Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data: 2025-04-09 12:48
Trucizna, od której warto trzymać się z daleka; mało widoczny, ale destrukcyjny typ ludzi - żyjący w stanie chronicznego nieszczęścia. Niezależnie od tego, jak zmienia się ich życie, zawsze znajdują powód do narzekania. Ich dzień zaczyna się od uraz, dzień wypełniony jest litością do siebie, a wieczór kończy opowieściami o niesprawiedliwości tego świata. To ci, którzy nigdy nie uśmiechają się szczerze, którzy znajdują cień nawet w najbardziej słoneczny dzień. Możecie próbować wspierać taką osobę, dodawać otuchy, dawać jej mądre rady, ale dla wielu ludzi cierpienie to nie tylko chwilowe uczucie czy trudny okres, ale sposób na życie. Przyzwyczaili się żyć w ten sposób i nie szukają rozwiązań. Potrzebują tylko wdzięcznych słuchaczy, którzy będą kiwali głową i zgadzali się z ich słowami. Ból jest nieunikniony, ale cierpienie to wybór. I jeśli będziecie z takimi ludźmi zbyt długo, również zaczniecie się zmieniać. Negatywność jest zaraźliwa. Nie krzyczy, szepcze, wkrada się do głowy cicho, skrycie jak pleśń, która rosła w ciemności. Powoli, niewidocznie, ale destrukcyjnie. Najpierw po prostu współczujecie, potem angażujecie się w rozmowy, a potem nagle zauważacie, że myślicie jak oni. Mówicie ich słowami i patrzycie na swoje życie cudzymi oczami. Przez pryzmat skarg, uraz i niekończącego się niezadowolenia. To może być sąsiad ciągle opowiadający, jak ciężko mu się żyje czy przyjaciółka narzekająca na swoje związki ale odrzuca wszystkie porady. Ona nie szuka wyjścia. Szuka potwierdzenia swojego bólu. Stajesz się dla niej lustrem, w które patrzy nie po to, aby rozwiązać problemy, ale aby się pocieszyć. Pewnego razu pszczoła wpadła do głębokiej studni. Przechodzeń zobaczył ją i podał kij, żeby ją uratować. Pszczoła wydostała się, ale następnego dnia znowu wpadła. I tak działo się wciąż od nowa. W końcu przechodzień powiedział: Dlaczego nie latasz ostrożniej? Pszczoła odpowiedziała: Przyzwyczaiłam się do ciemności. Tam jest spokojnie. Poza tym zawsze mnie ratujesz. Dlaczego miałabym coś zmieniać? Tak rozumują ludzie-ofiary. Możesz wejść do ich domów z radością, marzeniami i inspiracją, a wyjść wycieńczony, pełen wątpliwości i z poczuciem że wszystko jest bez sensu. Takie osoby swoje zachowanie nazywają troską i doświadczonym spojrzeniem na życie. Ale tak naprawdę to tylko strach. Strach przed działaniem, zmianami, ryzykiem. A jeśli słuchasz ich zbyt długo zaczynasz myśleć, że ten strach należy do ciebie. Dlatego warto chronić się przed takim wpływem, nawet jeśli tak zachowuje się bliska osoba. Historia, wspomnienia, wspólne lata to nie usprawiedliwienie, jeśli ktoś ciągnie ciebie na dno. Nie musisz być ratownikiem. Jeśli ktoś nie chce się zmienić, nie musisz tonąć razem z nim. Twoje spojrzenie na świat determinuje każdą twoją decyzję. I jeśli wokół ciebie są tylko skargi, urazy, chroniczna nieuchronność, to ten kontekst zaczyna zmieniać i ciebie. Zaczynasz mówić cudzymi słowami, myśleć cudzymi myślami i tracić wiarę w swoje jutro. Nie warto otwierać drzwi ludzi uważających się za wieczne ofiary. Z wiekiem nieuchronnie się zmieniamy, uczymy się być mądrzejsi, spokojniejsi, bardziej pewni siebie. Prawdziwy wzrost to nie osiągnięcia zawodowe, a wewnętrzna transformacja. Stajesz się osobą, którą sam szanujesz. Ale nie wszyscy są gotowi zobaczyć ciebie nowym. Niektórzy utknęli we wspomnieniach, jak kiedyś byłeś delikatny, naiwny i słaby. I teraz nawet jeśli jesteś już inny, oni uparcie trzymają się starego wizerunku. Nie dlatego, że ciebie nie kochają, ale dlatego że tak im wygodniej. Nie wierzą w zmiany, nawet jeśli odgrywają sie na ich oczach. To może być rodzic rozmawiający z tobą jak z dzieckiem, choć jesteś dorosłą osobą. Albo były partner mówiący 'I tak ci się nie uda', bo nie potrafi zrozumieć, że nie zależysz od niego. Każdy zarzut takich osób to jak niewidzialny worek z kamieniami, który ciągniesz za sobą pod górę swojego życia. Poeta pisał: 'Wczoraj byłem sprytny i chciałem zmienić świat. Dziś jestem mądry i chcę zmienić siebie.' Ci którzy utknęli w przeszłości często nie widzą, że wybrałeś drogę mądrości i dlatego uparcie ciągną ciebie z powrotem do starych ról i scenariuszy. Nie są złośliwi. Po prostu boją się utraty tego co znali. Ale ich strach nie powinien stawać się twoją przeszkodą. Bo im dłużej pozostajesz wokół takich osób, tym więcej zaczynasz wątpić w siebie; a co, jeśli mają rację? A co jeśli wcale się nie zmieniłem? Te wątpliwości niszczą ciebie od środka. Ważne, aby zrozumieć - jeśli ktoś nie dostrzega twojego wzrostu, to nie twoja wina. I na pewno nie jest twoim obowiązkiem przekonywanie takiej osoby lub udowodnienie jej twojej wartości. Twoim zadaniem jest zachowanie szacunku do siebie, wybór własnej drogi i pozostawienie blisko potrafiących powiedzieć: widzę jak się zmieniłeś i jestem z tego dumny. Czasem aby zachować siebie trzeba puścić tych, którzy nadal trzymają ciebie w niewoli przeszłości. Nie kłócić się, nie udowadniać, tylko wybrać siebie. Nie wchodzić w drzwi odmawiających przyjęcia ciebie takim jakim jesteś teraz.
|
|