logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy muszę przed świętami do spowiedzi?
Autor: Bartek (195.205.75.---)
Data:   2025-04-11 21:11

Czy przed świętami wielkanocnymi muszę przystąpić do spowiedzi? Spowiadałem się ostatnio 3 tygodnie temu i nie czuję potrzeby spowiadania się, nie popełniłem większych błędów poza tym że czasem zapomniałem kontrolować swoją mowę ale krzywdy tym nikomu nie wyrządziłem. Mam jedną sprawę do wyjaśnienia i chciałbym ją wyjaśnić w konfesjonale przy spowiedzi, lecz nie wiem czy jest to takie ważne bo do kościoła mam 10km a żadnych grzechów raczej nie wyznam.

Re: Czy muszę przed świętami do spowiedzi?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-04-11 22:11

1. Nie musisz, każdy człowiek jest wolny.
Nie ma też powszechnego obowiązku spowiedzi przed Wielkanocą.

2. Skoro jak piszesz, grzechów nie wyznasz, to spowiedź jest najprawdopodobniej zbędna. Spowiedź służy z zasady wyznaniu grzechów albo przynajmniej grzeszności.

3. "Mam jedną sprawę do wyjaśnienia i chciałbym ją wyjaśnić w konfesjonale przy spowiedzi, lecz nie wiem czy jest to takie ważne" - no niestety, Bartku, nikt z nas nie wie, czy to takie ważne. Nie mamy przecież żadnej możliwości oceny sprawy.

4. Czas przedświąteczny nie jest zwykle dobrym momentem na same spotkania "wyjaśniające" przy konfesjonale. Księża są zazwyczaj zapracowani, kolejki chętnych do spowiedzi zdarzają się w tym okresie coraz większe, więc sugerowałabym delikatnie sprawy do wyjaśnienia, o ile - TO WAŻNE - nie odcinają Cię od Komunii św., zostawić na czas stosowniejszy.

Autor: Bartek (195.205.75.---)
Data:   2025-04-11 22:36

Dziękuję bardzo za odpowiedź, czas który poświęciłbym na spowiedź przekażę bardzo dobrej modlitwie porannej.

Autor: Maria (---.dynamic-1-kat-k-4-2-0.vectranet.pl)
Data:   2025-04-13 05:36

Jest pogotowie duchowe. Posługują księża w różnych godzinach. Możesz zadzwonić od chyba 6 rano do północy.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-13 16:31

A co, masz ograniczony czas i jak pójdziesz do spowiedzi, to na 'bardzo dobrą modlitwę poranną" już nie starczy? ;)

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: