logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Modlitwę wiernych ksiądz kończy 'Pod Twoją obronę'.
Autor: Tomasz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-01 19:19

Jestem w sanatorium. Tutaj jest kaplica, gdzie dochodzący ksiądz odprawia mszę kilka razy w tygodniu. Jednak nie wygląda ona dokładnie tak samo, jak ta msza, którą znam. Ma drobne modyfikacje. Jedną z takich rzeczy jest modlitwa wiernych. Nie jest tak, że czytane są wezwania, a ludzie odpowiadają "wysłuchaj nas, Panie". Ksiądz mówi, za co się modlimy, wymienia też intencję mszy świętej, a ludzie nie odpowiadają "wysłuchaj nas, Panie" ani nic podobnego, lecz po wymienieniu wszystkich intencji modlą się modlitwą "Pod Twą obronę".
Zastanawiam się, czy nie ma tu błędu. Modlitwa wiernych jaką znam jest skierowana wprost do Boga, a nie do Maryi. Myślę, czy nie powinienem zwrócić uwagi księdzu, ale wolę naprzód się upewnić, czy tak, jak prowadzi on modlitwę wiernych jest dopuszczalne. Ten ksiądz wygląda na dobrego, zaangażowanego kapłana i nie chcę go jakoś urazić. Ale jeśli popełniałby błąd to chyba trzeba go naprostować. Jak myślicie? Co robić? Zwrócić uwagę, czy dać sobie spokój?

Re: Modlitwę wiernych ksiądz kończy 'Pod Twoją obronę'.
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-02 23:48

W Konstytucji o Liturgii Sacrosanctum Concilium i Ogólnym wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego kwestia ta jest opisana dosyć, nomen omen, ogólnie:

"Po Ewangelii i homilii, zwłaszcza w niedziele i święta nakazane, należy przywrócić "modlitwę powszechną", czyli "modlitwę wiernych", aby z udziałem ludu zanoszone były błagania za Kościół święty, za tych, którzy nami rządzą, za tych, którzy znajdują się w różnych potrzebach, za wszystkich ludzi i o zbawienie całego świata" (KL 53)

"W modlitwie powszechnej, czyli modlitwie wiernych, lud w pewien sposób odpowiada na słowo Boże przyjęte z wiarą i wykonując swą wynikającą z chrztu funkcję kapłańską, zanosi do Boga błagania za zbawienie wszystkich." (OWMR 69)
z tego punktu wynika, że ta modlitwa powinna być skierowana bezpośrednio do Boga. Zresztą cała Msza jest skierowana do Boga Ojca przez Jezusa w Duchu Świętym, co poniekąd wymusza formy stosowanych modlitw, przy czym w mszach maryjnych i za pośrednictwem konkretnych świętych dopuszczalne jest zwracanie się do Boga za ich pośrednictwem.

"Lud zaś, stojąc, przyłącza się do modlitwy albo przez wspólne wezwanie wypowiadane po każdej intencji, albo przez modlitwę w milczeniu." (OWMR 71)
czyli brak odpowiedzi ludu po każdej prośbie jest OK.

Z kolei według instrukcji o należytym wykonywaniu konstytucji o liturgii świętej „Inter ocumenici” (I Instrukcja):
"celebransowi zastrzega się słowa wprowadzające i modlitwę końcową, którą zwyczajnie będzie modlitwa Deus refugium nostrum et virtus (por. Mszał rzymski, Modlitwy różne n. 20) albo jakaś inna modlitwa, bardziej odpowiadająca szczególnej potrzebie." (p. 56)

Znalazłam dokument o modlitwie powszechnej:

https://ordo.pallotyni.pl/index.php/dokumenty-o-liturgii/wprowadzenia-do-ksiag-liturgicznych/308-modlitwa-powszechna

Niestety nie jestem w stanie dokopać się do tego, kto ten dokument wydał, czy to zalecenia krajowe czy ogólne Kościoła ani daty wydania - widnieje w podrozdziale "Wprowadzenie do ksiąg liturgicznych".

Wynika z niego, że dopuszczalne jest wymienianie intencji i cisza po nich, a zakończenie modlitwy powszechnej powinno być krótkie i teocentryczne.

Nie odniosę się za bardzo do kwestii zwracania uwagi księdzu. Ja bym pewnie bardziej z ciekawości zapytała skąd taka a nie inna forma, ewentualnie z powołaniem się na źródła. Dodatkowo jeśli ksiądz to mocno starsza osoba (nie piszesz o tym), to cóż, oni miewają swoje x-letnie naleciałości, czasem niereformowalne, plus jeszcze dochodzi tzw. folklor lokalny, kiedy to "wszyscy" w danym rejonie tak robią. Nie przeskoczysz tego, zwłaszcza, że Ty jesteś tam gościem - wyjedziesz i to, co się dzieje w sanatorium, będzie poza Twoją kontrolą.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-03 01:31

Jest naczelną zasadą w liturgii, by nie mieszać celebracji liturgicznych (na przykład liturgii Mszy Świętej) z modlitwami nie należącymi do liturgii Kościoła (choćby najbardziej szacownymi - "Pod Twoją obronę" pochodzi z II wieku!). Być może nie dla każdego jest czytelne, jak ważne jest to rozróżnienie.

Zwrócił na to uwagę papież Paweł VI w Adhortacji apostolskiej Marialis cultus:
„Niekiedy dochodzi do tego, że w samo sprawowanie Ofiary Eucharystycznej zostają włączone pewne elementy zapożyczone z nowenn lub innych nabożeństw. Stąd rodzi się niebezpieczeństwo, że Pamiątka Pana nie będzie już stanowić szczytowego momentu spotkania wspólnoty chrześcijańskiej, lecz będzie jakby pewną okazją do odprawienia nabożeństwa należącego do pobożności ludowej. Tym, którzy tak postępują, chcemy przypomnieć normę soboru, według której nabożeństwa winno się uzgadniać z liturgią, bynajmniej zaś nie mieszać z nią”.

Autor: Tomasz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-04 20:38

Rozmawiałem z tym księdzem. Mówi, że "Pod Twoją obronę" na koniec modlitwy wiernych wynika z pobożności maryjnej. Natomiast że to jest OK, ponieważ na zakończenie modlitwy wiernych (po tym "Pod Twoją obronę") wypowiada słowa, w których zwraca się z prośbą o wysłuchanie modlitw skierowaną do Boga przez Maryję. Mówi, że się na tym zna i jest w komisji teologicznej (o ile dobrze zapamiętałem - nie wiem, czym jest ta komisja teologiczna). W każdym razie sprawdziłem w internecie - ten ksiądz jest wykształcony (ma doktorat), wydał kilka książek teologicznych, jest też kanonikiem E.C.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-05 14:23

To masz odpowiedź - argumenty, nawet poparte dokumentami Kościoła, nie trafią, bo on wie lepiej, bo doktorat z jednej dziedziny daje wiedzę we wszystkich innych 🙂.
To zjawisko ma swoją nazwę, jak sobie przypomnę, to napiszę, zwykle przytrafia się noblistom.

Autor: EmGie (---.116.166.39-bartnet.pl)
Data:   2025-05-18 13:27

Dzisiaj podczas Mszy św. inauguracyjnej pontyfikat Leona XIV przyszła mi pewna myśl.

Otóż nasz nowy papież, ale i przecież także jego poprzednicy w czasie liturgii a przed końcowym błogosławieństwem, odprawił Regina caeli, która jest wielkanocną modlitwą ku czci Najświętszej Maryi Panny (w okresie wielkanocnym zamiast 'Anioł Pański").

Więc skoro sam papież, który ustanawia prawo w Kościele świętym, dopuszcza taką możliwość, więc takie dodatkowe modlitwy, szczególnie ku czci NMP sa możliwe.

Jeśli moje przemyślenia są obarczone błędem lub niezgodne z nauka Kościoła, to proszę moderatora o poprawienie, bądź niepublikowanie tego postu..

Z Panem Bogiem

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: