkretnymi działaniami? To właśnie jest budowanie Nieba na ziemi.

Autor: Gabi (193.42.99.---)
Data:   2025-03-06 18:49

Małgorzato :-)

"Znalazłam moje niebo na ziemi, ponieważ niebem jest Bóg. A Bóg jest w mojej duszy" (św. Elżbieta od Trójcy Świętej).

Niebo nosimy w sobie, to ta izdebka, gdzie mieszka ON i wypatruje nas z nieopisaną tęsknotą. Wpadaj jak najczęściej do swej izdebki i spędzaj tam z Nim czas w ukryciu, by sprawić Mu radość, gdyż każdą relację, a w szczególności relację z Panem, buduje się poprzez spędzanie czasu razem.

"Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzień zbawienia" (2 Kor 6, 2).

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-06 20:54

Niebo buduje się powoli już tutaj, na ziemi. Ułomnie, ale już tutaj.
https://jezuici.pl/2021/11/gdzie-znajduje-sie-niebo/

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2025-03-09 10:30

Czynić dobro bliźnim poprzez uczynki miłosierdzia co do duszy i co do ciała.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: