logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy Msza Święta może zastąpić poranną modlitwę?
Autor: Anna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-02 15:04

Witam Was,
Czy Msza Święta może zastąpić modlitwę rano? Po prostu zaczynać dzień od Mszy + oczywiście Komunia Święta, ale już przed ani po Mszy nie modlić się, dopiero wieczorem?

Re: Czy Msza Święta może zastąpić poranną modlitwę?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-05-02 16:44

Msza nie zastępuje niczego. Msza to Msza. Modlitwa wspólnotowa to nieco inny rodzaj modlitwy niż osobista.
Wolno Ci się rano nie modlić, choć warto zacząć dzień przynajmniej od przywitania się z Bogiem i powierzenia Mu dnia - nie ma narzuconej formuły jakiejkolwiek modlitwy osobistej.

Autor: Anna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-03 10:45

Estera, zgadzam się, że właśnie dobrze powierzyć dzień i przywitać się z Bogiem i Maryją, też miałam taki "nawyk", że prosiłam św. Michała Archanioła o opiekę nade mną, całą rodziną i kilkoma osobami.
Najlepszą opcją było jak chodziłam rano na Mszę i schodziłam do kaplicy przed Najświętszy Sakrament właśnie na dosłownie 10 min żeby popatrzeć sobie na Jezusa i przywitać się.
Tylko, że teraz różnie mi to pasuje, dlatego właśnie zastanawiam się głośno czy sama Msza jest "wystarczająca" czy tak jak się mówi "pacierz" należy mówić też rano.

Autor: Kaśka (---.10.81.62.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-03 14:04

Gdyby to była jedyna modlitwa w ciągu dnia, to czegoś by zabrakło, chociaż oczywiście msza święta jest najważniejszą modlitwą. Bo nawet gdy idziemy do komunii, to niestety, można przeżywać msze święte, a żyć wewnętrznie daleko od Boga. Osobista rozmowa z Bogiem niejako zmusza nas do popatrzenia Bogu w oczy i zmiany życia. Ale to zależy tylko od każdego z nas.

Rozumiem, że rano zawsze brakuje czasu i już msza święta poranna jest pięknym darem dla Boga (tym darem sami siebie też obdarowujemy). Nigdzie nie jest napisane jakiego rodzaju modlitwę należy "odprawić" rano, a jeśli nie ma czasu, to nawet samo "dzień dobry Panie Boże" wystarczy. Jeśli natomiast potrafimy się skupić, to podczas mszy jest wiele chwil, w których także osobistą modlitwę można zanieść do Boga. Podczas modlitwy wiernych zdążysz w myślach dodać swoją intencję, podczas przeistoczenia masz chwilę bardzo osobistego spotkania z Bogiem, komunia święta daje też taką możliwość (chociaż należy włączyć się we wspólny śpiew - to masz prawo do chwili ciszy).

Natomiast dłuższa osobista modlitwa może być kiedykolwiek w ciągu dnia, już na spokojnie. Także wieczorem.
A gdyby ci jednak czegoś brakowało, to korzystaj w ciągu dnia z aktów strzelistych, które nie zajmują dużo czasu, a łączą z Bogiem. Jeśli podejmiesz częste akty strzeliste (każdego rodzaju, jaki w danej chwili narzucają okoliczności), to zobaczysz, że jesteś cały czas jak gdyby w świętej Bożej strefie. Nie może to oczywiście przeszkadzać w pracy i w kontaktach międzyludzkich, ale tego się szybko nauczysz.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-05-03 16:21

Ktoś kiedyś powiedział, że udział, najlepiej pełny, w Eucharystii jest najdoskonalszą formą modlitwy. Chyba mądrze.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-03 21:47

Nie chodzi mi o pacierze ani o automatyzmy. Ale po obudzeniu zauważyć, że żyjesz i że jest to życie dzięki Panu Bogu, powiedzieć Mu proste "dzień dobry" - warto, także żeby sobie uświadomić, kim jesteś i kto jest dla Ciebie najważniejszy.

Nim dotrzesz na mszę poranną albo nie dotrzesz, bo akurat tego dnia wpadniesz pod samochód (piszę serio, wypadki chodzą po ludziach) - minie względnie sporo czasu. Może czasu bez zauważenia Pana. Ubieranie, toaleta, może śniadanie, dojście itp. Do tego porannego czasu naprawdę warto zaprosić Pana Boga. to kosztuje kilka sekund. Panu Bogu to niczego nie dodaje, ale porządkuje naszą świadomość.

Miewam rano rozpaczliwie mało czasu, bo nie stać mnie, by wstac wiele wcześniej. Ale poranna modlitwa PRZED wyjściem jest dla mnie prawdziwym ratunkiem. Broni mnie przed natychmiastowym wciągnięciem w kołowrót.

Autor: Rafał (82.160.149.---)
Data:   2025-05-03 22:34

Greckie słowo 'eucharystia' oznacza po polsku po prostu 'dziękczynienie', czyli bycie wdzięcznym, modlitwę dziękczynną we wspólnocie. Nawet, gdy kapłani odprawiają Msze Święte bez udziału ludu (np. ojciec Pio podczas oficjalnego zakazu sprawowania Ofiary publicznej), to nadal aktualny jest jej wspólnotowy charakter, wynikający ze słów Jezusa, słynnych słów, że "gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich" (J 18,20). Tym bardziej, gdy znajduje się więcej niż dwie, trzy osoby. Eucharystia, będąca sednem (szczytem, istotą, esencją) życia chrześcijańskiego to po prostu modlitwa dziękczynna, więc można nią zaczynać i kończyć dzień, a Komunię świętą można przyjmować nawet dwa razy dziennie. Świątynie wszystkich religii, a szczególnie rzymskokatolickie (apostolskie) zostały zbudowane w jednym celu - aby ludzie wierzący mieli gdzie się spotkać na wspólną bądź prywatną modlitwę, adorację, medytację chrześcijańską. Można więc modlić się słownie - słowami modlitw liturgicznych; można się modlić własnymi słowami, lecz można wreszcie również modlić się bez słów - sercem, które unosimy w górę do Boga, jak to jest na początku części eucharystycznej podczas każdej Mszy Świętej.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: