logo
Sobota, 17 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Komunia bez udziału w całej Mszy świętej?
Autor: Bea (83.1.147.---)
Data:   2025-04-12 14:57

Estera
Hanna
Doprecyzujcie proszę, bo z Waszych wypowiedzi wynika - abstrahując od tematu postu eucharystycznego - że "wstępując na chwilkę do kościoła i natrafiwszy" akurat na Mszę Św., idziecie do Komunii (tj. bez udziału w całej Mszy Św.)?

Re: Komunia bez udziału w całej Mszy świętej?
Autor: Tomasz (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-15 19:56

W dzień powszedni dla przyjęcia Komunii nie trzeba być na całej Mszy Świętej. Natomiast chcąc drugi raz tego samego dnia przyjąć Komunię to - oprócz stanu łaski uświęcającej i godzinnego postu eucharystycznego - warunkiem jest udział w całej Mszy świętej.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-15 21:55

Oczywiście, że lepiej być na całej Mszy Świętej. Ale w dni powszednie przyjęcie poza Mszą nie jest bezwartościowe. Albo gdy się akurat trafi na moment szafowania.

Co do uregulowań kościelnych - Tomasz ma 100% racji.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-04-15 23:57

Beo,
przypisałaś mi wypowiedź w 100% sprzeczną z tym, co napisałam, ale odpowiem.

Aż sprawdziłam - i wszelki wypadek przekleję mojego posta, jest bardzo krótki:
"Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data: 2025-04-15 13:28
Szczerze? jeśli wstępuję do kościoła tylko na chwilkę, tak losowo i trafiam akurat na mszę św. i za moment jest Komunia św., nie przystępuję."

Powtórzę zatem: osobiście NIE PRZYSTĘPUJĘ do Komunii św., gdy wchodzę na moment do kościoła na chwilę modlitwy i akurat trafiam na mszę św. i bliskość czasową Komunii.
Mam dużo obowiązków, bywają kłopoty ze zgraniem punktów dnia i czasu na codzienną Eucharystię, ale mimo to staram się o uczestnictwo w całej liturgii i z zasady nie korzystam z takich okazji i przypadków: wpaść tylko na moment, a nuż trafię na Komunię św.
Mój wybór.
Tak, można z tym dyskutować, nie, dyskusji nie podejmę.

Nie ma to u mnie żadnego związku z postem eucharystycznym. Gdybym akurat była po wystarczającej przerwie w jedzeniu, też bym "z biegu" nie podeszła.

Autor: Akittm (---.31.173.175.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-16 00:16

"Natomiast chcąc drugi raz tego samego dnia przyjąć Komunię"

Doprecyzuję, że nie jest mowa o drugim przyjęciu Komunii, a ponownym:

Kodeks Prawa Kanonicznego
Kannon 917 – Kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy, z zachowaniem przepisu kan. 921, § 2

Data:   2025-04-16 11:18

Zaciekawiłeś mnie. Wyjaśnisz, na czy polega różnica pomiędzy "ponownym" a "drugim" przyjęciu Komunii Świętej?

Autor: Kaśka (---.49.232.204.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-16 12:58

Użycie słowa "ponownie" nie oznacza, że można przyjąć Komunię świętą po raz trzeci. Wyjątkiem jest kapłan odprawiający - gdy jest konieczność - trzecią mszę świętą.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-16 18:59

Hanna, w ramach wyjaśnienia - przyjęłam Twoją pierwszą wypowiedź w kontekście nagłego zaskoczenia momentem Komunii bez przygotowania do niej. Inaczej - zrozumiałam, że jedynym czynnikiem powstrzymującym Cię w takiej sytuacji od przystąpienia (prócz ewentualnego grzechu oczywiście) jest właśnie brak zachowania postu. Stąd wywnioskowałam, że w przeciwnym razie (bycia w poście) do takiej "niespodziewanej" Komunii byś przystąpiła.

Data:   2025-04-16 21:47

Proponuję nie tworzyć swoich własnych praw.
Kościół dopuszcza Komunię Świętą bez udziału we Mszy Świętej (a nawet w ogóle poza Mszą Świętą) i tego się trzymajmy.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-17 00:38

Marek, niczego nie tworzę. Po prostu tu pierwszy raz przeczytałam o takiej możliwości.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: