logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy można anulować obietnicę złożoną Bogu?
Autor: Piotr (---.ghnet.pl)
Data:   2025-04-14 19:21

/.../

Z obietnicy złożonej Bogu prywatnie może zwolnić spowiednik.
moderator

Re: Czy można anulować obietnicę złożoną Bogu?
Autor: Piotr (---.ghnet.pl)
Data:   2025-04-14 19:34

A można samemu w jakiś sposób ją zastąpić inną?

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-04-14 20:49

Pomyśl, czy taka samodzielna zamiana nie jest przypadkiem dla Ciebie bardziej wygodna, łatwiejsza, bez konieczności ujawnienia... Może znacznie mniej kosztuje?
A przecież obietnica złożona Bogu jest sprawą poważną. Nie rzucajmy słów na wiatr.

W tym traktowaniu sprawy serio jest mądrość. Ja bym nie zamieniała przedmiotu obietnicy złożonej Panu Bogu bez opowiedzenia sprawy spowiednikowi.
Zapewne zgodzi się na zamianę, a przynajmniej będziesz miał szansę oceny z zewnątrz, czy zamiana jest sensowna, czy nie porywasz się z motyką na słońce itd. No i może mniej Cie będzie kusiło, by znowu coś pozamieniać.
A i przyszłe obietnice może będą rozważniejsze.

Autor: Piotr (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-16 10:39

A gdy zbyt źle oceniłem sytuacje i złożyłem obietnicę w sprawie zbyt błahej?

-----

Z prywatnej obietnicy złożonej Bogu może zwolnić spowiednik.
moderator

Autor: Kaśka (---.49.232.204.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-16 14:04

No ale jaki problem jest w tym, że powiesz spowiednikowi o co chodzi? Rozumiem, że grzechów się wstydzimy. Ale obietnicy? Boisz się, że się ośmieszysz? Potraktuj takie "ośmieszenie się" jako zadośćuczynienie za to, że nie chcesz dotrzymać obietnicy. To też dla ciebie za dużo? Ale jakby Bóg nie wysłuchał, to obiecałbyś nawet dwa razy więcej?

Naprawdę warto się co jakiś czas zastanowić jak traktuję swojego Boga. Nie da, to źle, a jak da - to też źle... On musi, a ja niczego nie muszę?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: