logo
Czwartek, 27 marca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Co Pan Bóg może mi oferować w moim beznadziejnym życiu?
Autor: kuba9131 (---.v37.interkam.pl)
Data:   2025-03-11 23:11

Czy mam jakieś oferty od Niego?

Re: Co Pan Bóg może mi oferować w moim beznadziejnym życiu?
Autor: α (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-03-11 23:32

Brzmi, jakbyś przechodził przez naprawdę trudny czas…
Jeśli chodzi o Boga – On nie obiecuje, że życie zawsze będzie łatwe, ale daje nadzieję, nawet gdy wszystko wydaje się beznadziejne. Mówi, że nigdy nie jesteś sam, że jest przy Tobie nawet w najciemniejszych chwilach. Może dać Ci pokój w sercu, którego świat nie potrafi dać, oraz siłę do przejścia przez cierpienie.
Nie wiem, co dokładnie przeżywasz, ale jeśli czujesz, że wszystko jest bez sensu – to jeszcze nie koniec. Może teraz tego nie widzisz, ale Bóg działa nawet w chaosie. Jeśli liczysz na bardziej konkretne odpowiedzi, napisz co Cię trapi.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-03-12 08:31

A czego oczekujesz od Kogoś, kto umarł za Ciebie?

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-03-12 11:26

Czy musimy się domyślać o co Ci chodzi? Skonkretyzuj swoje pytanie, jasno.

Autor: kaktus (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-03-12 12:22

Napisz coś więcej, bo z tego jednego zdania ciężko cokolwiek doradzić. Główna oferta Pana Boga, to wieczne życie w szczęściu tak dużym, że "ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć,
jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują" (1 Kor 2,9).

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2025-03-12 12:45

Czego konkretnie oczekujesz?

Autor: ann (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-03-12 13:16

Bóg oferuje nadzieję, miłość i sens nawet w najbardziej beznadziejnych momentach życia. Oto kilka kluczowych darów, które Bóg daje wierzącym:

1. Miłość i obecność – Bóg jest zawsze obecny, nawet w cierpieniu. Jego miłość jest bezwarunkowa, co oznacza, że nigdy nie jesteśmy sami, niezależnie od sytuacji.

2. Nadzieja – Nawet jeśli życie wydaje się beznadziejne, chrześcijaństwo uczy, że Bóg może wyprowadzić dobro z każdej sytuacji. Historia świętych pokazuje, że najtrudniejsze doświadczenia mogą prowadzić do duchowego wzrostu i nowego początku.

3. Przebaczenie i nowy początek – Sakrament spowiedzi pozwala uwolnić się od ciężaru grzechu i zacząć od nowa. Bóg zawsze daje człowiekowi drugą szansę.

4. Pokój serca – Modlitwa, sakramenty i zawierzenie się Bogu mogą przynieść wewnętrzny spokój nawet w najtrudniejszych momentach życia.

6. Społeczność wierzących – Kościół jest wspólnotą, która może dać wsparcie duchowe i praktyczne w trudnych chwilach.

W praktyce oznacza to, że człowiek w beznadziejnym położeniu może zwrócić się do Boga w modlitwie, szukać Go w sakramentach i we wspólnocie wierzących, a także wierzyć, że Jego plan ma głębszy sens, nawet jeśli teraz go nie widzi.

Co ważne - to nie oferta ani układ, lecz relacja z Bogiem oparta na wierze, miłości i zaufaniu, a nie na oczekiwaniu korzyści.

Autor: Jola (---.146.135.120.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-03-12 16:07

Siebie. A jakie są Twoje oferty dla Niego?

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-12 17:13

Nie wiem, czy zauważyłeś, że Pan Bog ofiarowuje Ci w każdym momencie wodę, powietrze, grawitację, ciało, ktore korzysta z tych dóbr oraz parę innych "banałów". Jeśli przestałby Ci je nadal dawać, wycofał je np. za godzinkę, zostałbyś unicestwiony.
O darach w płaszczyźnie duchowej świadomie nie wspominam.

Autor: kuba9131 (---.v37.interkam.pl)
Data:   2025-03-12 17:53

Miałem na myśli np. czy Pan Bóg może zrobić tak że poczuje się zadowolony w jakiś cudowny sposób? Tak z niczego. Czasem z tego smutku naprawdę już psychicznie sił brak.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-03-12 18:58

Kuba
Udaj się do specjalisty zdrowia psychicznego. Jest bez skierowania i może zbadać pod kątem ewentualnej depresji oraz przypisać leki i pokierować na rozmowy do terapeuty. Nie lekceważ swojego samopoczucia.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-03-12 19:36

Kuba, lekarzy i terapeutów też oferuje Bóg.
Powody do zadowolenia, a przynajmniej wdzięczności Bogu, mógłbyś znaleźć, gdybyś chciał ich poszukać. Ale Ty kolejny rok wolisz się taplać w swoim bagienku, gdzie tylko smród, brud i opary widać. A życie mija...

Autor: gaja (---.net.cybernetwmw.com)
Data:   2025-03-13 09:07

Może dziennik wdzięczności podziała trochę. Uświadom sobie, że masz dach nad głową, ciepło w domu, bieżąca wodę, toaletę i prysznica Nawet praca w biedrze czy w żabce to dobra praca w porównaniu do lat gdy ludzie pracowali za 5 zł/h na umowę zlecenie. Na dyskotekach wcale nie jest tak fajnie bo są żule i buraki. Tak że jak nie chodzi to nie ma czego żałować.

Autor: Pax (153.19.170.---)
Data:   2025-03-13 09:42

A czy dziś podziękowałeś już Bogu, że masz ręce, nogi, wzrok, słuch, masz co jeść i gdzie mieszkać? Czy zdajesz sobie sprawę, że 2/3 mieszkańców naszej planety żyje w biedzie, za mniej niż 1-2 dolary dziennie? To co widzimy na ulicy, Europa, Ameryka, Zatoka Perska, Australia, Japonia to jest mniejszość. Albo z przesytu nie masz na nic ochoty albo masz depresję, którą trzeba leczyć.

Autor: Gabi (95.214.217.---)
Data:   2025-03-14 10:46

Kubo :-)

Żadne życie nie jest beznadziejne, Twoje również, ponieważ zostało stworzone przez Tego, Który jest i Który jest Nadzieją. "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem" (J 14, 6). To Miłość Cię utkała i przeznaczyła do Miłości już tu na ziemi. Można się wpatrywać w swoje niepowodzenia, upadki, słabości i choroby, ale ON jest i kocha Cię tu i teraz. Pozwól Mu zadbać o siebie i pozwól Mu siebie kochać, zwróć swoje serce ku Niemu.

"Mieć nadzieję, to oczekiwać z oświeconym zaufaniem czegoś, czego nie znamy, od Tego, od którego poznaje się miłość. I otrzymujemy w takiej mierze, w jakiej ufamy… Powierzyć się naprawdę Bogu, znaczy zaufać Jemu. To zaufanie staje się prawdziwe, gdy Boga traktuje się jako Boga, czyli Wszechmogącego i nieskończenie dobrego nie zostawiając w sobie miejsca na niepokój, ale należy sprowadzić go do milczenia, gdyż nasza nadzieja nie może tolerować niepokoju...

W momentach cierpienia nikt nas nie pyta, czy jesteśmy mocni. Nie pyta się ziaren zboża gdy się je mieli, czy są mocne i twarde, ale żeby pozwoliły uczynić z siebie mąkę na chleb. To, o co prosi Bóg, to wierzyć w Niego, w Nim pokładać nadzieję, gdyż On jest wszechmocny jako Bóg. Mieć nadzieję, nawet gdy jesteśmy przybici do ziemi, unieruchomieni, ale z żywą nadzieją, niezniszczalną" - pisała ponad sto lat temu nawrócona ateistka i marksistka Madeleine Delbrêl.
https://deon.pl/wiara/slowa-z-krzyza-zaprawde-powiadam-ci-jeszcze-dzis-bedziesz-ze-mna-w-raju,3092135

Kubo, niech Pan Cię strzeże i błogosławi +

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: