Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data: 2025-04-02 23:48
W Konstytucji o Liturgii Sacrosanctum Concilium i Ogólnym wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego kwestia ta jest opisana dosyć, nomen omen, ogólnie:
"Po Ewangelii i homilii, zwłaszcza w niedziele i święta nakazane, należy przywrócić "modlitwę powszechną", czyli "modlitwę wiernych", aby z udziałem ludu zanoszone były błagania za Kościół święty, za tych, którzy nami rządzą, za tych, którzy znajdują się w różnych potrzebach, za wszystkich ludzi i o zbawienie całego świata" (KL 53)
"W modlitwie powszechnej, czyli modlitwie wiernych, lud w pewien sposób odpowiada na słowo Boże przyjęte z wiarą i wykonując swą wynikającą z chrztu funkcję kapłańską, zanosi do Boga błagania za zbawienie wszystkich." (OWMR 69)
z tego punktu wynika, że ta modlitwa powinna być skierowana bezpośrednio do Boga. Zresztą cała Msza jest skierowana do Boga Ojca przez Jezusa w Duchu Świętym, co poniekąd wymusza formy stosowanych modlitw, przy czym w mszach maryjnych i za pośrednictwem konkretnych świętych dopuszczalne jest zwracanie się do Boga za ich pośrednictwem.
"Lud zaś, stojąc, przyłącza się do modlitwy albo przez wspólne wezwanie wypowiadane po każdej intencji, albo przez modlitwę w milczeniu." (OWMR 71)
czyli brak odpowiedzi ludu po każdej prośbie jest OK.
Z kolei według instrukcji o należytym wykonywaniu konstytucji o liturgii świętej „Inter ocumenici” (I Instrukcja):
"celebransowi zastrzega się słowa wprowadzające i modlitwę końcową, którą zwyczajnie będzie modlitwa Deus refugium nostrum et virtus (por. Mszał rzymski, Modlitwy różne n. 20) albo jakaś inna modlitwa, bardziej odpowiadająca szczególnej potrzebie." (p. 56)
Znalazłam dokument o modlitwie powszechnej:
https://ordo.pallotyni.pl/index.php/dokumenty-o-liturgii/wprowadzenia-do-ksiag-liturgicznych/308-modlitwa-powszechna
Niestety nie jestem w stanie dokopać się do tego, kto ten dokument wydał, czy to zalecenia krajowe czy ogólne Kościoła ani daty wydania - widnieje w podrozdziale "Wprowadzenie do ksiąg liturgicznych".
Wynika z niego, że dopuszczalne jest wymienianie intencji i cisza po nich, a zakończenie modlitwy powszechnej powinno być krótkie i teocentryczne.
Nie odniosę się za bardzo do kwestii zwracania uwagi księdzu. Ja bym pewnie bardziej z ciekawości zapytała skąd taka a nie inna forma, ewentualnie z powołaniem się na źródła. Dodatkowo jeśli ksiądz to mocno starsza osoba (nie piszesz o tym), to cóż, oni miewają swoje x-letnie naleciałości, czasem niereformowalne, plus jeszcze dochodzi tzw. folklor lokalny, kiedy to "wszyscy" w danym rejonie tak robią. Nie przeskoczysz tego, zwłaszcza, że Ty jesteś tam gościem - wyjedziesz i to, co się dzieje w sanatorium, będzie poza Twoją kontrolą.
|
|