Autor: Marek Piotrowski (89.74.132.---)
Data: 2025-05-07 14:22
O co w ogóle chodzi z czyśćcem i cierpieniem (czy tu, czy tam)?
Żyjąc "tu" jesteśmy niedoskonali. Grzeszni.
Aby móc się cieszyć Niebem, musimy być doskonałymi, gdyż niedoskonała istota nie jest w stanie przebywać z Nieskończenie Dobrym Bogiem.
Zatem musimy się upodobnić do Boga. A więc zmienić.
Na ile się zmienimy "tu", na tyle mniej się będziemy musieli zmieniać pomiędzy Sądem (zakładam, że przejdzie od dla nas z pozytywnym wynikiem ;) ) a wiecznym przebywanie z Bogiem.
Tę przemianę - raczej proces niż miejsce -nazywamy "czyśccem".
„Oczyszczenie musi być całkowite i to właśnie wyraża nauka Kościoła o czyśćcu. Termin ten nie oznacza miejsca, lecz formę życia. Ci, którzy po śmierci żyją w stanie oczyszczenia, trwają już w miłości Chrystusa, uwalniającego ich od resztek niedoskonałości.”/Jan Paweł II Audiencja generalna 4 sierpnia 1999/
A skąd cierpienie? Każda zmiana na lepsze, wiąże się z uciążliwością, z cierpieniem. I to nie to "lepsze" jest źródłem cierpienia, lecz to złe (nawyki, przyzwyczajenia itd) których się pozbywamy.
Zatem lepiej na to patrzeć tak, niż w kategoriach "kary" - jak napisał Xyz powyżej, w gruncie rzeczy są to konsekwencje (czyli "kara" na zasadzie "jak się przejem, to będzie mnie bolał brzuch" a nie na zasadzie "jak się przejem, to Bóg mnie ukarze").
Czyli podsumowując: w chwili naszej śmierci Bóg przyjmuje nas do wspólnoty z sobą (Nieba). Jeśli nie jesteśmy dostatecznie do Niego podobni, następuje błyskawiczne, momentalne upodobnienie (uwolnienie od doczesnych przywiązań). Wielkość wstrząsu, szoku odpowiada rozbieżności pomiędzy tym kim jesteśmy, a tym kim mogliśmy się stać i kim się właśnie - wchodząc do Nieba - stajemy. Być może to właśnie miał na myśli apostoł Paweł pisząc o zbawieniu „jakby przez ogień” (1 Kor 3,15).
Cierpienie ziemskie jak najbardziej może nam pomóc w pozytywnej zmianie. Nie takie, którego szukamy (wyjąwszy może umartwienia, np. post), ale takie, które nas spotyka.
Jednak jest warunek: musi być PRZYJĘTE i OFIAROWANE.
|
|