logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Piewszy raz po nawróceniu - jak się zachować?
Autor: Emilia (---.191.1.152.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-03 15:13

Zebrałam się w końcu w sobie by pójść na mszę świętą, pierwszy raz idę zupełnie sama, do kościoła w którym nigdy nie byłam, pierwszy raz od czasu mojego nawrócenia. Piszę, ponieważ zupełnie nie wiem jak mogę się zachować, zawsze po prostu klękałam wtedy co wszyscy i w mojej głowie była zupełna pustka. Ale tym razem chcę pierwszy raz w życiu przeżyć mszę tak jak powinnam, a zupełnie nie wiem jakie modlitwy powinnam odmawiać “w głowie” po poszczególnych częściach mszy, lub w jej trakcie, lub na wejściu do kościoła. Mogłaby siostra mi podpowiedzieć co mam dokładnie robić? Byłabym ogromnie wdzięczna, ponieważ nikt nigdy mi tego nie powiedział, a w internecie są tylko opisane elementy mszy. Z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło.

Re: Piewszy raz po nawróceniu - jak się zachować?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-03 21:38

Podczas mszy świętej na pewno nie odmawiamy żadnych dodatkowych modlitw "w głowie" (o wyjątku po Komunii jeszcze napiszę). Żadnych dodatkowych tekstów, różańców itp. podczas mszy św. nie mówimy. Słuchamy uważnie tego, co mówi kapłan, odpowiadamy ustalonym tekstem liturgii (możesz wziąć książeczkę albo wydrukowac sobie tekst z netu, nic w tym dziwnego).

Wchodząc do kościoła, jeszcze przed mszą, żegnamy się wodą święconą z kropielniczki - jeśli taka jest przy wejściu. Jeśli nie ma wody, to i tak możesz się przeżegnać. Starannie, nie byle jak.

Jesteś już w samym kościele, poza przedsionkiem, więc po wejściu przyklękasz, patrząc w stronę tabernakulum, wystarczy na jedno kolano, o ile w ogole klękać możesz (kwestia zdrowia). Klęka się z zasady, bo w tabernakulum jest Pan Jezus.

Znajdujesz sobie miejsce, siedzące albo i nie, możesz tam uklęknąć na dwa kolana i przywitać się z Panem Bogiem swoimi słowami. Albo odmówić 3 razy tradycyjny akt czci wobec Pana Jezusa: "Niechaj będzie pochwalony Przenajświętszy Sakrament, teraz i zawsze, i na wieki wieków, amen".

Potem czekasz na mszę św. Możesz wtedy w myśli się modlić swoimi słowami. Np. poprosić o to, bys dobrze tę mszę przeżyła. Nie musisz

Nie przejmuj się, jeśli coś z tych rzeczy zapomnisz czy opuścisz. Ważne, ze wiesz, że jesteś w kościele i że chcesz się spotkać z Panem Bogiem.
.
Podczas mszy nie odmawiamy, jak wspomniałam, żadnych dodatkowych tekstów "w głowie" poza tym, co jest zapisane w liturgii - śpiewamy pieśni i wypowiadamy te teksty, które są przeznaczone dla ludu, w dialogu z księdzem.

Jeśli przystępujesz do Komunii św., to po niej - to taki wyjątkowy, jedyny moment - możesz się swoimi słowami pomodlić w ciszy, w mysli albo znaleźć w książeczce modlitwę po Komunii i wzrokowo ją odczytać, bezgłośnie.

Po zakończeniu mszy sw. możesz chwilkę zostać i podziękować Panu Jezusowi, na swój sposób pożegnać się z Nim. Chociaż jest On wszędzie.

Zanim wyjdziesz, zanim w drodze do drzwi się odwrócisz tyłem do ołtarza, to przyklęknij, patrząc na tabernakulum.

Jeśli czegos jeszcze nie wiesz, pytaj śmiało.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-05-03 22:14

Patrz na ludzi i módl się tak, jak oni. W czasie każdej mszy modli się Kościół lokalny, a modlitwa wspólnotowa Kościoła jest jednolita. Po przyjęciu Komunii Świętej możesz podziękować Panu Jezusowi własnymi słowami.

Autor: Anna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-04 08:12

Polecam Ci wpisać w Google: Jasna Góra Rekolekcje Eucharystia. Na stronie głównej, trzeba trochę zjechać na dół strony i są do odsłuchania kilkadziesiąt krótkich odcinków, omawiane co się dzieje w danym momencie Mszy Świętej oraz co można w sobie wzbudzić, na co zwrócić uwagę, ja korzystam z tego od roku.
Przykładowo, podczas podniesienia kielicha można adorować go i zaburzać w tym kielichu np osobę, która cierpi albo jest uzależniona, żeby Jezus naprawił jej/jego serce.
Tylko jest tego dużo tam, ale warto wszystko odsłuchać od początku do końca. (Po kilkanaście minut jeden odcinek zazwyczaj). Tylko wszystko robić tak, żeby nie zakłócać sobie przebiegu Mszy Świętej.
I baaaaaaardzo polecam już później przychodzić np dodatkowo w tygodniu na Mszę świętą.

Re: Pierwszy raz po nawróceniu - jak się zachować?
Autor: 58 na karku (---.7.ftth.classcom.pl)
Data:   2025-05-04 08:35

Módl się słowami, które będziesz słyszeć.

Re: Pierwszy raz po nawróceniu - jak się zachować?
Autor: Pax (153.19.170.---)
Data:   2025-05-04 20:35

Polecam książeczki Patrycji Hurlak o tajemnicy Mszy św.:
"O Mszy św. najprościej" oraz "Kosmiczna celebracja".

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: