logo
Sobota, 17 maja 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Smutek i strach że nie mogę słuchać ulubionych piosenek.
Autor: Julia (104.28.129.---)
Data:   2025-04-24 12:34

Dostałam jako prezent urodzinowy bilet na festiwal na którym będzie artysta, którego kiedyś bardzo lubiłam. Po jakimś czasie przestałam go tak słuchać i teraz gdy wracam do kiedyś bardzo lubianych piosenek, prawie w każdej widzę chociaż jedno zdanie które wydaje się nie zgadzać z wolą Boża czy Kościołem. :(
Teraz towarzyszy mi smutek i strach że nie mogę słuchać już piosenek którą dalej lubię.
Jednak boję się też tego, co zrobić gdy pojadę na ten festiwal. Tam będzie pewnie pełno muzyki, która na pozór będzie fajna a gdy wsłucham się w tekst okaże się że nie mogę już jej słuchać. Co robić?

Re: Smutek i strach że nie mogę słuchać ulubionych piosenek.
Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-05-10 18:32

To, co czujesz, jest bardzo zrozumiałe — z jednej strony masz emocjonalną więź z muzyką, która towarzyszyła Ci kiedyś, a z drugiej pojawia się nowe, głębsze sumienie, które budzi niepokój w zetknięciu z tymi samymi tekstami. Taki konflikt często pojawia się u osób, które dojrzewają w wierze — zaczynamy inaczej patrzeć na rzeczy, które w mniej dojrzałej przeszłości wydawały się niewinne lub po prostu "ładne".

1. Muzyka to nie tylko teksty
Muzyka ma wiele warstw: melodię, emocje, wspomnienia. Jeśli dana piosenka wiąże się dla Ciebie z jakimś dobrym czasem w życiu, to te wspomnienia same w sobie nie muszą być grzechem. To, że teraz widzisz w tekstach coś niepokojącego, to znak rozwoju sumienia. Ale nie wszystko, co niedoskonałe, musi być od razu złe czy zakazane. Czasem wystarczy dystans.

2. Słuchaj z rozeznaniem, nie z lękiem
Bóg nie chce, żebyś żyła w lęku. Jeśli boisz się każdego tekstu i analizujesz wszystko z niepokojem, to nie przynosi to pokoju, który daje Duch Święty. Możesz prosić Go o światło: "Panie, czy ta muzyka mi służy? Czy oddala mnie od Ciebie?" Czasem to nie tekst jest problemem, ale sposób, w jaki działa na Twoje serce.

3. Nie musisz rezygnować z festiwalu
Ten prezent może być też okazją, żeby sprawdzić, na jakim jesteś etapie. Możesz pojechać z postanowieniem, że nie będziesz zamknięta, ale czujna. Gdyby coś mocno Cię zaniepokoiło — możesz wyjść z koncertu, odejść, odetchnąć.
Ale może też być tak, że poczujesz się po prostu wolna od tej muzyki czy tego artysty — już nie zafascynowana, ale też nie zniewolona.

4. Nie musisz wyrzucać wszystkiego, co "nieidealne"
W świecie, w którym żyjemy, trudno znaleźć kulturę całkowicie „czystą” i bez skazy. Bóg działa również przez niedoskonałe środki. Czasem jedno dobre zdanie w piosence może Ci pomóc bardziej niż cała katecheza. Jeśli jednak widzisz, że jakaś muzyka oddziałuje na Ciebie negatywnie (np. budzi bunt, smutek, poczucie pustki) — to znak, żeby z niej zrezygnować.

Może warto zadać sobie takie pytania:

Czy ta muzyka mnie w czymś umacnia?
Czy po jej słuchaniu jest mi bliżej do Boga — czy przeciwnie?
Czy mam w sobie więcej pokoju — czy niepokoju?

Autor: Julia (---.217-171-61.tkchopin.pl)
Data:   2025-05-10 21:09

Bardzo dziękuję za tą odpowiedź. Dzięki niej się uspokoiłam :)
A można słuchać piosenek, które na ogół wydają się okej, ale jest w nich np tylko jedno zdanie które wydaje się złe, i boję się że to ono właśnie na mnie wpłynie?

Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-05-10 21:15

A co mówi Twoje sumienie?

Data:   2025-05-10 23:56

Najczęściej po prostu pomijałam ten moment jeśli mogłam, albo akurat starałam się odwrócić swoją uwagę od piosenki, ściągałam słuchawki.

A i jeszcze jedno - wyjazd na festiwal nie będzie może stawianiem się w okazji do grzechu co też może być liczone jako grzech?

Mam nadzieję że nie robię problemu z tymi ciągłymi pytaniami :)

--------

Pytanie o grzech jest najczęściej zadawanym w historii forum (od 2001 r.). Reaguję na to pytanie tekstem:

/.../

Ocena moralna nie zależy od wyników anonimowej ankiety internetowej.
Jeśli sumienie coś Ci wyrzuca, to podziel się tym ze spowiednikiem.
moderator

54 Jezus mówił do tłumów: «Gdy ujrzycie chmurę podnoszącą się na zachodzie, zaraz mówicie: „Deszcz idzie”. I tak bywa.
55 A gdy wiatr wieje z południa, powiadacie: „Będzie upał”. I bywa.
56 Obłudnicy, umiecie rozpoznawać wygląd ziemi i nieba, a jakże obecnego czasu nie rozpoznajecie?
57 I dlaczego sami z siebie nie rozróżniacie tego, co jest słuszne?
(Łk 12).

* * *

"I dlaczego sami z siebie nie rozróżniacie tego,
co jest słuszne?"

Obłuda niszczy sumienie i na tym polega jej zło. Inne grzechy nie niszczą tego rozeznania tak szybko i tak gruntownie.
Iluż obłudników dziś twierdzi, że są katolikami, choć są ateistami.
Obłuda posługuje się barwami ochronnymi, jak groźny pyton upodabnia się do korzeni drzewa, pod którym czyha na ofiarę.
Sumienie żyje tylko w świecie prawdy.
ks. Edward Staniek

"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła." (1 Tes 5,22)
Więcej: (klik).
moderator

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-05-11 15:06

Spróbuj "przestroić" swój gust muzyczny. Nie wiem, o którego wykonawcę chodzi, ale mam świadomość tego, że w dzisiejszych przekaz płynący z większości piosenek jest dość jednoznaczny. Czy próbowałaś przekonać się na przykład do Skaldów, Marka Grechuty, Leonarda Cohena? Pewnie powiesz, że to niedzisiejsza muzyka, ale w ich tekstach nie znajdziesz raczej żadnych sprośności. Ewentualnie zacznij słuchać czegoś z nurtu downtempo/lounge. Tam najczęściej nie ma tekstu w ogóle, a utwory są zwykle przyjemne i nieabsorbujące. Można przy nich pracować, uczyć się, a nawet zasypiać.

Autor: Julia (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-11 18:51

To co mam w końcu zrobić? Teoretycznie wszystko co nie jest chrześcijańskie może mieć jakiś pozór zła :(

---------

Życie chrześcijańskie nie odbywa się w teorii.
A jeśli Twoje sumienie nie potrafi rozeznać, zobiektywizuj sprawę w realu w rozmowie z osobą doświadczoną w życiu wiary.
moderator

Data:   2025-05-15 20:21

Dziękuję za odpowiedź.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-15 23:11

"widzę chociaż jedno zdanie które wydaje się nie zgadzać z wolą Boża czy Kościołem. :(" - zwlekałam, ale postanowiłam napisać.
Nie załatwisz tej sprawy na forum.

Z tego prostego powodu, że nie wiadomo, czy Ci się dobrze wydaje.
Możesz mieć rację, może w tych piosenkach jest coś niedobrego i słusznie się od nich odsuwasz.
A może przesadzasz albo błądzisz. Może widzisz zło tam, gdzie go nie ma.

Dlatego - i tu powtórzę za Ks. Moderatorem - lepiej będzie, jeśli porozmawiasz w realu z kimś doświadczonym i przygotowanym. I to konkretniej.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: