logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Intencja: o odrost włosów na głowie.
Autor: Tomasz (31.94.64.---)
Data:   2025-04-07 21:07

Przez nią uprosisz wszystko, jeżeli to, o co prosisz, będzie zgodne z wolą moją. (Dz. 1731)
Zacząłem się modlić koronką do Bożego miłosierdzia, w intencji odrostu włosów na głowie by włosy odrosły.
Czy To jest oznaką Mego egoizmu, chciwości?
Czy tak koronka jest jedynie dla umierających grzeszników?

Re: Intencja: o odrost włosów na głowie.
Autor: rozsądek_przede_wszystkim (---.49.40.201.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-08 08:32

Polecam połączyć terapię minoxidilem z modlitwą - masz większą pewnośc że pomoże :P

Autor: Gabi (193.42.99.---)
Data:   2025-04-08 10:58

Tomaszu :-)

Pan podtrzymuje całe Twe istnienie i w każdej chwili obdarza Cię dobrem, którego potrzebujesz. Możesz Mu całkowicie zaufać i się powierzyć. ON przenika Twe serce, widzi Twoje potrzeby, zna pragnienia, słyszy prośby. Przychodź do Niego w prostocie serca jak małe dziecko, ponieważ jesteś Jego ukochanym Dzieckiem. ON się zatroszczy o wszystko w najlepszy sposób.

Niech Pan Ci błogosławi +

Autor: Ciri (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-08 13:56

Jeśli inne wątki podpisane nickiem "Tomasz" są Twojego autorstwa, to albo nie masz się czym zająć, albo ktoś tu ma poważny problem i mamy drugiego Karola. Ewentualnie to jakieś jaja z katolickiego forum ;)

Niemniej polecam szampony przeciw wypadaniu włosów. Ponoć korzystne są też cynk i skrzyp (tabletki).

Autor: Tomasz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-08 15:40

Zapewniam, że autor tego wątku nie jest jedynym Tomaszem na tym forum.

Autor: Kate (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-08 16:55

Lek Minoxidil działa dopóki się używa, później bardzo często włosy wypadają ponownie...

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-08 19:09

Wiesz, modlić się zasadniczo możesz o co chcesz i jak chcesz, niemniej warto przy tym używać rozumu. Mnie bolesna męka Jezusa, bicie, ukrzyżowanie i to wszystko, o czym jest mowa w tej koronce stanowi, delikatnie mówiąc, mocny kontrast w zestawieniu z wypadaniem włosów. Może świadczyć o tym, że nie rozumiesz słów, którymi się modlisz albo że robisz to bezmyślnie. Ale może Bóg w ten sposób chce pobudzić Twoje serce do zastanowienia się nad tym, co i z jakiego powodu jest dla Ciebie ważne, a w rezultacie do przemiany serca i ewaluacji priorytetów życiowych albo do zastanowienia się, co się naprawdę kryje za tymi włosami - może brak pewności siebie, poczucia własnej wartości, chęć bycia cool (używa się jeszcze tego słowa?) za wszelką cenę itd.
"Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę." (1 Kor 6, 12)

Autor: Andrzej (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-08 19:16

Brak włosów to może być problemem u kobiet. Ale u mężczyzn?
Ja nigdy w życiu nie miałem problemu z włosami. Problemy z włosami są z powodu testosteronu, nawet lepiej mieć mniej włosów, za to więcej testosteronu.

Poniżej kilka przysłów, porzekadeł i powiedzonek (zarówno tradycyjnych, jak i w stylu ludowym czy żartobliwym), które wyrażają, że łysina u mężczyzny nie jest czymś złym – wręcz przeciwnie, bywa powodem do dumy:
Klasyczne i ludowe (lub stylizowane na ludowe):

Na mądrej głowie głupie włosy nie rosną.
– Klasyk, który wskazuje, że łysina to oznaka mądrości.

Łysa głowa – pełna rozumu.
– Proste i trafne.

Tam, gdzie rozum, tam nie potrzeba włosów.
– Mądrość ważniejsza niż wygląd.

Gdzie rozum siedzi, tam włos się nie plącze.
– Obrazowo i z humorem.

Im mniej włosów, tym więcej głowy.
– Wskazuje na „więcej miejsca” na mądrość.

Żartobliwe i współczesne powiedzonka:

Łysy? Nie łysy – aerodynamiczny!
Włosy to tylko ochrona przed zimnem, rozum grzeje sam.
Nie łysy – po prostu szybciej myśli.
Włosy odchodzą, mądrość zostaje.
Nie łysy, tylko skupiony na ważniejszych sprawach.

Autor: Akittm (---.31.173.175.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-08 21:30

Byłeś u trychologa?

Autor: bergamotka (5.180.61.---)
Data:   2025-04-09 14:45

Ja bym zaczęła raczej od dermatologa. To lekarz w którego kręgu zawodowych zainteresowań pozostaje skóra, także głowy. Dobry, rzetelny dermatolog zrobi to samo co trycholog - który zajmuje się problemami i chorobami skóry głowy, ale nie jest lekarzem co oznacza że nie wystawia recept - tj. oceni stan mieszków włosowych, stan włosów, zaleci potrzebne badania, dobierze odpowiednią pielęgnację i odpowiednia suplementacje, przeprowadzi w razie potrzeby zabiegi mezoterapii igłowej skóry głowy a nadto jako lekarz dobierze odpowiednie leczenie. Mówię to z własnego doświadczenia bo niestety miałam problem wypadających włosów (zdaniem lekarza był to efekt uboczny kuracji którą przeszłam a która była jednak dość obciążająca) a moja lekarz dermatolog ogarnęła temat właśnie tak kompleksowo - leczenie, suplementacja, pielęgnacja, dwa zabiegi mezoterapii. Ale to właśnie przede wszystkim leki poprawiły stan mieszków włosowych, reszta wspierała raczej wzrost nowych włosów. A o ile leki były stosunkowo tanie, to na pielęgnację, suplementacje i zabiegi można wydać naprawdę sporo... Czy pomogło? Zależy jak spojrzeć. Mieszki włosowe wyglądają normalnie, włosy wyglądają normalnie, mam dużo tzw. baby hair. Ale zalecenia co do pielęgnacji, suplementacji zostały, cały czas wcieram też lekarstwo w skórę głowy - nie tak często jak na początku kuracji, ale tak raczej dla podtrzymania efektów. Więc jest trochę tak że mimo iż daniem mojej lekarki u mnie nie wystąpiło łysienie androgenowe, to i tak te efekty niekoniecznie są chyba takie stałe, Bo to wszystko pomaga ale przy założeniu że się to stosuje. I ten problem który sygnalizowała użytkowniczka Kate dotyczy nie tylko jakiegoś konkretnego leku bo łysienia androgenowego nie da się wyleczyć. Można starać się spowolnić ten proces i temu służą właśnie leki, gdy ich nie używamy to wracamy do punktu wyjścia czyli dalej łysiejemy. Oczywiście są różne powody dla których włosy mogą wypadać, czasem istnieje ku temu jakaś przyczyna np zażywane leki, niedobory, stress. A gdy ten negatywny wpływ na włosy ustanie, to one się mogą odbudować wcześniej czy później nawet same.
Tak czy inaczej, niezależnie od tego czy się tylko modlimy o wzrost włosów, czy się leczymy, czy robimy i jedno i drugie warto zrobić to na co wskazuje Estera czyli ten temat przepracować i pogodzić się z jaką możliwością straty w zakresie włosów. Rozumiem że dla kogoś wypadanie włosów mimo że dotyczy fizyczności, może być dużym psychicznym obciążeniem. I warto się tego balastu pozbyć bo nie tylko żyje się wtedy lepiej, ale też redukcja stresu może korzystnie wpłynąć na włosy. Niedostatki w zakresie włosów to nie koniec świata. U nikogo. Dla nikogo musi to być też problem, niezależnie od płci. Rozumiem że w w tym kierunku zmierzał właśnie użytkownik Andrzej ale nie podoba mi się bardzo sposób w jaki to ujął - u kobiety to źle, ale u mężczyzny to nawet nie tyle ze dobrze, ale że wręcz duma bo to oznaka głębszych walorów. I to w ogóle spowodowało że postanowiłam sie wypowiedzieć w tym temacie. Jak ktoś ma problem z tym ze kobieta może mieć niedostatki włosów to jego problem a nie tej kobiety. Ja akurat siebie niestety nie mogę dać jako przykład bo początkowo słabo znosiłam wypadanie włosów i dopiero musiałam sobie z tym poradzić. W czym mi pomógł przykład znajomej której wypadają włosy pod wpływem stresu. I zależnie od okresu w życiu, raz ma ich więcej, raz wyraźnie przerzedzone. I się tym nie przejmuje.

Autor: Maria (---.dynamic-1-kat-k-4-2-0.vectranet.pl)
Data:   2025-04-11 03:38

Czytałam o wysłuchanej nowennie pompejańskiej w intencji polepszenia stanu cery, wyleczenia z trądziku, itd., i to nie raz. Więc koronka w intencji porostu włosów też wg mnie jest ok. Bóg nie lekceważy naszych marzeń, a jednak włosy to dar od Niego i z pewnością dodają pewności siebie. A to, że się jest facetem i chce się jak najdłużej mieć włosy, jest normalne. Każdy chce się podobać i czuć dobrze ze sobą i atrakcyjnie, i nie ma w tym nic złego. Nie uważam, że moje włosy sa najważniejszym atrybutem kobiecości, ale z pewnością są jej istotnym elementem. Lubię je i nie chciałabym ich stracić. Wybryki naszego ciała bywają problematyczne i często mocno zabierają nam pewność siebie. Dlaczego 88279by nie prosić Boga o ich „naprawienie”? A zresztą! Jest parę przykładów z życia świętych, które pokazują, że Bóg z radością wysłuchuje nawet tych pozornie błahych modlitw. Święty Marcin de Porres bardzo kochał zwierzęta. Kiedy bracia z klasztoru chcieli potruć myszy, św. Marcin modlił się za nie (tak, tak), żeby uciekły i uniknęły śmierci. I obiecał, że nakarmi je w innym miejscu. Myszki wyszły wszystkie.
Święta Teresa z Lisieux modliła się do Boga, żeby w dniu jej ślubów zakonnych spadł śnieg, choć było to rzadkie w jej okolicy. Śnieg spadł.
Św Katarzyna ze Sieny jako dziecko modliła się, żeby spadł jej kawałek chleba z nieba, żeby sprawdzić, czy Bóg ją wysłucha. Wysłuchał.
Święty Franciszek modlił się za zwierzęta i mówił do nich, a one go słuchały. Wielokrotnie modliłam się za moją kotkę i za każdym razem zostałam wysłuchana. Nie rozumiem zresztą, dlaczego modlitwa za zwierzęta budzi tyle kontrowersji. One są niezwykle ważnym dziełem Pana. <3

Autor: rozsadek_przede_wszystkim (---.49.40.201.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-11 13:25

No to już wiem dlaczego Bóg ciągle nie wysłuchuje mojej modlitwy o dobra żonę - bo jest zajęty cebulkami włosów i poprawianiem cery w tylu intencjach... :D (taki żarcik proszę się nie spinać)

Autor: Ania (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-11 13:44

Zewnętrzna uroda jest tylko częścią tego, kim jesteśmy, a prawdziwa wartość tkwi w tym, co mamy w sercu. Warto prosić o siłę i akceptację siebie, niezależnie od wyglądu zewnętrznego. Bóg działa w naszym życiu na wiele sposobów, a czasami Jego pomoc przychodzi przez innych ludzi. Może to być pomoc lekarzy, specjalistów czy osób, które posiadają wiedzę i doświadczenie, by pomóc nam w różnych aspektach życia, w tym w dbaniu o zdrowie. Modlitwa może być początkiem, ale nie zapominajmy, że Bóg często posługuje się ludźmi, by spełniać swoje plany. Warto także otworzyć się na mądrość, którą Bóg daje poprzez ludzi wokół nas. Rozumiem Twoją troskę o swoje włosy i zmartwienie związane z ich wypadaniem. Wiem, że wielu mężczyzn martwi się o to. Być może nie da się tego zatrzymać i jedynym ratunkiem jest przeszczep włosów, ale jeśli ma to związek z niedoborem składników mineralnych, może pomógłby Ci tabletki Merz Spezial. Ja sama kiedyś miałam poczucie, że łysieję, od dermatologa dostałam dosłownie siatkę suplementów, w tym biotynę do picia, ale nic to nie dało. Od endokrynologa dostałam Loxon 2% na początek, później większe stężenie. Moja endokrynolog mówiła, że to jedyny preparat mający potwierdzone badaniami działanie. Było to 4 lata temu, więc mogło się pozmieniać na rynku. U mnie podłoże prawdopodobnie hormonalne. Te specyfiki nic nie dały. Odpuściłam sobie temat.
Być może też nieprawidłowo dbasz o skórę głowy. Jako, że jesteś mężczyzną, to wydaje mi się, że najbardziej prawdopodobne jest łysienie androgenów u Ciebie.

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-12 22:18

Jeśli trzymać się tych słów z Dzienniczka, to możesz się modlić. Jak najbardziej. Pamiętając tylko o tej drugiej części zdania - "jeżeli to, o co prosisz, będzie zgodne z wolą moją." Niekoniecznie musi być zgodne. Ale może jest. Zawsze można mieć nadzieję. A nawet jeśli ta prośba nie zostanie wysłuchana czy spełniona, to może ta modlitwa w jakiś sposób Cię zmieni. Coś w Tobie, co może potrzebuje jakiejś zmiany, uzdrowienia. Dotyku Jezusa. Może właśnie w taki sposób. Przez tą modlitwę.

Autor: Romek (85.202.37.---)
Data:   2025-04-17 01:39

Dbaj o dietę i uważaj na cukier. Przyspiesza łysienie.
Módl się i pogadaj z Bogiem jak z tatą, powiedz Mu dlaczego tego chcesz i bądź cierpliwy. Obyś dostał to o co prosisz i oby przyniosło ci to szczęście.

Autor: Tomasz (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-17 09:34

Mój imienniku. Kiedyś przeczytałem takie porównanie. Czasami nasza modlitwa przypomina prośbę dziecka: "Panie Boże spraw, żeby witaminy, które są w szpinaku były w budyniu". Oczywiście, Bóg mógłby spełnić i tę prośbę. Ale stworzył świat w taki, a nie inny sposób i do niektórych rzeczy musimy po prostu przywyknąć, a nie próbować je dostosować do nas. Podobnie moim zdaniem jest w Twoim przypadku. Możesz się modlić o odrost włosów. Ale szansa, że w odpowiedzi na Twoją modlitwę (bez innych działań) one odrosną jest w moim przekonaniu bardzo niewielka.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: