logo
Czwartek, 27 marca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Ksiądz nie powinien sam proponować kierownictwa duchowego?
Autor: z. (---.net.cybernetwmw.com)
Data:   2025-03-13 07:50

Mam pytanie do hanny odnośnie tej wypowiedzi: "Ojojoj, jeżeli ktokolwiek sam PROPONUJE Ci WŁASNE towarzyszenie duchowe, to mnie nauczono (lata formacji; mam zaufanie do tej powtarzalnej rady), że należy uprzejmie podziękować. I... może się zdziwisz, uciekać gdzie pieprz rośnie."

Czy to znaczy, że ksiądz nie powinien sam proponować kierownictwa duchowego?

Re: Ksiądz nie powinien sam proponować kierownictwa duchowego?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-03-13 19:42

Skoro jest to pytanie do mnie, to odpiszę zgodnie z tym, jak mnie formowano. Ksiądz może oczywiście widzieć u kogoś potrzebę kierownictwa, ale uczono mnie (co nie ma rangi objawienia i może znajdziesz inną odpowiedź), że nie powinien proponować siebie samego jako kierownika. Chodzi o pełną wolność, niesugerowanie, nienarzucanie. Uniknięcie wszelkich uwikłań, manipulacji, zależności, nieumiejętności odmowy itd.
O kierownictwo prosi osoba zainteresowana. Ona wybiera osobę jej towarzyszącą. Po przemyśleniu i przemodleniu. I liczmy się też z odmową.
Każda ze stron w dowolnym momencie może również w wolności i odpowiedzialnie powiedzieć, że dalsze towarzyszenie nie jest możliwe, pożądane, owocne, że widzi potrzebę zmiany itd.

Pewien wyjątek: rozmaite rekolekcje zamknięte z towarzyszeniem duchowym. Z natury krótkotrwałe. Tam rekolektant godzi się na konwencję: to rekolekcje z towarzyszeniem; ale niekoniecznie zawsze ma wpływ na wybór konkretnej osoby towarzyszącej przez tych kilka dni. To kwestia organizacyjna.
Ale i tak nie wygląda to w taki sposób, że to kierownik przechadza się po korytarzu i wybiera sobie osoby czy im proponuje: to ta pani do mnie, i jeszcze ten młodzieniec, zapraszam.

Re: Ksiądz nie powinien sam proponować kierownictwa duchowego?
Autor: z. (---.net.cybernetwmw.com)
Data:   2025-03-14 12:32

Dziękuję :)
Mnie ksiądz proponował ale nie skorzystałam.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: