logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Brzmi jak transakcja, ale czy można tak się modlić?
Autor: Zdzichu (31.94.32.---)
Data:   2025-04-21 19:01

Wiem że powinno się modlić za duszę czyśćcowe, bezinteresownie z Miłością. Lecz czy można je prosić o konkretną pomoc, by rozwiązać jakiś problem za ich pośrednictwem, wstawiennictwem?
Tak wiem że brzmi to jak transakcja, lecz wiem że ostatnie słowo należy do Pana Boga.
Jezus Chrystus Zmartwychwstał, naprawdę Zmartwychwstał

Re: Brzmi jak transakcja, ale czy można tak się modlić?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-21 21:25

Tu masz odpowiedź:
https://niewidzialnyklasztor.pl/jak-prosic-dusze-czysccowe-o-pomoc-i-skutecznie-je-wspierac

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-04-21 21:39

Po prostu się za nie módl, jak trafią do Nieba, to Pan Bóg będzie wiedział co i jak. W przeciwnym razie, takie myślenie "macie mi załatwić to i to, albo przestaję się za was modlić" rzeczywiście będzie można nazwać transakcyjnym. Spróbuj też zmienić perspektywę: jak czułbyś się kiedyś Ty sam, będąc w czyśćcu i wiedząc, że jakiś człowiek z premedytacją przestaje się za Ciebie modlić, bo nie postarałeś się, aby z nieba spadła mu nowa S - klasa, oczywiście w taki sposób, żeby nie trzeba jej było od razu odstawiać do blacharza?

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-21 22:39

Zdzichu,

To pytanie - i odpowiedzi - są na forum od 28 września 2008
Oczywiście, można prosić dusze czyśćcowe o wstawiennictwo za nas, w naszych sprawach do Pana Boga.

Autor: Rafał (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-22 11:49

Nie można. "Dusze te gorąco się modlą, ale bez skutku dla siebie. Tylko my możemy przyjść im z pomocą" (Dzienniczek 20). Ludzie dobrej woli będą się modlić za dusze, bez oczekiwania na rewanż, czyli bezinteresownie. "Miłosierdzie Moje nie chce tego, ale sprawiedliwość każe" (Dzienniczek 20). Nie "każe", tylko wymaga. Polecam KKK, przeczytać całość.

Autor: Kaśka (---.10.65.40.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-22 13:33

"Dusze te gorąco się modlą, ale bez skutku dla siebie. Tylko my możemy przyjść im z pomocą" (Dzienniczek 20)

To przecież nie znaczy, że nie możemy prosić o pomoc dusz czyśćcowych. Są tu trzy myśli:
- widzimy, że one "gorąco się modlą", mogą się więc modlić także w mojej intencji.
- trzeba się za nie modlić, bo "Tylko my możemy przyjść im z pomocą". bo:
- "się modlą, ale bez skutku dla siebie", czyli w czyśćcu dusze mogą się modlić, ale za innych, a nie za siebie.
Dlatego mogę prosić o pomoc dla mnie, ale za nich mogą się modlić tylko żywi, a nie one same. Wiemy, że od chwili śmierci dusze już nie zasługują dla siebie.

Autor: Rafał (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-23 07:41

Gorąca modlitwa nie oznacza automatycznie, że zostanie spełniona. Podobnie żywi modlą się gorąco nieraz latami o łaski i nie otrzymują, bo Bóg zawsze wysłuchuje, ale wie tylko On, co duszy najbardziej potrzebne. Dlatego należy modlić się o poznanie i wypełnienie woli Boga.

Autor: życzliwy (46.31.32.---)
Data:   2025-04-28 20:15

Rafale, nie wymagaj od innych bezinteresowności w modlitwie. Już sam fakt, że ktoś chce się modlić za dusze w czyśćcu jest czymś dobrym. A to, że chce w zamian modlitwę w swojej intencji i w swoich sprawach- nie jest niczym złym. Z czasem może zmieni swoje nastawienie. Nie ma sensu narzucać innym rygorystycznych wymagań, dobrze że w ogóle ludzie się modlą. Gdyby Bóg czekał tylko na nasze bezinteresowne modlitwy, mógłby się nigdy nie doczekać. Odwagi

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: