logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy Użytkownicy korzystają z AI na forum?
Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2025-05-09 19:47

Czy na forum znajdują się odpowiedzi generowane przy pomocy sztucznej inteligencji (AI)?

Wydaje mi się, że pomocne byłoby wprowadzenie zasad korzystania z AI przy udzielaniu odpowiedzi na forum. Chociażby zasady, że podaje się, czy się korzystało z AI. A jeśli tak, to z jakiego AI, i w jakim celu (np. sprawdzenie błędów stylistycznych, ortograficznych, itp.)

Re: Czy Użytkownicy korzystają z AI na forum?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-09 20:52

To bardzo ciekawe pytanie. I obawiam się, że niebezpiecznie ważne.

Nie tak dawno, przyznaję, roześmiałam się w głos, gdy ktoś pisał na forum, że AI mu czegoś nie wyjaśniło. Pomyślałam, że to jednak szczyt naiwności, powierzać swoje życie duchowe takiemu ustrojstwu.

Odbyłam wtedy eksperyment. Chciałam skłonić AI, pierwszy raz w życiu na taką skalę, żeby znalazła mi wiarygodne dane i choćby elementarną literaturę z dziedziny zawodowej, w której się specjalizuję. Poświęciłam mnóstwo czasu... i porażka. Takiej ogólnikowości i wybaczcie, takiego matołectwa, jak to, co zaproponował mi czat GPT, dawno nie widziałam. Dno den. Konfabulował na potęgę, niczego dorzecznego mi nie napisał. A próbowałam na wiele sposobów. Po polsku. To było smętne. Wskazał, bałwan, nieistniejące książki.
Nawet jeśli to ja, załóżmy moją winę, nie umiem mądrze pytać, to i on nie odpowiada wiarygodnie na proste, precyzyjne pytania.

Ale powiem Ci, G_JP, że teraz, po Twoim pytaniu, zupełnie nie jest mi do śmiechu. Używanie AI na takim forum jak to w celach innych niż powiedzmy sprawdzenie podstawowej poprawności językowej (i to z ograniczeniami) uważam za niebezpieczeństwo.

Dlaczego?

1) Bo mam podstawy nie ufać kompetencjom merytorycznym AI - gdy ludzie pytają (bo nie znaleźli lub nie szukali sami) o samą wiedzę, kto, co, gdzie, kiedy, dlaczego itp. Już tu AI może nas uraczyć głupotami. Czerpie i kompiluje z netu, w którym jest i mądrość, i śmietnik.

2) Bo istotą tego forum miała być chyba pomoc, także w sprawach duchowych i osobistych, z tłem religijnym. I tu używanie AI mnie zwyczajnie przeraża. Może podważyć wszelki (zawsze przecież ograniczony) sens pomagania przy użyciu internetu.
Tu bowiem, w zdawaniu się na tekst kreowany przez AI, moim zdaniem rysuje się koniec spotkania człowieka z człowiekiem, nawet na odległość.
Zero zaufania z mojej strony.

Dziękuję za temat do myślenia.
Napisałam ten tekst bez AI.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2025-05-10 14:52

hanna,
Dziękuję Ci za odpowiedź. Jedno z moich doświadczeń z pewnym AI było takie, że kilkunastominutowym drążeniu, jakie jest pochodzenie źródła pewnej informacji, AI przyznało, że źródło wymyśliło, bo wydawało mu się, że takie źródło mogłoby istnieć, że przeprasza, ale ciągle się uczy.

Przed chwilą postawiłam pytanie o warunki otrzymania odpustu i dostałam odpowiedź zamieszczoną poniżej (podane źródła pominęłam). Jak ją oceniasz? Chyba trudno wyrzucić ją do kosza? Uzyskaną odpowiedź przetestowałam w bardzo dobrze ocenianym wykrywaczu AI. Wykrywacz AI podał, że prawdopodobieństwo tego, że tekst został całkowicie napisany przez AI wynosi 0,0%. Inny wykrywacz AI stwierdził, że tekst został napisany przez AI w 94,56%.
Oczywiście są już aplikacje, które pozwalają humanizować tekst napisany przez AI. Nigdy być się tego nie spodziewała, ale wydaje się, że różne nasze niedociągnięcia w umiejętności pisania mogą być tym, co czyni nas oryginalnymi. Z drugiej strony chyba obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by generować teksty w stylu takiego czy innego autora. Wydaje mi się, że konieczne jest, by wraz z pojawieniem się AI, konieczne jest ustalenie zasad, według których możemy (lub nie) z nich korzystać w różnych miejscach.

"Warunki otrzymania odpustu w Kościele katolickim

Aby uzyskać odpust zupełny, należy spełnić wszystkie poniższe warunki:

- Stan łaski uświęcającej – trzeba być po spowiedzi sakramentalnej (jedna spowiedź wystarcza do uzyskania kilku odpustów, pod warunkiem trwania w łasce).

- Brak przywiązania do jakiegokolwiek grzechu, nawet powszedniego – jeśli ten warunek nie jest spełniony, uzyskuje się tylko odpust cząstkowy.

- Przyjęcie Komunii Świętej – najlepiej w dniu uzyskania odpustu.

- Modlitwa w intencjach Ojca świętego – np. "Ojcze nasz" i "Zdrowaś Maryjo"; chodzi o intencje, które papież wyznacza, nie o modlitwę za jego osobę.

- Wykonanie czynności związanej z odpustem – np. nawiedzenie kościoła, odmówienie określonej modlitwy, udział w nabożeństwie, czytanie Pisma Świętego przez pół godziny, odmówienie Różańca itp..

Dodatkowe zasady:
- Odpust zupełny można uzyskać tylko raz dziennie (wyjątek: w niebezpieczeństwie śmierci).

- Spowiedź, Komunię i modlitwę w intencjach papieża można spełnić kilka dni przed lub po czynności odpustowej, ale zaleca się wypełnić je w dniu uzyskania odpustu.

- Odpust można ofiarować za siebie lub za zmarłych, ale nie za innych żyjących.

Odpust cząstkowy
- Aby uzyskać odpust cząstkowy, wystarczy wykonać czynność związaną z odpustem i mieć przynajmniej skruchę serca.

Podsumowanie:
Warunki uzyskania odpustu zupełnego: stan łaski uświęcającej, brak przywiązania do grzechu, Komunia Święta, modlitwa w intencjach papieża oraz wykonanie określonego dzieła odpustowego."

Autor: Akittm (---.5.100.142.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-10 15:37

Czasami używam AI. Ale wykorzystywanie AI jako autorytetu w wierze, wydaje mi się być przerażające. To prosty sposób na namieszanie sobie. AI naśladuje ton kościelnych treści. Takie informacje powinny być potwierdzone, a nie czerpane od AI, które "źródło wymyśliło, bo wydawało mu się, że takie źródło mogłoby istnieć"...

Autor: Katarzyna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-10 20:30

Również to % określanie tekstu pod kątem wykorzystania AI toto "strzelanie" na oślep. Byłam na szkoleniu. To nie ma nic wspólnego naprawdę z określaniem % wykorzystania sztucznej inteligencji w rzeczywistości. Podaje % jaki wykrywacz "wylosuje". Sprawdź sobie np. ten sam tekst i fragment kilka razy w odstępach czasu.

Autor: Karolina (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-05-10 21:47

Jestem prawnikiem. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z AI. Zapylałam go czego dotyczy konkretna interpretacja indywidualna prawa podatkowego. Dostałam błędną odpowiedź.
Na razie zostanę przy swojej głowie. I przy swoim rozsądku.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-10 22:15

Myślę, wywołana do odpowiedzi przez G_JP, że tekst o odpustach po prostu był gdzieś gotowy. Albo też było iks bardzo podobnych tekstów o odpustach, co mnie nie dziwi, bo podstawowym źrodłem jest prawo Kościoła w tym względzie, a setki stron, od parafii poczynając, powtarzają to samo, może z niewielkimi modyfikacjami językowymi. Więc podobny tekst czat sobie przejął i tyle. Żaden to powód do uznania dla czatu, wg mnie. Zadziałał podobnie jak wybrałaby taki ciąg znaków wyszukiwarka. To może działać na zasadzie: "zacytuj przepisy Kościoła dotyczące...".
Tym razem jest to odpowiedź do przyjęcia i umiem to zweryfikować. Ale co z resztą sytuacji?

Niemniej, gdy chciałam zmusić tę zabawkę, by za mnie popracowała na serio i znalazła mi literaturę, wcale nie jakąś bardzo skomplikowaną, do konkretnego zagadnienia, to otrzymałam wyniki pokrętne albo ewidentnie zmyślone. Mnie to oburza jako potencjalne zagrożenie. I strata czasu.

"AI przyznało, że źródło wymyśliło, bo wydawało mu się, że takie źródło mogłoby istnieć, że przeprasza, ale ciągle się uczy." Właśnie.
Mi się nie przyznało, bo nie cisnęłam.
Więc dziękuję mu za współpracę. Przeprosin nie potrzebuję.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: