Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data: 2025-05-10 14:52
hanna,
Dziękuję Ci za odpowiedź. Jedno z moich doświadczeń z pewnym AI było takie, że kilkunastominutowym drążeniu, jakie jest pochodzenie źródła pewnej informacji, AI przyznało, że źródło wymyśliło, bo wydawało mu się, że takie źródło mogłoby istnieć, że przeprasza, ale ciągle się uczy.
Przed chwilą postawiłam pytanie o warunki otrzymania odpustu i dostałam odpowiedź zamieszczoną poniżej (podane źródła pominęłam). Jak ją oceniasz? Chyba trudno wyrzucić ją do kosza? Uzyskaną odpowiedź przetestowałam w bardzo dobrze ocenianym wykrywaczu AI. Wykrywacz AI podał, że prawdopodobieństwo tego, że tekst został całkowicie napisany przez AI wynosi 0,0%. Inny wykrywacz AI stwierdził, że tekst został napisany przez AI w 94,56%.
Oczywiście są już aplikacje, które pozwalają humanizować tekst napisany przez AI. Nigdy być się tego nie spodziewała, ale wydaje się, że różne nasze niedociągnięcia w umiejętności pisania mogą być tym, co czyni nas oryginalnymi. Z drugiej strony chyba obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by generować teksty w stylu takiego czy innego autora. Wydaje mi się, że konieczne jest, by wraz z pojawieniem się AI, konieczne jest ustalenie zasad, według których możemy (lub nie) z nich korzystać w różnych miejscach.
"Warunki otrzymania odpustu w Kościele katolickim
Aby uzyskać odpust zupełny, należy spełnić wszystkie poniższe warunki:
- Stan łaski uświęcającej – trzeba być po spowiedzi sakramentalnej (jedna spowiedź wystarcza do uzyskania kilku odpustów, pod warunkiem trwania w łasce).
- Brak przywiązania do jakiegokolwiek grzechu, nawet powszedniego – jeśli ten warunek nie jest spełniony, uzyskuje się tylko odpust cząstkowy.
- Przyjęcie Komunii Świętej – najlepiej w dniu uzyskania odpustu.
- Modlitwa w intencjach Ojca świętego – np. "Ojcze nasz" i "Zdrowaś Maryjo"; chodzi o intencje, które papież wyznacza, nie o modlitwę za jego osobę.
- Wykonanie czynności związanej z odpustem – np. nawiedzenie kościoła, odmówienie określonej modlitwy, udział w nabożeństwie, czytanie Pisma Świętego przez pół godziny, odmówienie Różańca itp..
Dodatkowe zasady:
- Odpust zupełny można uzyskać tylko raz dziennie (wyjątek: w niebezpieczeństwie śmierci).
- Spowiedź, Komunię i modlitwę w intencjach papieża można spełnić kilka dni przed lub po czynności odpustowej, ale zaleca się wypełnić je w dniu uzyskania odpustu.
- Odpust można ofiarować za siebie lub za zmarłych, ale nie za innych żyjących.
Odpust cząstkowy
- Aby uzyskać odpust cząstkowy, wystarczy wykonać czynność związaną z odpustem i mieć przynajmniej skruchę serca.
Podsumowanie:
Warunki uzyskania odpustu zupełnego: stan łaski uświęcającej, brak przywiązania do grzechu, Komunia Święta, modlitwa w intencjach papieża oraz wykonanie określonego dzieła odpustowego."
|
|