logo
Czwartek, 27 marca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy wypada kupować używane medaliki?
Autor: M (---.tuchola-dc.pl)
Data:   2025-03-09 15:34

Chciałabym kupić religijny naszyjnik z internetu na pewnej popularnej stronie, gdzie można wstawiać swoje ogłoszenia sprzedażowe. Czy wypada kupować medaliki od drugiej osoby, używane? Dla nnnie to nie był problem, ale niektórzy w moim otoczeniu mają inne zdanie. Proszę o odpowiedź.

Re: Czy wypada kupować używane medaliki?
Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2025-03-09 18:16

A dlaczego nie? Bo nie widzę pół przyczyny by nie kupować.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-09 21:26

Nie rozumiem na razie, dlaczego miałoby nie wypadać.
Sama mam dwa stare, piękne (i mam pełne prawo uważać, że używane) medaliki, które kupiłam od osób ich niepotrzebujących - noszę je, mają tzw. drugie życie, służą. Mają one swoją wartość materialną (kruszec, wiek, praca twórcy), więc za nie obcej osobie zapłaciłam.
Alternatywą dla puszczenia ich w ruch byłoby pewnie, że leżałyby zapomniane w szufladzie albo i zostały zniszczone. Oddane za grosze na jubilerski złom, wyrzucone.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-03-09 22:01

Moim zdaniem dobrze jest, kiedy przedmioty religijne trafiają w odpowiednie ręce - nieważne czy nowe, czy używane. Różne organizacje co jakiś czas organizują zbiórki np. różańców, nowych w które potem jadą do wspólnot w Afryce czy na wschodzie - nie ma wymogu, że mają być nowe. Medaliki, różańce, religijne obrazy czy czasopisma nie są po to, żeby leżeć i się kurzyć, tylko służyć pogłębieniu wiary.

Autor: Kaśka (---.10.76.220.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-03-10 01:57

Chyba raczej chodzi o to, że jest wiele głosów, że takich świętych rzeczy nie wolno sprzedawać (słyszałam wiele razy), można je bezpłatnie przekazywać. Myślę, że wzięło się to stąd, że mówi się tak o relikwiach. Że nie wolno ich sprzedawać. Rzeczywiście relikwii jako takich się nie sprzedaje.

Relikwie jednak także nie leżą luzem, są "zapakowane" i to opakowanie jednak kosztuje. Co innego skrawki materiału potartego o trumienkę świętego, naklejone na kartonik. One zwykle są rozdawane bezpłatnie przez klasztor albo parafię, gdzie mieszkał święty. Stałe opakowanie musi kosztować (materiał, projekt, wykonanie, napisy). Wiem, że był problem handlu w internecie nie-wiadomo-czym i stąd temat.

Medalik też ktoś musiał wyprodukować. Ale czy jest z materiału, który jest podany, czy jest warty tyle ile ktoś chce - tego pewnie nie sprawdzisz. Rzadko jest certyfikat. Możesz spokojnie kupić, jeśli ci się spodoba, ale na własną odpowiedzialność. Osobiście natomiast nie dowierzałabym zbytnio, gdyby ktoś zapewniał, że był poświęcony przez Wielką Osobę i ma większą wartość niż ma. Musiałabym znać osobę sprzedającą i jej kontakty. A takie zapewnienia często się w internecie pojawiają.

Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2025-03-10 17:25

To nawiązując do poprzedniej wypowiedzi: ostatnio kupiłem za 55 zł obrazek z relikwią o. Wenantego Katarzyńca (jako relikwia kawałek materiału, który służył do przeniesienia ciała Wenantego). Czy to coś niestosownego? O ile w sprzedaży rozumiem, że można się doszukać czego, to w kupnie też?

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2025-03-10 21:15

Proszę przeczytać:
https://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=300845&t=300799

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-03-11 11:35

M,
Ja bym jeszcze (nim go założę na szyję) porządnie wyszorowała i zdezynfekowała. Nie zaszkodzi - był już przecież wcześniej używany. To tak ku przestrodze :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: