logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Komunia bez postu eucharystycznego?
Autor: Bea (195.160.175.---)
Data:   2025-04-14 13:34

Jeśli nie zachowa się postu eucharystycznego, nie wolno przyjąć Komunii Św.? A jeżeli się przystąpi, jest to świętokradztwo?

Re: Komunia bez postu eucharystycznego?
Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-04-15 02:02

To bardzo ważne pytania dotyczące postu eucharystycznego i godnego przyjmowania Komunii Świętej.

1. Czy wolno przyjąć Komunię Świętą bez zachowania postu eucharystycznego?

Zgodnie z prawem kanonicznym (kanon 919 §1 Kodeksu Prawa Kanonicznego):

"Przystępujący do Najświętszej Eucharystii powinien powstrzymać się przynajmniej na godzinę przed Komunią Świętą od przyjmowania jakiegokolwiek pokarmu i napoju, z wyjątkiem tylko wody i lekarstwa."

Są jednak wyjątki:
- §2: "Osoby starsze, chore oraz ci, którzy się nimi opiekują, mogą przyjąć Komunię Świętą, chociażby w ciągu godziny coś spożyli."
- §3: Kapłani mogą przyjąć Komunię nawet jeśli jedli w ciągu godziny, jeśli odprawiają więcej niż jedną Mszę Świętą tego samego dnia.

Czyli w normalnych okolicznościach – jeśli ktoś świadomie i bez powodu nie zachowuje postu eucharystycznego, nie powinien przystępować do Komunii Świętej.

2. Czy przyjęcie Komunii bez postu eucharystycznego jest świętokradztwem?

Świętokradztwo to umyślne znieważenie rzeczy świętych, np. przyjęcie Komunii w stanie grzechu ciężkiego, świadome profanowanie Eucharystii itd.
Brak postu eucharystycznego sam w sobie nie jest automatycznie świętokradztwem, ale:

- Jeśli ktoś celowo lekceważy przepis Kościoła, nie traktuje Eucharystii z należną czcią, to może być to grzechem – zależnie od świadomości i intencji.
- W większości przypadków będzie to grzech powszedni, choć może być cięższy, jeśli wypływa z jawnym lekceważeniem i brakiem szacunku wobec sakramentu.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-15 03:08

Zasadniczo post eucharystyczny należy zachować. O wyjątkach pisała omega, dodam jeszcze takie sytuacje, kiedy chcemy zachować post, ale czegoś się nie da przewidzieć, np.
- msza, która zwykle trwa godzinę, ten raz akurat została przyspieszona do 25 minut (zdarza się), a coś się jadło przed mszą
- idziesz do kościoła na chwilkę, a tu akurat Komunia
- w kościele robi się słabo, gardło zasycha, łapie atak kaszlu itd, a do picia jest tylko coś innego niż woda
Ja tu bym się kierowała zasadą większego dobra i Komunię przyjęła.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-15 08:35

Myślę, że przepis (żeby nie było: mądry przepis) mówi o tym, że należy zachować post eucharystyczny.
Moim zdaniem nie mówi o tym, że nie należy przyjmować, gdy się go w sposób niezawiniony nie zachowało.
To subtelna różnica, ale jest. Nie sądzę, by dobre było rezygnowanie z przyjęcia Eucharystii z powodu przypadkowego nie zachowania postu.
Ale - oczywiście - mogę się mylić.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-04-15 13:28

Szczerze? jeśli wstępuję do kościoła tylko na chwilkę, tak losowo i trafiam akurat na mszę św. i za moment jest Komunia św., nie przystępuję.

Autor: Kate (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-15 14:02

Zgadzam się z Hanną, przecież to nie jest rozdawanie czekoladek, tylko Ciało Chrystusa...
Nie przygotowałam się, jestem świadoma, że jadłam np 10 min temu - nie przystępuję.

Autor: Millanka (---.dynamic.inetia.pl)
Data:   2025-04-15 17:52

Ja zachowuję godzinę przed rozpoczęciem Mszy, więc nie mam problemu gdyby Msza nagle "przyspieszyła". O ile ktoś nie jest cukrzykiem, to powstrzymanie się od jedzenia przez 1,5-2 godziny nie jest praktycznie żadnym wyrzeczeniem. Przecież normalnie też nie siedzimy i nie jemy w trybie ciągłym.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2025-04-17 00:25

"Przecież normalnie też nie siedzimy i nie jemy w trybie ciągłym."

Przynajmniej nie powinniśmy ;) Trudności z zachowaniem postu eucharystycznego mogą się jednak pojawić, kiedy mamy zwyczaj jadać posiłki o stałych porach, robiąc między nimi dłuższe przerwy. Moje niedzielne msze św. świetnie się w tych przerwach mieszczą, a poza tym od wyjścia z domu do Komunii zawsze mija godzina ze sporą nawiązką, więc nie muszę postowi poświęcać żadnej specjalnej uwagi. Gorzej jest z niektórymi mszami w tygodniu. Wypadają akurat wtedy, kiedy mój organizm dopomina się o jedzenie. Po mszy też dość często nie wracam zaraz do domu. I żeby uniknąć wielogodzinnej przerwy między posiłkami (byłoby to nie 1,5-2, ale 5-6 godzin), muszę zjeść coś przed mszą. Jako że jem wtedy "na wyrost" (na siłę), staram się nie robić tego za wcześnie. "Ryzykuję", że w przypadku wyjątkowego "przyspieszenia" (teoretycznie możliwe, w praktyce się nie spotkałam), może mi braknąć kilku minut do wymaganej godziny. Myślę jednak, że kieruję się rozsądną (wystarczającą) dbałością - o post eucharystyczny i siebie :).

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-17 09:19

Bywa, że ktoś nie zachowa postu przez nieuwagę. Raczej nie chodzi tu o zjedzenie posiłku, ale - jak wiem - orzeszka, cukierka, sytuacji gdy ktoś mówi "posmakuj, czy dość posoliłam" albo napicia się lemoniady.
MOGĘ SIĘ MYLIĆ, ale myślę, że w takiej sytuacji należy jednak przystąpić do Komunii Świętej.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: